Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Şefa liberalilor: Credeţi că PNL ar fi fost mai breaz la guvernare?

Ziarul de Vrancea
23 apr 2017 734 vizualizări
Raluca Turcan recunoaşte că în partid există mari fisuri, iar la parlamentare PNL a fost „praf”

Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, a declarat, ieri, la Cluj, unde s-a desfăşurat Consiliul de coordonare judeţeană al PNL Cluj, că partidul pe care îl conduce nu "ar fi fost mai breaz” la guvernare decât actualul Guvern. "Gândiţi-vă că am fi ajuns la guvernare cu acest partid care scârţâie din toate încheieturile. Credeţi sincer că PNL ar fi fost mai breaz la guvernare decât cei de acum? Mie mi-e teamă că în unele locuri nu şi asta pentru că am fost în trecut fără fermitate, fără consecvenţă, fără o poziţie clară asumată, fără decizii urmate indiferent de ultimele persoane care sună pentru a le influenţa. Am avut o cruntă ruptură între centru şi baza partidului, o fractură între conducerile judeţene şi baza celor mulţi. Cu astfel de fisuri, PNL nu ar fi putut urmări cu decenţă, integritate, profesionalism şi consecvenţă valorile şi soluţiile la guvernare”, a spus Raluca Turcan. Ea a atras atenţia asupra faptului că, la precedentele alegeri, "PNL a fost praf” şi că datoria ei este de a se asigura că "toţi colegii au înţeles ce s-a întâmplat”. "Imediat ce am fost aleasă în funcţie, am comandat un raport profesionist pentru a înţelege ce s-a întâmplat cu PNL. Concluzia acestui raport a fost că, în pofida unor rezultate foarte bune, Partidul Naţional Liberal a fost praf. Am spus-o şi o repet cu riscul de a deranja. Nici nu e greu, mai ales că sunt femeie şi a fost o perioadă în care în PNL a fost mai greu să colaboreze cu o anumită structură de conducere. După acel praf obţinut la parlamentare, riscăm să nu fi înţeles unde am greşit şi să repetăm erorile în unele locuri. Asta mă doare şi mă preocupă. La viitoarele alegeri interne am datoria să mă fi asigurat că toţi colegii din PNL au înţeles ce s-a întâmplat şi măcar au încercat să corecteze. Să nu ne mai plângem după”, a precizat Raluca Turcan.

„S-au dus spre USR şi alte nebunii”
 
Preşedintele interimar al PNL a mai declarat că formaţiunea pe care o conduce trebuie să atragă electoratul care a plecat spre „USR şi alte nebunii”, astfel încât să redevină o alternativă credibilă pentru PSD.
"Situaţia nu este atât de dezastruoasă, PSD a câştigat la nivel naţional cu 45%, sunt 55% care nu susţin politica PSD, care resping corupţia, superficialitatea şi aroganţa şi modul dominator al PSD de a face politică. Avem spaţiu, însă ca să îi atragem pe oameni alături de noi, trebuie să facem schimbări în interior. La alegerile parlamentare am luat 20%, iar în sondaje avem acum 24-25%. Cred că bazinul PNL e în jur de 20% însă ca să ajungem la 30-35% trebuie să venim cu valori care să ne credibilizeze. Trebuie să recuperăm electoratul urban, pe care primarii PNL au simţit că l-au pierdut, s-au dus spre alte curente, spre USR şi alte nebunii. Acei oameni sunt dezorientaţi şi avem datoria să le oferim o alternativă în PNL. Să demonstrăm zi de zi că PNL poate fi o alternativă credibilă la PSD”, a explicat liderul PNL.


