Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cand Dragnea joacă rolul de băiat bun

Ziarul de Vrancea
10 mai 2017 716 vizualizări
Preşedintele PSD i-a sancţionat, ieri, pe doi dintre cei mai “necivilizaţi” parlamentari social-democraţi n Dragnea ştia de amendamentele la legea graţierii, sugerează Şerban Nicolae n n-a scăpat fără o “mustrare verbală” nici Olguţa Vasilescu n adio graţiere?

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a decis, ieri, înlocuirea lui Şerban Nicolae cu Mihai Fifor la şefia grupului PSD din Senat şi cu Robert Cazanciuc la Comisia juridică. Potrivit unor surse din partid, iniţial i s-a lăsat lui Şerban Nicolae posibilitatea ca el să se retragă din respectivele funcţii. În urma refuzului acestuia, a fost supusă la vot sancţionarea acestuia. De asemenea, conducerea PSD a decis suspendarea din partid a deputatului Nicolae Bacalbaşa, pentru şase luni, din cauza comportamentului obscen din plenul Parlamentului de marţi. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul şedinţei, că deputatul a fost suspendat deoarece partidul nu poate fi de acord cu intervenţii publice ”necivilizate” şi ”obscene”, precizând că, dacă Bacalbaşa nu îşi va revizui limbajul şi comportamentul, va fi adoptată o altă măsură împotriva sa. Dragnea a mai spus că Şerban Nicolae a susţinut amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie şi i-a convins pe colegii săi din Comisia juridică să le voteze, chiar dacă nu erau agreate de partid, motiv pentru care era firesc să fie sancţionat. Întrebat dacă şi Olguţa Vasilescu riscă sancţiuni în urma afirmaţiilor pe tema plafonării indemnizaţiei pentru creşterea copilului, liderul PSD a precizat în CExN s-a decis doar o „mustrare verbală”. El a susţinut că miniştrii au căpătat un obicei prost, şi anume că nu comunice motivele care determină anumite măsuri în actul guvernamental.

“Mi-e greu să cred că cineva interesat nu a ştiut de amendamente”

Şerban Nicolae consideră că nu a greşit cu nimic, dar nu se simte sancţionat de partid. ”A fost aşa o discuţie, o percepţie, cum că teoretic aş putea să iau şi eu o asemenea iniţiativă, numai că eu le-am spus tuturor colegilor că din punctul meu de vedere nu am greşit cu nimic nici faţă de Liviu Dragnea, nici faţă de partid. S-a explicat că nu-i vorba despre o sancţiune, este un fel de act politic. Bănuiesc că este o decizie politică”, a declarat Nicolae. Senatorul a mai spus că se gândeşte dacă va mai rămâne pe viitor în Comisia juridică a Senatului în condiţiile în care nu îi este clar în acest moment dacă ideile sale în materie de justiţie sunt compatibile cu cele ale partidului. ”Deocamdată nu mi s-a reproşat că aş fi încălcat programul de guvernare pentru justiţie. Eu nu am nici crize de personalitate, nici tulburări de identitate, ştiu şi cine sunt şi ce experienţă am şi ce pot să fac. Nu ţin neapărat să tot demonstrez şi să tot dau extemporale ca şi cum ştiţi… băgaţi-mă şi pe mine în seamă, mă pricep, credeţi-mă, aveţi încredere în mine. Dacă se consideră că este nevoie de mine, particip. Dacă se consideră că sunt alţii, ca vorba lui Alecsandri: «E unul care cântă mai bine decât mine? Cu atât mai bine ţării şi lui cu atât mai bine»”, a mai spus senatorul PSD. Şerban Nicolae a explicat că amendamentele de graţiere a corupţilor pe care le-a depus şi care au fost în primă fază adoptate i-au aparţinut lui însuşi, dar că îi este greu să creadă că Liviu Dragnea a fost străin de ele. ”Mi-e greu să cred că cineva interesat nu a ştiut de acele amendamente (…) a fost şi un miting în stradă. Este adevărat că ele nu au fost dezbătute niciodată în partid. Nu avea de ce. Era o discuţie foarte tehnică”, a mai precizat Nicolae.

Renunţă PSD la legea graţierii?

Liviu Dragnea a mai declarat, ieri, că social-democraţii trebuie să se gândească serios dacă Legea graţierii mai este „oportună”. „Indiferent de argumentele aduse atât în şedinţă cât şi în spaţiul public, eu am ridicat aceasta problemă colegilor mei - să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a graţierii mai este oportună. Pentru că, din păcate, s-a plecat în elaborarea acestei legi de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România şi eventual se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie şi despre care se vorbeşte de luni de zile, poate de ani de zile în România. Într-adevăr, se vorbeşte de o perioadă de timp de abuzurile unor procurori, de nişte decizii discutabile ale unor judecători, despre influenţe, presiuni din partea unor instituţii asupra unui judecător, despre necesitatea adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor, dar cu precizarea că trebuie clarificate aceste răspunderi dar completat şi cu protecţie pentru judecători în faţa unor eventuale presiuni sau influenţe”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor. El a mai precizat că se discută despre „imperfecţiunile definirii unor infracţiuni, despre posibilitatea diversificării modului în care se execută pedepsele”, dar toate aceste teme nu pot fi rezolvate de legea graţierii. „În aceste condiţii, trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună. În acest context fac în continuare un ultim apel la Guvern, la Ministerul Justiţiei, să ne prezinte într-un termen rezonabil dacă legea graţierii şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca şi proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare. Doar această lege nu rezolvă problema care a generat”, a completat Liviu Dragnea.
El a adăugat că pe el nu îl interesează cum iese Legea graţierii din Senat, pentru că el nu îi va da drumul proiectului pentru dezbatere în Camera Deputaţilor până când nu va avea garanţii din partea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei că aceasta face parte dintr-un pachet legislativ care rezolvă problemele din penitenciare.

