Național

Fond de miliarde de euro pentru fostii proprietari

Ziarul de Vrancea
10 mai 2005 543 vizualizări
Guvenul isi va asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind proprietatea. Acesta prevede ca 50.000 de fosti proprietari carora nu le vor putea fi restituite bunurile vor primi actiuni la Fondul Proprietatea. Valoarea fondului va fi de citeva miliarde de euro. PSD a anuntat ca va depune o motiune de cenzura, iar daca acesta trece, Guvernul poate cadea.

Pachetul de legi privind proprietatea, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in ultima saptamina a acestei luni, contine, printre prevederile importante, infiintarea "Fondului Proprietatea". Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu spune ca Fondul va fi infiintat in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Ministerul de Finante va pregati, in acelasi timp, o licitatie internationala pentru desemnarea administratorului Fondului. Reprezentantii Guvernului estimeaza ca licitatia sa aiba loc in toamna acestui an, iar emiterea titlurilor de plata sa fie operationala de la inceputului anului 2006. Potrivit proiectului guvernamental, se va asigura valorificarea rapida a titlurilor de despagubire, prin transformarea lor in actiuni la Fondul Proprietatea. Acest Fond va fi cotat la Bursa din Bucuresti si la Burse de valori din strainatate.

Presedintele AVAS, Gabriel Zbircea a declarat ca prevederile cuprinse in pachetul de legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea rezolva si problema privatizarii unor societati aflate in portofoliul AVAS. "Este important cum vor arata listele societatilor ale caror actiuni vor intra in Fondul Proprietea", a mai spus Zbircea.

Va fi un fel de SIF

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Nicolae Ivan, a mentionat ca Fondul va permite o distribuire justa si echilibrata a despagubirilor. "Acest Fond va contine mai multe miliarde de euro si va fi, probabil, unul dintre cele mai importante Fonduri de investitii, din Europa de Est, care nu va fi in mina statului", a adaugat Ivan. El a subliniat ca Fondul va avea si un efect de afaceri, pe linga cel moral. "Proprietarii vor avea de luat, ei insisi, o decizie economica. O alta optiune prevede posibilitatea ca un actionar sa astepte pina la terminarea vietii Fondului, cind se va distribui tot ce acesta a strins", a explicat secretarul de stat in MFP. Olteanu a precizat ca Fondul Proprietatea va fi asemanator actualelor SIF-uri, care, de asemenea, au un numar mare de actionari. El a mai spus ca, pentru aplicarea noii legislatii in domeniul proprietatii, statul va cheltui aproximativ 20 de milioane de euro pentru chestiuni administrative. "Banii pentru despagubiri vor fi luati din patrimoniul statului, respectiv actiuni detinute la diverse societati", a completat ministrul. Potrivit acestuia, este vorba despre 50.000 de fosti proprietari carora nu le vor putea fi restituite bunurile si care vor primi actiuni la Fondul Proprietatea.

PSD vrea motiune de cenzura

PSD va introduce o motiune de cenzura daca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe pachetul de legi privind proprietatea, a anuntat, ieri, Miron Mitrea, secretarul general al acestei formatiuni. "Pachetul de legi privind proprietatea excede ceea ce, din punctul nostru de vedere, ca partid de stinga, putem accepta in ceea ce priveste retrocedarea proprietatilor", a afirmat Mitrea.

Potrivit liderului PSD, in perioada in care social-democratii au fost la guvernare, 98% din titlurile de proprietate, atit pe terenurile agricole, cit si pe paduri au fost date. "Ni se pare ca este o exagerare. Din punctul nostru de vedere, ar trebui sa ne oprim un pic cu grija fata de proprietari si sa ne intoarcem un pic cu grija si fata de cei care traiesc din munca", a opinat Miron Mitrea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.