Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: ÎCCJ: Conducerea unui tractor pe drumurile publice de către o persoană fără permis nu este infracţiune

Ziarul de Vrancea
12 apr 2017 782 vizualizări
Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu este infracţiune, deoarece un tractor nu este asimilat autovehiculului, a decis ieri un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Instanţa supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Timişoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat (Ion Ilie Creinicean) a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de Codul penal. Magistraţii de la Curtea de Apel Timişoara au solicitat instanţei supreme pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept cu următorul enunţ: "în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întruneşte condiţiile de tipicitate a infracţiunilor prevăzute în Codul penal".

Scapă Şova de abuzul în serviciu?

Dosarul său va ajunge pe masa judecătorilor de la CCR

Un complet de cinci judecători al instanţei supreme a decis să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate privind definirea infracţiunii de abuz în serviciu, admiţând astfel cererea avocaţilor fostului senator Dan Şova, în dosarul "Turceni - Rovinari”. Avocaţii lui Şova au ridicat, în 10 februarie, o excepţie de neconstituţionalitate a articolului 297 din Codul penal, care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu, cu privire la capitolul referitor la funcţionarii din regiile şi companiile cu capital de stat. Potrivit avocaţilor, proprietatea privată a statului este, prin lege, protejată mai drastic faţă de cea a individului, iar un funcţionar dintr-o companie de stat care a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu este sancţionat mai dur comparativ cu alţi funcţionari. Instanţa de fond a respins, în februarie, ca inadmisibilă excepţia invocată, dar avocaţii lui Şova au contestat decizia la iCompletul de cinci judecători al instanţei supreme, care a decis, ieri, să trimită sesizarea la Curtea Constituţională. În acest dosar, procurorii i-au trimis în judecată pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la dată faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).
Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, iar Dan Şova, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Un mitropolit a descoperit pe unde “intră dracul în suflet”

Mitropolitul Clujului, Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, a declarat, ieri, că, în opinia sa, omul contemporan petrece prea mult timp în faţa televizorului, este captivat de internet şi ”a devenit un rob al imaginii”. El a avertizat că prin intermediul imaginilor furnizate de aceste medii ”intră dracul în suflet”. Înaltul prelat a adăugat că Biserica îşi doreşte să ”tămăduiască” omul de ”această meteahnă”. ”Omul vremurilor noastre a devenit dependent de imagine. Obsesia imaginii l-a subjugat în totalitate. Petrece ore întregi în faţa televizorului şi nu îl poate lăsa o zi să nu urmărească ştirile, filme sau programe de divertisment. În acelaşi timp, calculatorul, cu întrebuinţările lui folositoare sau mai puţin folositoare, i-a devenit tovarăş de toată ziua. Navigarea pe internet îl captivează în aşa măsură că nu mai are timp nici de comunice cu cei din casă, nici de lectură, nici de sport, nici de plimbări în aer liber. Şi ca să-l poată avea peste tot apelează la un laptop sau la o tabletă. Mai nou telefoanele mobile performante, care au şi internet, îi oferă omului imagini, şi-l vezi butonând peste tot: pe stradă, în maşină, la masă, sau în alte multe împrejurări. Şi chiar dacă este în compania cuiva, el, de fapt, se află într-o lume virtuală care-l subjugă. Am dori să îi tămăduim de această meteahnă. Omul contemporan a devenit un pătimaş, rob imaginii, care poate fi bună sau rea. Dacă imaginea este bună, lucrurile sunt în ordine. Dar, dacă imaginea este rea, păcătoasă sau indecentă? Atunci este o problemă. Pentru că prin imagine intră dracul în suflet”, a declarat Andrei Andreicuţ. Mitropolitul a explicat faptul că internetul şi televizunea abundă de ”imagini distrugătoare şi prăpăstioase”, el sfătuindu-i pe enoriaşi să ţină cont de icoane, pe care le consideră ”imaginea bună”. “Există şi imagini distrugătoare, prăpăstioase, dacă aş pomeni doar de «Balena Albastră» care face ravagii în ultima vreme, dar vorbesc şi de imagini păcătoase reprezentate în cărţi, pe pliante, care pot fi distrugătoare de suflet. Imaginea bună, în sensul absolut al cuvântului este icoana. Icoana este o fereastră înspre Raiul Învierii care dă sufletului posibilitatea de a intra în legătură cu Împărăţia lui Dumnezeu. Cele mai importante sunt icoana Maicii Domnului şi a lui Iisus Hristos. Imaginea păcătoasă, ca fereastră spre iadul morţii veşnice, ne pângăreşte şi ne distruge spiritual”, a mai spus înaltul prelat.

