Național

Focsanii, o revista in care bugetarii se joaca de-a ziaristii

Valentin Muscă
9 mai 2005 582 vizualizări
De trei ani, revista "Focsanii", seria nouă, apare în tiraje consistente si se distribuie gratuit. Tonul, stilul si continutul sînt de o sărăcie jalnică. Consilierii judeteni au votat desfiintarea "Doinei Vrancei", Marian Oprisan amenintă cu desfiintarea celorlalte institutii de cultură si Primăria ofera nonsalant o fituică gratis, prefatată de "jurnalistul" Decebal Bacinschi !


Nu este prima oară cind scriem despre Revista Municipală "Focsanii", o publicatie fondată in 1895, de care se leagă o parte din istoria presei din urbea noastră. Tipărită in conditii exceptionale si beneficiind de o retea de distributie cu circuit inchis, publicatia editată de Consiliul local si Primăria Municipiului Focsani, in colaborare cu Municipalitatea \'s-Hertogenbosch din Olanda sfidează sistematic cetăteanul. Informatiile pe care le găsim in această revistă nu necesită o publicatie specială. O bună parte apare in jurnalale locale si dacă unii functionari locali vor să le apară si fotografia o pot face pe banii lor. Informatiile sint de caracter public si jurnalistii acreditati pe Primărie sint sau ar trebui informati despre toate activitătile din această institutie.

O batjocură la adresa traditiilor romanesti

După cum se vede in imagine, prostul gust si ignorarea traditiilor locale se găsesc pe prima copertă. Iisus Hristos apare cu chipul unui tinăr simpatic luat din vreo lucrare oarecare, peste care s-a adăugat cultul inimii din telogia latină. Din acest amalgam de imagini a iesit una, pe care o primim pe post de Hristos a inviat. în nici o biserică din Focsani nu se găseste asemenea imagine a lui Iisus Hristos. Dacă vrem să educăm si să informăm cetătenii, să o facem in spiritul adevărului. Dacă respectivii editori nu cunosc traditiile crestine romanesti sau cultura si civilizatia Europei pot merge la cel putin trei institutii locale pentru a se informa gratuit: Directia pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea; Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea; Muzeul Vrancei. în aceste trei institutii există specialisti ce pot asigura consultantă stiintifică pentru a evita promovarea unor imagini kitch intr-o revistă editată de Primăria Focsanilor si prefatată de primar. La acest Iisus Hristos venit cu ajutoarele după 1989 se adaugă trei iepurasi nevinovati pentru care Pastele le este străin. Iepurasul este simbolul zeitei saxonilor, Easter si nu al romanilor, stimati redactori bugetari! Simbolul invierii este, in primul rind, icoana lui Hristos Biruitorul mortii, mielul, oul rosu si nu iepurasul care este semnul revistelor porno.

Mielul este simbol al Pastelui, nu iepurasul

Nu intimplător, prin unele licee focsănene, elevii au expus de Paste mai multe imagini cu iepurasul decit cu Hristos si in loc de "Hristos a inviat", pe simeze scria "Happy Easter"! Domnilor redactori bugetari ai revistei "Focsani", dacă nu cunoasteti simbolistica sărbătorilor crestine nu este o rusine si Biblioteca nu este departe, este deschisă pină la orele 19:00, de luni pină simbătă si Marian Oprisan nu a desfiintat-o, incă. însă, cind tipăriti asemena blasfemii despre traditiile crestine este, fie o lipsă de respect fată de locuitorii focsanilor, fie o faceti din ignorantă si in acest caz ar trebui să vă lăsati de meserie si de buget. La imaginea primei coperte se asociază textul "profund si plin de patetism" al "jurnalistului bugetar" Decebal Bacinschi, care a găsit timp să ne scrie si un "teologic cuvint de invătătură" despre Sfintele Paste si nu a scăpat ocazia să ne amintească despre "Catedrala Ortodoxă Nasterea Maicii Domnului din inima municipiului Focsani", pe care edilul sef visează să o si termine. Despre cit se interesează primarul de catedrală o trădează faptul că hramul acestei catedrale este "Cuvioasa Parascheva si Nasterea Maicii Domnului", in amintirea Bisericii Domnesti din Focsani si nu doar Nasterea Maicii Domnului cum o numeste primarul in articolul sau. Dacă l-ar fi interesat catedrala ar fi făcut ceva pină acum, nu l-ar fi lăsat pe C. Prunache să ingroape 12 miliarde doar in fundatie si ar fi cerut autoritătilor bisericesti să numească un preot acum trei ani, nu după ce cimentul a devenit beton. După părerea noastră nebugetară, banii aruncati pentru această fituică de ocol ar fi de folos pentru publicarea unor lucrări importante despre cultura si civilizatia vrinceană, care asteaptă prin editurile vrincene, decit pentru a face reclamă primăriei si functionarilor. Nu credeti?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.