Național

Buluc la populari

Ziarul de Vrancea
9 mai 2005 624 vizualizări
Ziua de simbata a fost marcata de schimbari importante pe scena politica romaneasca. In timp ce PD s-a hotarit sa devina un partid de centru-dreapta, PUR si-a schimbat numele in Partidul Conservator Roman (PCR). In aceste conditii, PSD ar putea ramine singurul jucator social democrat.

Democratii au facut primii pasul catre populari. La Consiliul National de Coordonare al PD de simbata s-a stabilit ca la Conventia Nationala Extraordinara, care va avea loc pe 25 iunie, sa se poata produce si o schimbare in orientarea doctrinara a partidului. PD ar putea deveni din social-democrat, popular, dat fiind ca delegatii au votat modificarea statutului partidului pentru a permite acest lucru. Cei aproape 800 de delegati la Consiliul National de coordonare al PD au votat, aproape in unanimitate, in favoarea modificarii articolului 89 din statutul partidului. Acesta prevedea ca motiunile prezentate de candidatii la sefia partidului trebuie obligatoriu sa respecte orientarea social-democrata, dat fiind ca PD este un partid social-democrat, membru cu drepturi depline al Internationalei Socialiste. Prin modificarea statutului, devine posibil ca la Conventia Nationala sa fie prezentate si motiuni de alta doctrina, cum ar fi cea populara de pilda. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a recunoscut ca in partid se poarta inca de anul trecut discutii privind eventualitatea schimbarii doctrinei din social-democrata in populara, ceea ce ar atrage dupa sine posibilitatea afilierii Partidului Democrat la cel mai puternic grup din Parlamentul European - Partidul Popular.

Aglomeratie pe partea dreapta, PSD singur pe stinga

De la sfirsitul anului trecut, asistam la incercari de repozitionare ideologica a partidelor. Inaintea alegerilor de anul trecut, in cadrul PNL s-a lansat un proiect privind transformarea acestui partid, singur sau dupa fuziunea cu PD, intr-o formatiune care sa fie afiliata la PPE. Daca intentia PD de a deveni "popular" se va confirma la conventie, vom avea nu mai putin de 5 partide romanesti care vor face sau vor fi aspirante la statutul de membru al Partidului Popular European, cea mai importanta formatiune politica europeana. UDMR si PPCD sint deja membre. Partidul lui Corneliu Vadim Tudor, rebotezat PPRM, a batut si el al portile PPE, insa sansele sale nu sint infime. Partidul Umanist Roman, condus de Dan Voiculescu, s-a transformat peste noapte in "conservator" dupa ce s-a dorit "social - liberal", "liberal" sau "ecologist". Dar aceste partide ramin modeste pe linga ponderea PD , partid aflat la guvernare care a promovat si un presedinte. Trecerea PD in partea dreapta a esicherului politic ar dezichilibra scena politica romaneasca, lasind stinga la discretia PSD, perspectiva pe care Traian Basescu o invoca ca argument in defavoarea unei fuziuni cu PNL atit timp cit a fost presedinte al democratilor.

PUR a devenit PCR si vrea afilierea la PPE

Congresul PUR a votat, simbata, in unanimitate, schimbarea denumirii acestei formatiuni in Partidul Conservator, adoptind totodata o rezolutie privind afilierea la grupul politic al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European. Schimbarea titulaturii in Partidul Conservator a fost propusa de presedintele formatiunii, Dan Voiculescu. Dupa ce a facut o trecere in revista a principalelor doctrine politice, Voiculescu a spus ca, studiindu-le, a ajuns la concluzia ca cel mai apropiate ideologic de umanisti sint partidele conservatoare. Totodata, Congresul a votat o rezolutie privind aflierea la grupul PPE din Parlamentul European, "pentru a actiona eficient" in vederea punerii in practica a angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare la UE, Dan Voiculescu fiind mandatat sa transmita acest document conducerii grupului PPE.

La Congres au fost prezenti, ca invitati, si reprezentanti ai formatiunilor politice parlamentare. Presedintele PPRM, Corneliu Ciontu, a amintit ca formatiunea sa "a optat deschis" pentru Partidul Popular si a aratat ca ar fi "extrem de satisfacut" ca partidul sau si cel al lui Voiculescu sa se regaseasca deopotriva in rindurile PPE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.