Național

Dragnea întoarce legea graţierii la comisii pană îl graţiază şi pe el

Ziarul de Vrancea
8 mai 2017 766 vizualizări
Comisia juridică a Senatului a adoptat o formă restrictivă a legii graţierii de care urmau să beneficieze puţin peste o mie de deţinuţi n toate bune şi frumoase, pană a aflat Dragnea şi a cerut ca proiectul să fie refăcut, pe modelul propus de Guvern n în iniţiativa Guvernului sunt graţiate infracţiunile electorale şi condamnările cu suspendare, acuză opoziţia

Plenul Senatului a decis ieri, cu majoritate de voturi, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului legii graţierii pentru ca acesta să fie adoptat în forma trimisă Parlamentului de Guvern pe 31 ianuarie. În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.
Propunerea de retrimitere la Comisia juridică a fost făcută în plen de liderul grupului ALDE, Ionuţ Sibinescu, fără ca acesta să motiveze solicitarea. Cererea ALDE a fost susţinută şi de PSD, prin vocea liderului de grup, Şerban Nicolae. ”Aş vrea să nu fie moment de dezbatere şi acestă chestiune pentru că o să fie timp pentru dezbatere în plen atunci când legea va ajunge sub o formă sau alta cu raport în dezbaterea plenului şi să depăşim acest momemt urmând să facem o discuţie parlamentară raţională fără perturbări şi chichirăi”, a declarat Nicolae, cu referire la deputatul USR Cosette Chichirău care, în timp ce el vorbea de la tribuna Senatului, protesta de la balcon împotriva adoptării legii graţierii. Împotriva retrimiterii la comisia juridică a legii graţierii s-au pronunţat atât senatorii PNL, cât şi cei ai USR. ”În proiectul comisiei nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu (PNL).

Băsescu: Medicii şi profesorii răman încarceraţi

Şi senatorul PMP Traian Băsescu, autorul celor mai controversate amendamente, printre care eliberarea din închisori a condamnaţilor pentru fapte de corupţie, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, precum şi a femeilor condamnate pentru corupţie la zece ani de închisoare, a criticat forma legii graţierii adoptată de comisia juridică. ”Vă spun sincer că această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze, estimez eu în forma în care este acum, hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Nu mă refer la politicieni, pentru ei e legea 78, care le dă un regim special, dar cred că, conceptual, proiectul de lege este greşit. Ar fi o bună idee pentru Guvern dacă ar retrage legea sau noi am respinge această lege”, a spus Traian Băsescu.
Anterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, că senatorii social-democraţi din Comisia juridică au încurcat destul de mult Legea graţierii, iar cea mai bună variantă este ca proiectul să fie adoptat de Senat în forma trimisă de Guvern. Şi preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, a declarat că legea graţierii, aşa cum a fost adoptată de comisia pe care o conduce, este ”absolut ineficientă” pentru că ”nu rezolvă absolut nimic” din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma să iasă din închisoare şi alte aproximativ 600 ar urma să beneficieze de reducerea pedepsei. ”Graţierea nu costă. Graţierea este o măsură de politică penală fără costuri bugetare. Construcţia de spitale sau de construcţii de învăţământ este o chestiune care ţine de investiţii bugetare semnificative (...) Dacă vom continua să plătim zeci de milioane de euro amendă la CEDO despăgubiri pentru persoane care stau în penitenciare în condiţii improprii (n.r. – Romania a plătit amenzi de mii de euro, nu de milioane de euro), probabil că vor rămâne mai puţini bani şi pentru spitale, şi pentru instituţii şcolare, şi pentru alte investiţii de interes social. Dar probabil că la nivelul Guvernului s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să graţiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit”, a mai susţinut Şerban Nicolae.

PNL solicită demisia în alb a lui Dragnea şi a lui Grindeanu

Raluca Turcan a anunţat, ieri, că PNL solicită demisia în alb a premierului Sorin Grindeanu şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, aceasta fiind singura modalitate prin care cei doi pot să demonstreze că ”nu sunt personaje într-un joc ipocrit privind legea graţierii”. “PSD şi ALDE au majoritatea în Camera Deputaţilor, în Senat, deţin Guvernul României, cu alte cuvinte au toate pârghiile pentru a-şi determina parlamentarii să respingă graţierea pentru fapte de corupţie. Din nefericire, impresia pe care ne-au transmis-o personajele în cauză este aceea că aruncă mingea de la unul la altul, că au o înţelegere netransparentă şi nenorocită pentru poporul român ca prin prezenţa domnului Şerban Nicolae să îşi împartă responsabilitatea şi să includă graţierea pentru corupţi”, a declarat Raluca Turcan la finalul Biroului Politic Naţional. ”Am cerut demisia în alb a domnului Dragnea, a domnului premier Grindeanu, excluderea lui Şerban Nicolae, pentru că, dacă nu se întâmplă niciunul dintre lucrurile acestea, este clar o conivenţă între conducerea partidului PSD şi cei care militează cot la cot cu Traian Băsescu în Comisia juridică şi în Senat”, a subliniat ea. De asemenea, liderul PNL a mai avut o solicitare, respectiv ca ministrul Apărării, Gabriel Leş, să înceapă un program de investiţii pentru construirea unor centre de detenţie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.