Averile torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, verificate

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus ieri începerea procedurilor de verificare a averilor deţinute de torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, în vederea identificării bunurilor şi sumelor de bani pentru plata despăgubirilor. La termenul de ieri al procesului în care sunt judecaţi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, şi foştii ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, avocatul lui Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, a cerut magistraţilor luarea măsurilor asigurătorii faţă de cei trei inculpaţi. Avocatul a arătat că, pe parcursul anchetei, nu s-au luat astfel de măsuri, iar procurorul de şedinţă a declarat că este de acord cu verificări la Ministerul de Interne, Casa Naţională de Pensii, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, precum şi la alte instituţii pentru verificarea bunurilor şi a veniturilor celor trei inculpaţi. Instanţa a fost de acord cu această solicitare. Tot la acest termen, avocatul lui Vasile Hodiş a cerut introducerea în dosar ca părţi responsabile civilmente a Ministerului Finanţelor, MAI şi SRI, susţinând că, după căderea regimului comunist, SRI este succesorul fostei Securităţi, iar penitenciarul unde a decedat Gheorghe Ursu a aparţinut MAI. De cealaltă parte, avocatul lui Andrei Ursu a precizat că nu este oportună introducerea acestor instituţii în proces, deoarece acţiunea şi pedeapsa trebuie să se răsfrânge direct asupra inculpaţilor şi nu asupra contribuabilului român. "Ar fi o mare nedreptate introducerea în cauză a acestor instituţii. A existat o mare discontinuitate între statul de până la 1989 şi după aceea. Ar fi o mare nedreptate să tragi la răspundere un stat care încearcă să repare ceea ce a făcut vechiul stat. Nu vrem bani de la statul român. Trebuie să plătească cei care au comis acele crime", a declarat şi Andrei Ursu.

Cioloş a lansat Platforma Romania 100: “Facem lucrurile ardeleneşte”

Fostul premier Dacian Cioloş îi invită pe cei care vor să se implice într-un proiect pentru schimbarea României să se înscrie în Platforma România 100. ”Facem lucrurile... ardeleneşte, le facem temeinic şi, mai ales, lucrăm în echipă. Azi, mai facem un pas: vă invităm să vă înscrieţi în Platforma România 100 - o mişcare cetăţenească, dinamică, deschisă, un proiect pe termen lung, care va aduna şi pune în valoare energiile pozitive ale ţării”, a scris, ieri, Cioloş pe pagina sa de Facebook. Iniţiatorii Platformei România 100, între care nouă miniştri, secretari şi consilieri de stat din fostul guvern tehnocrat, dar şi oameni de afaceri şi specialişti în politici publice, au lansat, ieri, înscrierile în Platforma România 100. Conform sursei citate, cetăţenii care doresc să participe la transformarea României, să se implice într-un proiect care să schimbe societatea românească şi modul de a face politici publice în România, sunt invitaţi să se înscrie în Platformă sau să sprijine mişcarea la www.ro100.ro. Într-o primă etapă, mişcarea va funcţiona ca o platformă on-line la www.ro100.ro şi va fi organizată în comunităţi de participare socială, civică şi de îmbunătăţire a politicilor publice. În perioada următoare, mişcarea va prezenta public temele strategice şi campaniile pe care intenţionează să le promoveze în anii următori.

Predoiu se retrage din cursa pentru şefia PNL

Cătălin Predoiu a anunţat, marţi seară, pe Facebook că se retrage din cursa pentru preşedinţia PNL deoarece a constatat că oferta sa nu coincide cu vederile liderilor de organizaţii judeţene ale partidului. ”Din păcate, mulţi şi-au fixat opţiunile prin semnătură în alb, fără ca textul vreunei moţiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pământ. Politica este arta posibilului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru şefia PNL, acum nu se poate!”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook. News.ro scrie că la întâlnirea preşedinţilor de organizaţii PNL din Ardeal, care a avut loc pe 21 aprilie la Cluj-Napoca, Predoiu i-a spus primarului de Oradea, Ilie Bolojan, că dacă va candida la preşedinţia partidului el se retrage şi îl va susţine. Potrivit surselor citate, liderii organizaţiilor PNL din Ardeal i-au spus lui Ilie Bolojan că, dacă nu va intra în cursa pentru şefia partidului, ei îl vor susţine pe Ludovic Orban pentru această funcţie. La momentul respectiv, ca răspuns la informaţiile privind o posibilă retragere, Cătălin Predoiu a spus că acestea sunt "intoxicări", iar el este decis că intre în cursă şi să o câştige, indicând că informaţiile vin din partea adversarilor săi din PNL.