Tăriceanu, ales lider unic al ALDE

Congresul ALDE s-a încheiat sâmbătă cu alegerea unicului candidat la şefia partidului, Călin Popescu Tăriceanu, al cărui discurs în faţa celor peste o mie de delgaţi a constat într-o serie de atacuri la adresa ”instituţiilor de forţă” şi a binomului ”Coldea - Codruţa” şi după o alocuţiune elogioasă susţinută de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu la adresa noului lider.
Cea de-a doua zi a congresului a început cu o întârziere de aproape o oră şi cu o eroare tehnică: imnul de stat s-a întrerupt la scurt timp după ce a început, la versul ”şi că-n a noastre piepturi…”.
Piesa de rezistenţă a zilei de sâmbătă a fost Emil Constantinescu, singurul invitat cu ”greutate” al congresului ALDE. Delegaţii îl aşteptau pe Liviu Dragnea sau ”măcar” pe Sorin Grindeanu, dar niciunul dintre ei n-au mai apărut. Tăriceanu a explicat că liderii PSD au lipsit de la congres deoarece au avut un program încărcat. În schimb, fostul preşedinte al României i-a ridicat, vreme de aproape jumătate de oră, osanale lui Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a aşezat, în imaginaţia sa, alături de lideri precum Ronald Reagan, Helmuth Kohl sau Margaret Tatcher.
Constantinescu a vituperat apoi împotriva ”structurilor securisto-comuniste” care l-au scos pe el pe tuşă şi care au decis, în 2004, să susţină un ”fenomen” pe care el l-a ”înţeles imediat”: formarea Alianţei D.A., compusă dintr-un partid (PD) condus de un om ”care slujise securitatea, ultima numire fiindu-i semnată de Elena Ceauşescu” şi din alt partid (PNL) care ”era condus de o persoană care avea grijă de banii Securităţii şi, ca prim-ministru, a luat cea mai sinistră măsură anti-liberală – naţionalizarea valutei”.
Anunţat ca o modalitate ”revoluţionară” de alegere a liderilor partidului, votul electronic le-a dat dureri de cap celor peste o mie de delegaţi aduşi din toată ţara la congresul din Bucureşti. Peste patru ore a durat scrutinul intern din ALDE în urma căruia Călin Popescu Tăriceanu a fost înscăunat şef unic al formaţiunii condusă până zilele trecute în tandem cu Daniel Constantin. Mai interesant este însă că ”numărarea” voturilor electronice a durat peste o oră şi jumătate, mult mai mult decât în cazul centralizării voturilor pe hârtie. Asta nu l-a împiedicat însă pe Tăriceanu să exclame că i s-a părut ”foarte simplă această modalitate de vot electronic”, fără ”clasicele buletine scrise, încercuite, tăiate”. În tot acest timp, pe două panouri uriaşe instalate în sala unde a avut loc congresul au fost puse bazele unui mic cult al personalităţii lui Tăriceanu: au rulat încontinuu imagini cu el în diverse ipostaze, de la vizite de lucru, la conferinţe de presă sau întâlniri cu diverse persoane.

Principesa Margareta se va adresa Parlamentului în şedinţa solemnă dedicată centenarului "Iaşi - Oraş al Marii Uniri"

Principesa Margareta va adresa, miercuri, un mesaj în Parlament, în cadrul şedinţei comune jubiliare dedicată aniversării centenarului "Iaşi – Capitala Regatului României 1916 – 1918 şi Oraş al Marii Uniri", informează Casa Regală. Alături de Principesă se va afla Principele Radu şi Principesa Maria. După şedinţa solemnă, în Camera Deputaţilor va fi lansat un album filatelic conţinând o emisiune de mărci poştale şi o medalie a centenarului  "Iaşi, oraş al Marii Unirii 1916 – 1918". "Acţiunile politice şi măsurile legislative adoptate de către Parlamentul reunit în refugiu la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, au reformat şi modernizat statul român, fiind totodată expresia unui efort politic conjugat al tuturor partidelor reprezentate în Adunarea Constituantă şi “o operă de solidaritate naţională” în jurul unui proiect de ţară, cum afirma Regele Ferdinand I, în Mesajul Tronului, ţinut cu ocazia deschiderii la Iaşi, a noii sesiuni a Parlamentului, la 15 decembrie 1917", se arată în mesajul Casei Regale. Conducerea Parlamentului a decis organizarea în 26 aprilie a unei şedinţe jubiliare a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată aniversării Centenarului „Iaşi – Capitala Regatului României 1916 – 1918 şi oraş al Marii Uniri”, la eveniment urmând să fie invitat şi preşedintele Klaus Iohannis, alături de membri ai Guvernului şi miniştrii din Republica Moldova.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.