Național

Roman: Iliescu poarta o raspundere politica pentru faptele din iunie 1990

Ziarul de Vrancea
13 mai 2005 601 vizualizări
Petre Roman a declarat, ieri, dupa întîlnirea cu procurorii militari, în dosarul mineriadei din iunie 1990 ca Ion Iliescu poarta o raspundere politica pentru faptele petrecute în acea perioada însa numai organele abilitate pot stabili daca acesta ar putea raspunde si din alte puncte de vedere.

Fostul prim-ministru Petre Roman a venit ieri, la Parchetul Militar, la cererea sa, pentru ca cele declarate la intilnirea anterioara cu procurorii militari sa poata fi consemnate intr-o declaratie.

Potrivit lui Roman, aceasta declaratie are sapte pagini. El a spus ca prezenta sa la Parchetul Militar, in aceeasi zi cu Miron Cozma, este o pura coincidenta si ca nu a fost confruntat cu acesta.

"Declaratia mea nu are legatura cu Miron Cozma, ci cu ce s-a intimplat intre13-15 iunie 1990. Parerea mea este ca minerii nu erau autorizati sa vina la Bucuresti. Am fost inca de la inceput impotriva acestui lucru", a declarat Petre Roman presei, la iesirea din sediul Parchetului.

El a adaugat ca, in 14 iunie, a propus si s-a luat o decizie pentru ca minerii sa fie trimisi inapoi acasa. "Minerii nu au venit de capul lor, au fost manipulati. Dar aceasta ancheta ne va duce la identificarea celor care au profitat de pe urma acestor evenimente", a mai adaugat Petre Roman.

Pentru Roman nu are nici o calitate in acest dosar.

Cozma vrea o confruntare cu Iliescu

Miron Cozma a cerut, ieri, procurorilor militari sa-l confrunte cu Ion Iliescu pentru a arata ca fostul presedinte a mintit atunci cind s-a folosit de numele sau si a multumit pentru interventia minerilor in timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, a declarat avocatul liderului minerilor. "Miron Cozma nu a vorbit niciodata cu Ion Iliescu inainte de 14 iunie 1990 si a declarat ca Ion Iliescu a mintit cind s-a folosit de numele lui spunind ca a discutat cu el pentru a face acea «curatenie»", a declarat avocatul, la iesirea din sediul Parchetului Militar. Potrivit avocatului, nu Miron Cozma i-a adus pe mineri in Bucuresti, ci a venit dupa acestia, la o zi. "Minerii l-au adus pe Miron Cozma la Bucuresti, nu Miron Cozma i-a adus pe acestia. Oricum Cozma nu avea nici o putere la vremea respectiva, fiind de putin timp lider in Valea Jiului. La vremea respectiva, erau alte centre de putere si trebuie descoperit cine a chemat cele doua garnituri de tren", a mai spus avocatul.

Potrivit acestuia, in declaratia data in fata anchetatorilor militari, Miron Cozma ar fi spus ca, in data de 14 iunie 1990, ar fi fost luat de Virgil Magureanu si plimbat prin Bucuresti pentru a vedea ce atrocitati facusera demonstrantii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.