Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Scandal în Comisia juridică: Nicolicea vrea reducerea în bloc a pedepselor

Ziarul de Vrancea
11 apr 2017 671 vizualizări
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a reluat, ieri, dezbaterile privind proiectul Guvernului de acordare a unor reduceri de pedepse pentru deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane.

Eugen Nicolicea (PSD) a solicitat ca legea să fie regândită, prin clasificarea penitenciarelor în funcţie de condiţii, şi acordarea de beneficii în bloc condamnaţilor. Ministerul Justiţiei s-a opus ideii, solicitând ca pedepsele să fie reduse de la caz la caz, nu global, precizând că nu MJ poate clasifica penitenciarele. "Dacă un deţinut dintr-o anumită clădire a primit o decizie CEDO pentru condiţii inumane, e clară situaţia din penitenciar", a afirmat Nicolicea. El a spus că după această evaluare se vor da compensări, "în funcţie de cât ai stat" în penitenciar, intuind că ea se va aplica şi celor care şi-au ispăşit deja pedeapsa, pentru că legea ar trebui să conţină şi "o nouă compensare", dacă încă eşti încarcerat. Ideea lui Nicolicea este ca această clasificare să fie reluată anual. Reprezentantul Ministerului Justiţiei, prezent la lucrările Comisiei, s-a împotrivit, afirmând că MJ nu este "cea mai potrivită" instituţie pentru a face această clasificare, cerând ca Parlamentul să anexeze la lege această măsură, moment în care Nicolicea a răspuns iritat: "Parlamentul este cel mai lent organism. În ceea ce mă priveşte, eu doresc o soluţie simplă şi rapidă. Dacă dumneavoastră spuneţi să facem o lege de clasificare...". Şi deputatul UDMR Marton Arpad a criticat poziţia Ministerului Justiţiei. "M-a surprins, aţi pus sub semnul întrebării întreaga lege. Adică, această lege se va aplica, adică actualul guvern Grindeanu, prin reprezentantul Ministerului Justiţiei, nu mai este de acord cu un proiect de lege dat de acest Guvern?", a spus deputatul. Reprezentantul Ministerului a încercat să argumenteze că nu se poate face o clasificare pe întreaga clădire, având în vedere că unele spaţii sunt conforme, iar altele nu, idee care a fost, la rândul ei, respinsă de Nicolicea. "Nu putem merge pe cămăruţă, ci pe clădire. Unii vor fi dezavantajaţi de asta, alţii vor fi avantajaţi. Dacă vrem o soluţie rapidă, aşa facem. Dacă ai o cameră cu condiţii proaste, e vina penitenciarului", a spus preşedintele Comisiei juridice. El a precizat că această clasificare cu compensări trebuie să meargă şi în trecut, "până la data la care cel mai vechi deţinut a executat pedeapsa".

Superimunitatea judecătorilor CCR a trecut de Cameră

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, cu 178 de voturi "pentru”, 38 de voturi "împotrivă” şi 51 de abţineri, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care sporeşte imunitatea judecătorilor CCR şi care prevede că aceştia nu vor putea fi urmăriţi penal, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea a două treimi din membrii Curţii. Senatul este Camera decizională la acest proiect.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat un amendament formulat de către deputatul PSD Florin Iordache, cu următorul cuprins: "Judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani”. Articolul 66 al legii se modifică şi va avea următorul cuprins: "Judecătorii Curţii nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al PICCJ”. De asemenea, "încuviinţarea prevăzută la alineatul precedent se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”.

Efectele retragerii titlului de doctor încetează doar prin decizie judecătorească

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea de aprobate a OUG 4/2016, privind plagiatul, după decizia CCR prin care proiectul a fost declarat neconstituţional, revenindu-se astfel la forma propusă de Guvernul Cioloş. Deputaţii au introdus însă un amendament, care prevede că pierderea titlului de doctor devine efectivă şi nu mai produce efecte juridice doar după o decizie definitivă a instanţei, faţă de momentul comunicării dispoziţiei, aşa cum era stipulat iniţial. Noul raport al Comisiei de educaţie elimină toate articolele adăugate de Parlament la OUG 4/2016, prin care titlurile de doctor erau retrase prin decizii ale Senatelor universităţilor, eliminând astfel competenţele CNATDCU şi ale Consiliului Naţional de Etică. Se revine astfel la forma Guvernului, din 2016, care preciza că aceste titluri se retrag prin Ministerul Educaţiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.