Național

Organizatia Drepturilor Omului sustine articolul din Newsweek

Ziarul de Vrancea
20 mai 2005 599 vizualizări
HRW afirma ca umilirea pe motive religioase este o practica frecventa la Guantanamo

Polemica asupra articolului din Newsweek referitor la presupusa profanare a Coranului de catre militari americani "nu trebuie sa duca la ignorarea faptului ca umilirea pe motive religioase a detinutilor de la Guantanamo este o practica frecventa", sustine Human Rights Watch,. "In intreaga lume, Statele Unite au umilit detinutii musulmani ofensindu-le credinta", a declarat Reed Brody, consilier al organizatiei pentru drepturile omului. HRW a anuntat ca dispune de marturiile unor fosti detinuti, printre care trei britanici si un rus, care au declarat ca au vazut cum Coranul era profanat de militari americani care efectuau interogatoriile. Potrivit lui Erik Saar, fost translator la Guantanamo, gardienii aruncau frecvent pe jos Cartea sfinta. Newsweek a anuntat la 9 mai ca o ancheta a dezvaluit faptul ca gardieni americani de la Guantanamo au aruncat in toalete exemplare din Coran, pentru a-i intimida pe detinutii musulmani. Articolul a determinat manifestatii antiamericane violente in Afganistan, soldate cu circa 15 morti. Saptaminalul a retractat ulterior articolul, explicind ca sursa sa, pe care nu a identificat-o, a revenit asupra informatiei. Potrivit HRW, acest caz nu ar fi avut o astfel de rezonanta daca nu ar mai fi existat alte situatii de abuzuri comise de americani. "Daca Statele Unite doresc sa-si refaca imaginea, trebuie sa lanseze anchete in cazul celor care au ordonat sau executat abuzurile si nu sa ii atace pe cei care au incercat sa le aduca la lumina", a declarat Brody.

Amazon.com a vindut un Coran profanat

O organizatie musulmana americana, scandalizata de faptul ca Amazon.com a livrat un exemplar din Coran, care, sustine aceasta, ar fi fost profanat, a cerut librariei online sa-si ia angajamentul ca asemenea fapte nu se vor repeta. O studenta din Los Angeles a comandat un exemplar din cartea sfinta musulmana prin intermediul site-ului de vinzari electronice Amazon.com, prima librarie virtuala din Statele Unite. Azza Basaruddine a declarat, intr-o conferinta de presa, ca in momentul in care a deschis cartea, a vazut fraza "moarte tuturor musulmanilor", alaturi de alte insulte, pe prima pagina a Coranului. Un oficial al Amazon.com, Patty Smith, a precizat ca societatea si-a cerut scuze pentru incident, i-a returnat studentei banii si i-a trimis un exemplar nou al Coranului, precum si un tichet-cadou. Societatea Amazon nu a fost decit un intermediar, cartea fiind trimisa de un vinzator en-gros din Pennsylvania (est), Bellwethers Books, a adaugat compania, precizind ca a blocat vinzarile Coranului prin intermediari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.