Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Băsescu a rămas fără cetăţenie moldovenească

Ziarul de Vrancea
9 apr 2017 1091 vizualizări
Curtea de Apel Chişinău a respins, vineri, cererea lui Traian Băsescu de suspendare a decretului prin care preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească, până la judecarea pe fond a cauzei.

Astfel, a fost acceptat recursul lui Dodon împotriva deciziei Judecătoriei Chişinău prin care fusese admisă suspendarea decretului. "Se admite recursul declarat de către reprezentantul lui Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, Maxim Lebedinschi. Se casează încheierea Judecătoriei Chişinău (sediul central) din 20 martie 2017, prin care a fost admisă cererea avocatului Andrei Bivol în interesele lui Băsescu Traian cu privire la aplicarea măsurilor de asigurare a acţiuni intentate lui Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova cu privire la anularea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova şi s-a suspendat executarea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 16-VIII din 03 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova până la examinarea cauzei în fond", a decis Curtea de Apel. Cererea avocatului lui Traian Băsescu a fost respinsă ca neîntemeiată, iar decizia este irevocabilă.
Traian Băsescu şi soţia sa Maria au primit cetăţenia Republicii Moldova în luna octombrie a anului trecut. La începutul lunii ianuarie, preşedintele Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras cetăţenia lui Băsescu. Ulterior, fostul preşedinte român a atacat la curtea Supremă de Justiţie (CSJ) decretul lui Igor Dodon, iar în februarie CSJ a decis că solicitarea este de competenţa Judecătoriei Chişinău. Pentru judecarea pe fond a dosarului, probele vor trebui prezentate până la 2 mai 2017, iar primul termen de judecată este 16 mai 2017, la ora 10:00.

Trenul fără frane

Un tren de marfă format din 16 vagoane, aparţinând unui operator privat, a deraiat, sâmbătă după-amiază, între staţiile Baniţa şi Merişor. Cei doi mecanici ai garniturii au murit. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, cei doi mecanici ar fi cerut cale liberă prin staţie, după ce au descoperit că au rămas fără frâne, au declarat duminică pentru News.ro surse din rândul anchetatorilor. "Trenul de marfă ar fi rămas fără frâne. Când au descoperit acest lucru, mecanicii de locomotivă le-au cerut colegilor din staţia Subcetate cale liberă, să nu mai fie nicio altă garnitură în zonă. Probabil, au crezut că se vor opri undeva şi au încercat să atenueze efectele dezastrului", au afirmat sursele pentru News.ro. Acestea spun totodată că abia la finalizarea anchetei vor fi făcute publice cauzele accidentului. "Încă nu se ştie exact ce s-a întâmplat. Cu siguranţă, toate trenurile trebuie verificate înainte de a pleca pe traseu. Există şi un grafic care le spune mecanicilor cu ce viteză să circule pe fiecare porţiune de drum pe care o parcurg", adaugă sursele. Din cele 16 vagoane ale trenului, 14 au deraiat, şase căzând într-o râpă adâncă de zece metri. Calea ferată este distrusă pe ambele fire, pe o distanţă de 200 de metri.

„Parcargii” ar putea face închisoare

Ovidiu Raeţchi (PNL) a anunţat că va depune la Parlament un proiect de lege prin care perceperea unei taxe de parcare de către persoane neautorizate devine infracţiune, cei vinovaţi de această faptă putând ajunge la închisoare în cazul în care recidivează. „Am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care mi-a fost solicitat în ultima vreme de către societatea civilă şi care îşi propune să combată exploatarea ilicită a locurilor de parcare. Suntem familiarizaţi cu fenomenul «parcagiilor» de serviciu, mai ales în Bucureşti şi marile oraşe, şi care a căpătat amploare în ultima vreme: uneori prin ameninţări, prin folosirea unui limbaj licenţios, diverse persoane care nu au niciun drept asupra locurilor de parcare le blochează şi condiţionează ocuparea acestora. O realitate socială care a scăpat de sub control şi care are nevoie de un răspuns pe măsură”, anunţă Ovidiu Raeţchi. El motivează iniţiativa prin faptul că poliţia nu dispune de o legislaţie clară care să-i permite combaterea fenomenului. Potrivit proiectului de lege, ”perceperea unei taxe pentru parcare, în orice mod şi cu orice titlu, de către o persoană care nu are autorizare în acest sens sau care nu are cel puţin un drept de folosinţă asupra spaţiului respectiv se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an”. În cazul în care taxa este percepută pe o proprietate publică sau privată a statului, pedeapsa este închisoarea între 9 luni şi 2 ani. La pedeapsa închisorii s-ar putea ajunge doar în cazul celor care recidivează.

Nicuşor Dan: Există voinţă majoritară ca Cioloş să vină în USR

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, spune că în partid există o voinţă majoritară pentru ca fostul premier Dacian Cioloş să fie primit în formaţiune şi că Cioloş îndeplineşte criteriile pentru a deveni membru şi a candida pentru orice funcţie, dar decizia rămâne la el. ”Dacian Cioloş se încadrează în criteriile de admitere în USR şi există voinţa majoritară în USR ca el să devină membru dacă, bineînţeles, îşi şi doreşte acest lucru”, a spus Nicuşor Dan. Întrebat dacă are discuţii cu Cioloş pentru a-l aduce în partid, liderul USR a răspuns: ”În momentul acesta, decizia este la domnia sa. Nu putem închide uşa pentru nicio persoană care îndeplineşte criteriile de admitere”. Nicuşor Dan a mai fost întrebat de către jurnalişti dacă este dispus să îi ofere o poziţie de conducere în partid lui Cioloş, el afirmând că acesta poate candida ca orice membru pentru orice funcţie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.