Familie tradiţională? Un bărbat şi-a împuşcat soţia, apoi s-a sinucis

Un bărbat şi-a împuşcat mortal soţia la firma de transport din Bucureşti la care aceasta lucra, apoi s-a sinucis, fiind găsit decedat câteva ore după crimă, în judeţul Călăraşi. Potrivit Poliţiei Capitalei, Serviciul Omoruri a fost sesizat marţi că, la o societate comercială din Sectorul 5 al Capitalei, o angajată în vârstă de 31 de ani a fost agresată şi împuşcată în cap de către soţul acesteia, care apoi a fugit. Anchetatorii au făcut cercetarea la locul faptei, iar trupul neînsufleţit al femeii a fost transportat la Institututul Naţional de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. După câteva ore de căutări, bărbatul, în vârstă de 45 ani, a fost găsit decedat, într-o comună din judeţul Călăraşi. În urma verificărilor, anchetatorii au stabilit că bărbatul deţinea legal un pistol cu bile, iar soţia acestuia nu a formulat plângeri la Poliţie că soţul său o agresează sau o ameninţă.

Papa Francisc, invitat în 2018 la Blaj, oraşul central al greco-catolicismului din România

Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, PS Claudiu, a declarat, ieri, la Alba Iulia, la finalul unei ceremonii desfăşurate la Universitatea “1 Decembrie 1981”, că Preafericitul Părinte Cardinal Lucian a transmis o invitaţie oficială, în numele Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Papei Francisc de a vizita Blajul anul viitor. Potrivit episcopilui greco-catolic, invitaţia a fost făcuită în contextul în care anul viitor se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, respectiv 100 de ani de la Marea unire din 1918 dar are loc şi beatificarea a şapte episcopi greco-catolici. "Anul viitor sperăm să avem şi o slujbă de beatificare a celor şapte episcopi martiri şi sperăm, de asemenea, din tot sufletul ca Papa Francisc să celebreze acest moment. Ne-am bucura să fie la Blaj, pe Câmpia Libertăţii. Sigur, asta e dorinţa noastră, ne rugăm pentru asta şi sperăm din tot sufletul”, a mai spus PS Claudiu.
Dacă va accepta invitaţia Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la Blaj, Papa Francisc va fi al doilea papă care vizitează România după ce în luna mai 1999 ţara noastră a fost vizitată de către Papa Ioan Paul al II-lea. Aceasta a fost prima vizită a Papei într-o ţară majoritar ortodoxă şi prima vizită a unui suveran pontif în România.

Directoarele şcolii şi o învăţătoare, amendate pentru că au discriminat o fetiţă

Directoarele unei scoli din Galaţi şi o învăţătoare au fost amendate cu câte 1.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării fiindcă au discriminat, activ sau pasiv, o fetiţă cu sindrom Asperger - o formă de autism, a anunţat, ieri, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). Potrivit sursei citate, fata a fost supusă unor umilinţe grave de către învăţătoarea ei şi izolată de restul clasei din cauza dizabilităţii. De asemenea, învăţătoarea le-ar fi spus celorlalţi părinţi diagnosticul copilei şi i-a incitat pe aceştia să se coalizeze pentru excluderea fetei din clasă şi din şcoală. În urma evenimentelor, micuţa a suferit traume emoţionale severe, iar părinţii au fost nevoiţi să o transfere la o şcoală mult mai departe de casă. CEDCD precizează că o premieră pentru cazurile de discriminare a copiilor cu dizabilităţi din România este sancţionarea conducerii şcolii pentru pasivitate, în condiţiile în care incluziunea şcolară a copiilor cu nevoi speciale este responsabilitatea şcolii în ansamblul ei.


Declinul demografic s-a agravat şi în martie

Populaţia României a continuat declinul din cauze demografice, pierzând şi în luna martie 7.420 locuitori, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Spre comparaţie, în martie 2016, sporul natural negativ a fost de 7.352 persoane.
În luna martie 2017 s-au născut 15.051 copii, cu 2.035 (15,6%) mai mulţi comparativ cu martie 2016, şi au decedat 22.709 persoane, în scădere cu 238 (1,1%) faţă de a treia lună a anului trecut. Cumulat, în primele trei luni din acest an s-au născut 43.163 copii, în scădere cu 2,2% faţă de perioada ianuarie-martie 2016, şi au decedat 73.980 persoane, în urcare cu 9,5%, astfel că sporul natural negativ a fost de 30.817 persoane, în creştere cu 26,3% faţă de perioada similară a anului trecut.
Datele oficiale mai arată că, în luna martie, s-au înregistrat 5.428 căsătorii şi 2.691 divorţuri. Comparativ cu a treia lună din 2016, numărul de căsătorii a scăzut cu 11,4%, iar cel al divorţurilor - cu 9,4%.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.