Național

Guvernul uzbek incearca sa ascunda reprimarea singeroasa

Ziarul de Vrancea
19 mai 2005 553 vizualizări
36 de ambasadori si diplomati, precum si 30 de jurnalisti au fost invitati de guvernul uzbek intr-un tur al orasului Andijan pentru a observa cu ochii lor ca nu au fost incalcate drepturile omului. Vizitatorii nu au avut voie sa circule liber pe strazile orasului sau sa discute cu localnicii.

Un grup de diplomati si jurnalisti a vizitat pentru mai putin de trei ore orasul uzbec Andijan, deplasarea fiind organizata de Guvernul uzbec, care doreste sa demonstreze astfel ca fortele militare nu au comis o reprimare singeroasa in acest oras. Membrii delegatiei au beneficiat de un tur de oras, intr-un autobuz, sub stricta supraveghere a autoritatilor. La aceasta deplasare participa 36 de ambasadori si diplomati, printre care cei ai Statelor Unite, Marii Britanii, Frantei, Rusiei, Georgiei si Pakistanului, precum si 30 de ziaristi, insotiti de adjunctul ministrului de Externe si circa 15 responsabili uzbeci. Vizitatorii nu au avut voie sa circule liber pe strazile orasului sau sa discute cu localnicii. Sase autobuze au fost puse la dispozitia grupului iar circulatia a fost intrerupta pe toate strazile din Andijan pe care se vor deplasa acestea, fiind mobilizat un important dispozitiv de securitate. Un locuitor a confundat un grup de jurnalisti cu membrii delegatiei oficiale. "De ce ati venit atit de tirziu? Ar fi trebuit sa fiti aici mai devreme, pentru a vedea cadavrele femeilor si ale copiilor", le-a spus acesta cu amaraciune. Jurnalistilor li s-a aratat o baza militara de unde li s-a spus ca "bande criminale" au furat arme, iar apoi au fost dusi la inchisoarea pe care au luat-o cu asalt protestatarii. Vizita la Andijan a fost strict controlata, dar simplul fapt ca ea a avut loc dovedeste intensificarea presiunilor internationale la adresa presedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov.

Guvernul vorbeste de 169 de victime, opozitia de 745 de morti

Guvernul uzbec a comunicat ca violentele de vinerea trecuta s-au soldat cu 169 de victime, insa opozitia a declarat ca bilantul este de cel putin 745 de morti. Trupele guvernamentale au deschis focul asupra unor protestatari despre care autoritatile sustin ca ar fi fost militanti islamici.Ministrul de interne al Uzbekistanului, Zakir Almatov, a declarat ca autoritatile il invinovatesc de organizarea violentelor pe Kabul Parpiev, despre care a precizat ca in prezent este urmarit si se ascunde. Autoritatile uzbece au recurs la un dispozitiv impresionat pentru a controla informatiile despre insurectia singeroasa de la Andijan. Violentele de saptamina trecuta au izbucnit in urma luarii cu asalt a inchisorii din Andijan de catre protestari care au eliberat 23 de oameni de afaceri acuzati ca ar fi extremisti islamici. Trupele au intervenit impotriva protestatarilor, iar unii localnici au afirmat ca au deschis focul impotriva multimii neinarmate. Autoritatile au preluat acum controlul asupra orasului Andijan, dar orasul Korasu, de la granita cu Kirgistanul, se afla inca sub controlul localnicilor. Acestia au alungat simbata autoritatile de la Korasu, ca raspuns fata de violentele de la Andijan. Un lider al rebelilor din Korasu a declarat agentiei Associated Press ca are intentia de a crea un stat islamic, si ca sustinatorii sai sint gata sa lupte cu guvernul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.