Veste “şocantă” primită de parlamentari în Săptămana Patimilor
Deputatul USR Cristian Seidler a declarat a anunţat, ieri, că Uniunea Salvaţi România va depune un proiect de lege prin care să se abroge pensiile speciale pentru parlamentari, în condiţiile în care se consideră vechime în muncă perioada petrecută într-o funcţie publică. „PSD a publicat pe site-ul propriu proiectul legii salarizării unitare. E important acest lucru pentru că, între altele, dacă Guvernul ar fi publicat acelaşi proiect, impactul bugetar ar fi trebuit clar precizat potrivit legii. Dar să vedem în proiectul PSD care este impactul bugetar preconizat. Impactul bugetar preconizat nu există”, a afirmat Cristian Seidler. El a mai spus că USR solicită Guvernului să continue proiectul de recensământ al tuturor salariilor din sectorul public. „Vom face noi săsptămâna viitoare ceea ce Guvernul nu este capabil să facă: o dezbatere publică reală. Vom invita atât actorii sociali -sindicatele - cât şi patronatele pentru că, după părerea noastră, este un impact asupra întregii pieţe a forţei de muncă”, a completat deputatul. Cristian Seidler a susţinut că parlamentarii USR vor depune un proiect de lege în care vor cere abrogarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi. „Pentru că creşterile salariale vizează inclusiv veniturile parlamentarilor şi pentru că dacă mai era nevoie se precizează încă o dată faptul că se consideră vechime în muncă perioada petrecută într-o funcţie publică, vom cere şi vom iniţia un proiect de lege prin care se abrogă pensiile speciale ale parlamentarilor. Dacă e vechime în muncă, nu se justifică realmente o pensie specială, altă decât cea bazată pe principiul contributivităţii”, a explicat deputatul. Întrebat despre majorarea salariilor parlamentarilor potrivit proiectului legii salarizării unitare, el a afirmat că USR va cere ca aceştia să lucreze opt ore pe zi, aşa cum lucrează toţi angajaţii din sectorul privat sau public. „Vom cere, dacă tot primim bani mai mulţi, măcar să lucrăm de valoarea banilor respectivi. Aici ( la Parlament - n.r.) se lucrează luni, marţi, eventual miercuri. În rest, activitatea în comisii de miercuri şi joi e mai degrabă inexistentă iar vineri avem program în teritoriu. Vom cere încă o dată să lucrăm măcar opt ore pe zi, cum lucrează toţi ceilalţi angajaţi şi din sectorul public şi din sectorul privat”, a completat el. Cristian Seidler a susţinut că parlamentarii care sunt nemulţumiţi de salariul pe care îl au ar fi putut să nu candideze, în condiţiile în care informaţia cu privire la venituri era publică. „Noi nu simţim nevoia de a avea aceste majorări, nu noi am cerut acest lucru”, a conchis deputatul USR.
Senator PSD: Există riscul de depăşire a deficitului
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe, senatorul PSD Eugen Teodorovici, a declarat ieri că pe deputatul ALDE Remus Borza nu-l obligă nimeni să vină în Parlament dacă nu este mulţumit de salariul pe care îl are, fiind extrem de important să se stabilească sursa de unde se poate face această majorare a veniturilor parlamentarilor. „Ideea este să avem de unde să facem o astfel de creştere, nu numai pentru parlamentari, ci pentru toţi cei vizaţi. Eu, ca şi (sic!) finanţist, mă interesează (sic!) care este impactul, asta este treaba Ministerului Muncii cum aşează şi care este raportul”, a precizat Eugen Teodorovici, întrebat despre proiectul Legii salarizării unitare prin care salariile parlamentarilor sunt majorate. La remarca presei potrivit căreia Remus Borza a afirmat că nu se descurcă nimeni cu un salariu lunar de 1000 de euro, senatorul PSD a spus că „nu-l obligă nimeni pe acesta să vină în Parlament”. „Avem astăzi 5.000 şi ceva de lei. Vrei să vii, vii, dacă nu faci altceva”, a completat preşedintele Comisiei de buget-finanţe. Chestionat dacă există riscul de depăşire a deficitului, senatorul PSD a spus că „dacă fodurile europene anul acesta nu sunt deblocate, riscuri există”. „Nu trebuie să ne ascundem”, a conchis senatorul PSD.
Deputatul ALDE Remus Borza a declarat luni că pentru un salariu lunar de aproximativ 1.000 euro vor intra în corpul demnitarilor „doar mediocrii şi hoţii”, în condiţiile în care un parlamentar nu poate să trăiască cu un asemenea venit şi să vină la serviciu „în blugi, bărbos sau slinos”.
Reamintim că parlamentarii vor fi principalii beneficiari ai noii legi a salarizării unice, ei urmand să caştige de peste două ori mai mult ca în prezent. „Am încercat să echilibrăm indemnizaţiile parlamentarilor cu cele din magistratură. Nu mi se pare normal ca un procuror stagiar să aibă un salariu mai mare comparativ cu un senator sau cu un deputat”, a fost justificarea oferită de Olguţa Vasilescu. La 15.600 de lei brut, atat cat e stabilit în noua lege, un parlamentar ar urma să câştige în jur de 11.200 de lei net pe lună. În prezent, parlamentarii fără funcţii au o indemnizaţie netă medie de 5.500 de lei.