Național

CSM blocheaza reforma in justitie

Ziarul de Vrancea
4 mai 2005 594 vizualizări
Membrii CSM amina dezbaterea modificarii legilor privind reforma in Justitie. Este asteptat si punctul de vedere al societatii civile, sustin magistratii. Ministrul Macovei afirma ca modificarile au fost primite cu entuziasm.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis, ieri, aminarea dezbaterii amendamentelor la cele trei legi privind reforma judiciara, pentru ca judecatorii, procurorii si societatea civila sa-si exprime observatiile fata de modificarile propuse de Ministerul Justitiei.

De asemenea, membrii CSM n-au fost de acord cu propunerea ministrului justitiei, Monica Macovei, ca proiectul celor trei legi sa fie adoptat prin ordonanta de guvern. CSM a anuntat ca, in aceasta saptamina, se vor intruni colectivele judecatorilor si procurorilor, care isi vor expune amendamentele legate de modificarile legilor privind Consiliul Superior al Magistraturii, statutul magistratilor si organizarea judiciara. Prezenta la sedinta CSM, judecatoarea Viorica Costiniu (presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania) a afirmat ca modificarile fac legile "pedepsitoare la adresa magistratilor, care sint obligati sa-si desfasoare activitatea in conditii grele, ca urmare a amatorismului ministrilor si a guvernelor care s-au perindat". "Nu se fac legi ca sa schimbam pe unii sau pe altii", a spus judecatoarea Costiniu, care a criticat faptul ca, in fiecare an, este facuta o alta reforma a justitiei. Totodata, Costiniu a sustinut ca modificarile propuse celor trei legi trebuie sa fie discutate la nivelul tuturor magistratilor si a societatii civile, iar amendamentele sa treaca prin procedura parlamentara normala, judecatoarea obiectind astfel fata de propunerea Ministerului Justitiei ca modificarile legilor reformei judiciare sa fie adoptate printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului.

Ministrul Justitiei nu crede in demersul magistratilor

In replica, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a criticat faptul ca CSM a aminat dezbaterea celor trei legi, subliniind totodata ca, "daca Guvernul va incalca Constitutia, va fi sesizata Curtea Constitutionala". De asemenea, ministrul Justitiei a afirmat ca "ii pare foarte clar ca este o actiune planificata a membrilor CSM" si a spus ca nu crede in demersul lor. Macovei si-a exprimat neincrederea si fata de solicitarile de aminare a dezbaterilor pe care procurorii si judecatorii le-ar fi adresat Consiliului, intrucit acestea sint semnate de sefi, iar acestia sint vizati in modificarile legislative "prin introducerea concursului" pentru ocuparea acestor functii.

Totodata, Macovei a sustinut ca a primit prin e-mail obiectii legate de modificarile celor trei legi, unele fiind "entuziaste" si ca, in calitate de initiator, va avea mai multe consultari cu judecatorii si procurorii, acestea derulindu-se inca de saptamina trecuta. Ministrul a spus ca nu intelege "de ce nu se fac discutii pe proiectul de dinainte", criticindu-i pe membrii Consiliului ca "nu au avut chef si timp" sa vada modificarile legilor privind statutul magistratului, a CSM-ului si de organizare judiciara. "Nici instanta suprema nu este entuziasta, daca 35 de judecatori se pregatesc sa se pensioneze", a spus Macovei, facind referire la faptul ca modificarile legislative impun pensionarea la 65 de ani si nu la 68, cum prevede legislatia actuala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.