MOZAIC STIRI NATIONALE: Ministerul Justiţiei a demarat procedura de extrădare a lui Ghiţă
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, ieri, că instituţia a pregătit procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, dar trebuie să aştepte de la instanţe încheierea verificării legalităţii, pentru a putea începe procedurile de aducere în ţară. "Potrivit legii, instanţele din România emitente ale mandatelor de arestare trebuie să verifice în procedură de urgenţă îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea. Încheierea judecătorului de la prima instanţă este atacată cu contestaţie. Ceea ce înseamnă că nu rămâne definitiv la primă instanţă, ci la cea care verifică acea posibilă contestaţie formulată de către procuror”, a spus Toader. Ministrul Justiţiei a explicat că, în procedura de urgenţă a verificării primei instanţe, doar procurorul poate formula contestaţie, „partea cealaltă neputând face din simplul motiv că ea este căutată, este cerută să fie adusă în ţară”. Toader a adăugat că speră să nu existe motive de contestaţie, să rămână definitivă decizia primei instanţe pentru a declanşa procedura de extrădare.
Poliţia Română a precizat, tot ieri, că schimbul de date şi informaţii cu autorităţile din Serbia şi Slovenia au dus la reţinerea lui Sebastian Ghiţă, iar toate procedurile au fost coordonate de procurorul de caz încă din noaptea în care fostul deputat a fost reţinut la Belgrad. Poliţiştii români au solicitat autorităţilor slovene să verifice autenticitatea documentelor prezentate de Sebastian Ghiţă, iar datele au fost transmise autorităţilor sârbe. „Conform competenţelor, Poliţia Română a realizat un schimb activ de date şi informatii, cu colegii din Serbia şi Slovenia, care au condus la reţinerea celui în cauză”, arată Poliţia Română. De asemenea, specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică au efectuat o constatare tehnico-ştiinţifică, al cărei rezultat a fost transmis autorităţilor sârbe. Poliţia Română a precizat că a desfăşurat toate aceste activităţi sub coordonarea procurorului de caz şi că a respectat normele legale în astfel de situaţii. „Inclusiv în noaptea de 13 spre 14 aprilie, poliţiştii români s-au aflat în contact direct cu procurorul de caz”, a mai arătat sursa citată.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării. În 14 aprilie, o instanţă din Serbia a dispus arestarea lui Sebastian Ghiţă, pe o perioadă de 18 zile, în vederea extrădării.
Cod portocaliu de ninsori munte, cod galben de ploi şi vânt în restul ţării
Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu de ninsori pentru 15 judeţe din zona Carpaţilor Orientali, Meridionali şi Munţii Banatului şi cod galben de ploi şi vânt pentru restul ţării, atenţionări care vor fi valabile de miercuri dimineaţă până vineri dimineaţă.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, miercuri, între orele 09.00 şi 18.00, vor fi sub avertizare cod portocaliu judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Argeş, unde vor fi ninsori abundente şi viscol în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului. Vântul va atinge la rafală viteze de peste 80 - 100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri. Tot miercuri, de la ora 04.00 până la ora 18.00, vor fi sub avertizare cod galben judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Dolj, Braşov, Covasna, Harghita, Timiş, Hunedoara şi unele zone din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Vrancea, Buzău, Prahova, Arad, Alba, Cluj, Sibiu, Braşov, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Mehedinţi.
Potrivit avertizării cod galben, începând de miercuri dimineaţă, precipitaţiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului şi cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.
Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50 - 55 de kilometri pe oră. La munte, cu precădere la altitudini de peste 1.400 de metri se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60 - 70 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea. Începând de miercuri ora 18.00 şi până vineri, la ora 06.00, va intra în vigoare o nouă avertizare cod portocaliu, emisă pentru judeţele Sibiu, Braşov, Vâlcea, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Argeş.
Peste 1.100 de şoferi au rămas fără permise în perioada sărbătorilor de Paşti
Peste 1.100 de şoferi au rămas fără permise de conducere în perioada sărbătorilor de Paşti şi aproape 12.500 au fost amendaţi, dintre care 5.709 pentru că au condus cu viteză şi 121 pentru că s-au urcat băuţi la volan.
Poliţiştii au făcut, în perioada 14-17 aprilie, peste 1.600 de acţiuni şi controale, intervenind la 11.294 de evenimente, a anunţat, ieri, Poliţia Română. În cele patru zile au fost sesizate 2.507 infracţiuni, dintre care 794 contra persoanei, 907 contra patrimoniului şi 464 privind siguranţa rutieră. De asemenea, au fost prinse în flagrant delict 430 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni şi au fost depistate 27 de persoane urmărite. Poliţiştii de la rutieră au amendat 12.498 de şoferi, dintre care 5.709 pentru că au condus cu viteză şi 121 pentru că s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, fiind retrase 234 de certificate de înmatriculare. Dintre şoferii amendaţi, 1.115 au rămas fără permise de conducere, 178 pentru consum de alcool şi 389 pentru că au condus cu viteză mai mare decât cea permisă. În perioada sărbătorilor de Paşti au fost date 17.597 de amenzi, în valoarea de aproape 6,5 milioane de lei, dintre care 3.703 pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi 616 pentru activităţi comerciale ilicite.