Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Studenţii basarabeni se pot înscrie online la universităţile din România

Ziarul de Vrancea
2 mai 2017 618 vizualizări
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, ieri, că viitorii studenţi din Republica Moldova se pot înscrie online la universităţile din România, trimiţând prin e-mail, la facultăţile dorite, documentele scanate necesare înscrierii

Această măsură vine în contextul în care proiectul noii metodologii de şcolarizare a românilor de pretutindeni, aflat în dezbatere publică până în 7 aprilie, prevede ca românii cu domiciliul stabilit în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Israel şi diaspora să îşi depună personal dosarele de înscriere la facultăţile din România pe care doresc să le urmeze. „Soluţia este foarte simplă. Toată lumea lucrează online. Înscrierile se fac online. Prin urmare, nu cred că mai este nevoie să creăm comisii intermediare care să facă înscrierea pentru universităţile din România, în condiţiile în care elevii, viitorii candidaţi la universităţile din România, ştiu limba română. Eu cred că este o deschidere, pentru că au posibilitatea să-şi aleagă singuri, fără intermediari care să-i sfătuiască unde trebuie să se înscrie”, a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase. El a explicat că tinerii se pot înscrie online, prin scanarea documentelor de înscriere şi trimiterea lor pe e-mail la facultăţile la care doresc să se înscrie, urmând ca documentele în orginal să fie depuse la începerea anului universitar. „Şi atunci facem şi economie, pentru că şi aceste comisii care se deplasau acolo – nu sunt costisitoare, dar înseamnă timp şi anumite resurse alocate. Am dorit, prin acest demers, să simplificăm lucrurile”, a subliniat ministrul Educaţiei.
 

 

Francezii, surprinşi de sinceritatea romanilor: Şi-a autodenunţat crima după două săptămani

Autorităţile franceze se arată nedumerite de crima comisă de o româncă, care a ales să se autodenunţe la mai bine de două săptămâni după ce şi-a ucis soţul în locuinţa cuplului din localitatea Narbonne. De asemenea, aceasta a plecat imediat după crimă în România, dar s-a întors pentru a se autodenunţa, deşi nimeni nu descoperise până atunci cadavrul bărbatului, relatează France Soir. Femeia a mărturisit toate detaliile crimei, iar poliţiştii au descoperit ulterior în apartament un cadavru în stare avansată de descompunere. Aceasta a fost plasată în arest preventiv pentru uciderea soţului ei în localitatea Narbonne, situată pe coasta mării Mediterane. Pe 28 aprilie, românca a intrat într-o staţie de poliţie şi i-a anunţat pe ofiţeri că tocmai şi-a ucis soţul. Însă, autorităţile care au ajuns la locuinţa sa nu au descoperit o crimă proaspătă, ci mai degrabă un cadavru în stare avansată de descompunere. Apoi, femeia a recunoscut în timpul audierii că crima a avut loc pe 13 aprilie, atunci când aceasta i-a dat un somnifer bărbatului pentru a-l imobiliza înainte de a-l asfixia cu o pungă de plastic. Această crima putea să fie una banală, dar comportamentul femeii i-a lăsat nedumeriţi pe poliţişti. Femeia s-a întors de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat în România, înainte de a reveni două săptămâni mai târziu în Franţa. De asemenea, nu pare să existe un motiv al crimei, întrucât cei doi nu erau cunoscuţi pentru violenţă domestică şi aveau împreună o fiică minoră, care mergea la şcoală în Montpellier. Cuplul locuia de aproximativ opt ani în Franţa. Românca a confirmat că soţul ei nu a fost niciodată violent şi susţine că l-a ucis din ”motive personale”. Potrivit anchetatorilor, femeia dorea să se întoarcă în ţara natală, dar bărbatul respingea ideea unei vieţi în România. Însă, autorităţile nu ştiu dacă acest motiv justifică crima din Narbonne.

USR cere sancţiuni după jignirile aduse senatorului Mihai Goţiu

Biroul Permanent al Senatului a transmis, ieri, Comisiei juridice două solicitiări ale USR prin care partidului condus de Nicuşor Dan cere sancţionarea social-democratului Şerban Nicolae pentru jignirile aduse lui Mihai Goţiu în şedinţa Biroului din 3 aprilie, dar şi a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru că a refuzat să îi dea cuvântul senatorului USR şi, de asemenea, a refuzat să îl sancţioneze pe Nicolae în cadrul respectivei şedinţe. Senatorul PSD Şerban Nicolae i s-a adresat vicepreşedintelui Senatului cu apelative precum ”analfabet”, ”prost” şi ”nespălat”. În plângerea formulată, USR spune că, potrivit statutului senatorilor şi deputaţilor, păstrarea unui limbaj decent, lipsit de injurii constituie o obligaţie a parlamentarilor, iar comportamentul injurios reprezintă o abatere disciplinară. ”Prin comportamentul său, domnul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a dat dovadă de dispreţ total faţă de Regulamentul Senatului. Este extrem de puţin probabil ca domnul Călin Popescu Tăriceanu să nu fi cunoscut obligaţia de a-l sancţiona pe domnul Şerban Nicolae aplicându-i acestuia sancţiunile disciplinare de şedinţă. În aceste condiţii, sfidarea flagrantă a Regulamentului de către domnul Călin Popescu Tăriceanu poate fi interpretată nu doar ca o jignire, ci şi ca o acţiune de intimidare la adresa domnului Mihai Goţiu şi a colegilor din USR”, se mai arată în sesizarea depusă de USR.

Hans Klemm face “lobby” pentru achiziţia de rachete Patriot

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat ieri că speră ca până la sfârşitul anului SUA şi România să ajungă la înţelegere privind achiziţionarea de rachete Patriot. ”Sperăm că până la sfârşitul anului 2017 să ajungem la o înţelegere în privinţa achiziţiei de rachete Patriot de către România. Este o veste bună”, a declarat Hans Klemm, în cadrul unui eveniment la Biblioteca Naţională. România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, a anunţat luna trecută şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, care a subliniat că ”sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României”. Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră. Ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat, la TVR, că Patriot este una dintre soluţiile pe care autorităţile române la au în vedere, neexistând o decizie finală în acest sens. "Patriot este una dintre posibilele soluţii pe care le avem în vedere. Este un sistem foarte bun, un sistem încercat în luptă. Şi un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preţ echilibrat. Aş vrea să specific de la bun început. Am discutat până acum şi vom discuta de apărare antiaeriană cu nişte cerinţe operaţionale care să răspundă cerinţelor categoriilor de forţă. Nu avem încă, în acest moment, o decizie luată în acest sens", a afirmat Leş.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.