Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cele mai mari cinci universităţi cer demisia ministrului Cercetării

Ziarul de Vrancea
28 apr 2017 568 vizualizări
Consorţiul Universitaria, care reuneşte cele mai bune cinci universităţi din ţară, îi cere premierului Sorin Grindeanu demiterea ministrului Cercetării şi Inovării, Şerban Valeca, avertizand că deciziile recente luate de acesta în domeniul cercetării "decuplează cercetarea românească de la contextul internaţional".

Într-o scrisoare deschisă adresată vineri premierului Grindeanu, Consorţiul Universitaria denunţă "situaţia îngrijorătoare care pune în pericol integritatea sistemului naţional de cercetare". "Asistăm, în ultimele luni, la un adevărat asalt asupra eforturilor cercetătorilor romani de a păstra standardele înalte ale unei cercetări de calitate", atrage atenţia Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti. Potrivit acestuia, cercetarea ştiinţifică se face doar prin colaborare internaţională, iar România riscă astfel să fie izolată pe o lungă perioadă de timp. "Deciziile pe care le-a luat Ministerul Cercetării şi Inovării decuplează cercetarea românească de la contextul internaţional. Mai mult, şansele tinerilor de a se impune şi dezvolta în lumea ştiinţifică sunt sever periclitate, iar aceasta va conduce la o irelevanţă totală în ceea ce priveşte finanţarea cercetării romaneşti. Cred că, pe termen mediu şi lung, ceea ce se întamplă acum poate duce la o subminare a instituţiilor romaneşti de cercetare şi, prin aceasta, la subminarea credibilităţii României şi a securităţii naţionale", mai precizează Mircea Dumitru.
“Odată cu instalarea ministrului Cercetării şi Inovării, domnul Şerban Valeca, au fost desfiinţate toate consiliile consultative cu atribuţii în cercetare şi care, prin noua structură guvernamentală, au fost preluate de Ministerul Cercetării şi Inovării. Este important de ştiut că procesul de constituire a acestor consilii a fost coordonat în 2016 de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi a cuprins etape consolidate prin intermediul unui dialog continuu cu mediul de cercetare din ţară şi din Diaspora. Astfel, consiliile numite în 2016 au asigurat nu doar reprezentativitatea sistemului de cercetare, în întreg ansamblul său, ci şi respectarea unor standarde profesionale şi morale ridicate, în corelare cu practicile internaţionale. Momentul pe care cercetarea românească îl trăieşte acum este unul extrem de îngrijorător nu doar pentru România recentă, ci şi pentru cea viitoare, fiind puse sub semnul întrebării mecanisme şi principii de bază pentru orice sistem de cercetare solid”, se arată în scrisoarea universitarilor.
Consorţiul ”Universitaria” reuneşte cele mai reprezentative instituţii de învăţămînt superior din România: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Armata poloneză a numit un batalion "Regele Carol al II-lea al Romaniei"

Armata poloneză a decis ca Batalionul Logistic al Brigăzii Mecanizate 17 a Armatei Poloniei să primească numele "Regele Carol al II-lea al Romaniei" iar principesa Margareta a fost rugată să ofere patronajul sau acestei brigăzi, anunţă Casa Regală. Brigada Mecanizata 17 "Wielkopolska" este urmaşa Regimentului polonez de infanterie 57, care a primit în anul 1937 numele "Regele Carol al II-lea al Romaniei". "Custodele Coroanei romane a primit cu mandrie şi cu gratitudine propunerea oficialilor polonezi, considerand că aceasta nobilă iniţiativa contribuie la aprofundarea relaţiilor bilaterale romano-poloneze, pe dimensiunea de apărare şi de securitate naţionala, ca şi în perspectiva europeană comună a ţărilor noastre", arată asa Regală.

Vreme în general caldă în întreaga ţară, de 1 Mai

Vremea va fi, în general, caldă la nivelul întregii ţări, de 1 Mai, cu temperaturi de până la 26 de grade în Bucureşti şi regim termic plăcut la malul mării, a declarat, vineri, Mirela Polifronie, meteorolog de serviciu la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). “Începând de mâine de la ora 10:00 (sâmbătă, 29 aprilie 2017), până poimâine, la ora 11:00 (duminică, 30 aprilie 2017), avem în vigoare o informare meteorologică pentru instabilitatea atmosferică accentuată şi ploi însemnate cantitativ. Astfel, în acest interval, vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse care pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Asemenea fenomene se vor semnala cu precădere în zonele de deal şi de munte, precum şi în Oltenia, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei şi local în Muntenia. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 — 25 l/mp şi izolat 35 — 40 l/mp, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor Orientali. Astfel de manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi şi în după-amiaza zilei de astăzi, 28 aprilie, precum şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiunile din jumătatea de vest a ţării, dar şi pe spaţii mai restrânse”, a menţionat specialistul ANM, citat de Agerpres. Potrivit sursei citate, pentru zona litoralului, în zilele următoare vom avea o vreme bună, fără precipitaţii, însă se vor semnala câteva înnorări în cursul zilei de mâine şi poimâine, dar şansele de ploi sunt destul de reduse. “Temperaturile vor fi ceva mai coborâte, aşa încât sâmbătă şi duminică vom avea 13-15 grade Celsius, iar luni, de 1 Mai, acestea vor marca o creştere până în jurul valorii de 16 grade Celsius. Temperatura apei mării va fi destul de modesta, undeva la 11-12 grade. Ce trebuie menţionat este faptul că se va semnala ceaţă dimineaţa chiar până spre orele prânzului”, a spus Polifronie.
În ceea ce priveşte regimul termic la munte, sâmbătă şi duminică se anunţă o vreme mai rece, cu averse, descărcări electrice şi cantităţi de apă mai însemnate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.