Turcan: Dacă PSD renunţă la cota unică, PNL o va reintroduce

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susţine că dacă PSD intenţionează să renunţe la cota unică de impozitare, liberalii o vor reintroduce. "Este decizia PSD dacă vrea să se joace cu stabilitatea legislaţiei fiscale şi să bulverseze pe toată lumea. Dar eu le-aş sugera să renunţe la idee, întrucât este nocivă pentru sănătatea economiei. Cota unică este cea care valorizează munca şi sprijină interesele angajaţilor productivi — cine câştigă mai mult oricum plăteşte deja la stat mai mult. Din acest motiv, este un punct pe care PNL nu-l poate abandona şi la care nu poate renunţa", a scris Turcan, ieri, pe Facebook. Ea nu exclude discuţii pe tema introducerii unor deduceri pentru anumite cheltuieli, dar numai în condiţiile în care se menţine cota unică. "Cât despre propunerea de a strânge chitanţe şi facturi, nu este altceva decât o birocraţie suplimentară, o modalitate de a transfera povara colectării pe spatele contribuabilului. Acest lucru înseamnă că statul îţi fură din timp şi te pune să lucrezi pentru el fără să ai vreun beneficiu. Poate fi o idee care se poate discuta, dar doar dacă se menţine cota unică, introducerea posibilităţii de a deduce anumite cheltuieli de către contribuabilii interesaţi, pentru a stimula fiscalizarea economiei. Restul e în sarcina statului şi a eficienţei aparatului său birocratic, care, din păcate, observ că în 3 luni de guvernare PSD-ALDE este pe minus în privinţa colectării faţă de ce s-au angajat", a conchis preşedintele interimar al PNL.

Nicuşor Dan: Ţelul USR este de a da premierul în 2020

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a declarat, ieri, la Zalău, că formaţiunea politică pe care o conduce îşi propune să devină principalul partid în oraşele din România, cu ţelul de deveni al doilea partid la nivel naţional în 2019 şi de a da prim-ministrul în 2020. "USR-ul trebuie să devină principalul partid în oraşele din România. Pentru asta trebuie să avem filiale în cele aproximativ 300 de oraşe din România, trebuie să avem proiecte pentru fiecare din aceste oraşe şi trebuie să pregătim, în tot acest interval, oameni care să candideze la poziţia de primar, care să candideze la poziţiile de consilier local cu ţelul de a deveni în 2019, când încep patru rânduri de alegeri, al doilea partid din România şi cu ţelul, pentru iarna lui 2020, de a da primul ministru", a afirmat, într-o conferinţă de presă, liderul USR. Nicuşor Dan a precizat că aceste obiective fac parte din programul pe care îl va propune în momentul depunerii candidaturii pentru şefia USR.
Acesta a adăugat faptul că USR exclude alianţele sau fuziunile cu partidele existente şi că îşi doreşte ca partidul să-şi păstreze direcţia actuală, cu consolidarea zonei urbane, fără a exclude însă zona rurală. Întrebat de un jurnalist dacă Dacian Cioloş ar putea fi propunerea de premier a USR pentru 2020, Nicuşor Dan a răspuns: "Desigur. Da!". Preşedintele USR a subliniat faptul că e este o minciună informaţia apărută în mass-media că Dacian Cioloş a fost respins de partid, precizând faptul că în cadrul USR a existat doar o dezbatere privind oportunitatea ca fostul premier să vină în partid în acest moment.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.