Național

Descoperire arheologică în centrul istoric al Focsanilor

Valentin Muscă
13 mai 2005 706 vizualizări
Arheologii cred ca este o parte din zidul Mănăstirii Sfîntul Ioan Botezătorul, dar si fundatia unei clădiri din timpul Evului Mediu.


în timpul unor lucrări la sistemul de alimentare cu energie termica al Ateneului Popular "Mr. Ghe. Pastia" Focsani s-au descoperit fundatiile si zidurile unor imobile foarte vechi, care se găseau in inima orasului de pe malul muntenesc al Milcovului. în urma sesizărilor făcute de muzeograful Aurel Nicodei de la Muzeul Vrancei, printr-o adresa trimisa Primariei Focsani de catre Directia pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, s-a obtinut oprirea săpăturilor pină la descărcarea de sarcină istorică a terenului. "Ne aflăm in fata unor descoperiri care ne trimit cu citeva secole in urmă, pe timpul cind, pe malurile Milcovului, existau două orase. Ruinele acestor două imobile se găseau in plin centrul Focsanilor Munteni. Primul se găseste pe latura sudică a complexului mănăstiresc Sfintul Ioan Botezătorul si este mentionat in hărtile vremii. Cel de-al II-lea se găseste in afara spatiului sacru al asezămintului religios si a fost, probabil, locuinta unui reprezentant de seamă al orasului nostru, judecind după soliditatea zidului si amplasament. Pentru moment este dificil de stabilit cu exactitudine data constructiei celor două edificii. Un lucru este sigur: Mănăstirea Sfintul Ioan Botezătorul a fost ridicată de domnitorul Grigorie Ghica la 1661. Asta inseamnă că primul imobil ar putea fi din această perioadă. Este posibil ca si al doilea zid să provină din aceeasi epocă", ne-a spus arheologul Aurel Nicodei, care a făcut primele cercetări si supraveghează lucrările, ca specialist al Muzeului Vrancei. După euforia momentului descoperii, urmează etapa analizei elementelor de zidărie pentru a fixa cu certitudine data constructiei celor două edificii si rostul lor in iconomia Focsanilor Munteni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.