Național

SUA a dat şah Rusiei şi Chinei

Ziarul de Vrancea
7 apr 2017 670 vizualizări
Opinia îi aparţine fostului consilier prezidenţial Iulian Fota, dar este împărtăşită şi de alţi experţi romani în relaţii internaţionale n evenimentele în regiune vor evolua în funcţie de răspunsul Moscovei şi Beijingului, reacţii care sunt însă greu de anticipat

Specialistul în relaţii internaţionale Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, consideră că prin atacul asupra Siriei SUA au "dat şah" celorlalte două mari puteri - Rusia şi China. "Dă şah Rusiei prin faptul că Rusia este principalul aliat al preşedintelui Siriei, Bashar Al-Assad, deci atacurile împotriva regimului sirian inevitabil reprezintă o problemă şi pentru Moscova, dar dă şi şah indirect Chinei, pentru că preşedintele Chinei este în acest moment în Statele Unite", a declarat vineri pentru Agerpres Iulian Fota. El consideră că atitudinea SUA în problema siriană poate fi interpretată "ca un fel de mesaj pentru China". "Uitaţi-vă la ce se poate ajunge, dacă nu rezolvăm împreună situaţia din Coreea de Nord. Deci este o mişcare foarte îndrăzneaţă a preşedintelui Trump. Efectiv, peste noapte America revine în prim-planul scenei politicii mondiale", consideră fostul consilier prezidenţial.
Fota apreciază că SUA preia astfel iniţiativa în Orientul Mijlociu, "în dosarul sirian". "Pentru că, în acest moment, mingea în ceea ce priveşte Siria este în curtea Moscovei şi aceasta va trebui să dea un răspuns", spune analistul. "Acum rămâne să vedem cum vor reacţiona Rusia şi China. Să vedem dacă acceptă că mesajul SUA, unul de genul <>. Cu Rusia să rezolvăm Siria, cu China să rezolvăm Coreea de Nord", a mai spus Fota.

“Este destul de dificil de făcut o predicţie"

Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a afirmat că prin atacul cu rachete SUA au dorit să transmită un mesaj şi a anticipat că în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaţionali în domeniul securităţii se vor pronunţa pe acest subiect. El a reliefat că, în ce priveşte Orientul Mijlociu, Rusia şi SUA au atât interese opuse, cât şi “multe puncte de coincidenţă” în care trebuie să acţioneze împreună. "Fiind vorba de jucători globali, de state care au interese în mai multe zone, este destul de dificil de făcut o predicţie", a subliniat fostul ministru. Totodată, el a arătat că este vorba de un moment strategic, în care se pronunţă actorii care au într-adevăr un cuvânt de spus în domeniul politicii externe şi al politicii de securitate. “Statele Unite, practic, în acest moment, beneficiază de sprijinul atât din zona lumii occidentale, cât şi în ceea priveşte Arabia Saudită, Qatar, Turcia sau chiar Israel. Cu toţii sunt în tabăra politică americană", a adăugat Diaconescu.

Chifu: Rusia va negocia o predare a lui al-Assad

Analistul de politică externă Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, consideră că era natural să intervină o reacţie în urma atacului chimic al regimului Assad asupra populaţiei siriene. "Până una alta, Rusia a rămas cu mâinile încrucişate la acest atac. Rusia are nişte probleme majore, are nişte deconturi de făcut şi să nu uităm că Federaţia Rusă a fost garantul neintervenţiei americane din 2013, pe acelaşi motiv al utilizării armelor chimice. Ei bine, din acel moment, am avut trei rânduri de atacuri cu arme chimice cu trei agenţi distincţi. Între timp, a apărut atacul cu gaz sarin de acum patru zile şi aţi văzut consecinţele", a declarat Chifu. În opinia sa, Rusia poate negocia doar o predare a preşedintelui sirian către un tribunal internaţional. "Nu cred că, în momentul de faţă, Federaţia Rusă are o formulă reală, legitimă de reacţie, alta decât a încerca o formulă de decont intern. După mine, cred că va negocia o predare a lui Assad, o depunere a acestuia şi o predare către un tribunal internaţional, pentru că este foarte dificil, în momentul de faţă, să construieşti un caz în apărarea ta în condiţiile în care ai garantat nişte lucruri şi am avut acel atac cu armă chimică", a spus analistul. El a susţinut că "lucrurile se vor deconta" la nivelul discuţiilor dintre administraţiilor Trump-Putin. "Până la urmă, nu văd formulele de ieşire", a precizat Chifu. Potrivit acestuia, "Rusia n-a combătut niciodată terorismul", ci opoziţia siriană. "Mă aştept la schimbări pe teren în Siria şi la o situaţie de pace în care Al-Assad să plece spre un tribunal internaţional, nici măcar spre exilul de la Moscova, iar discuţia privind aşezarea Siriei să se facă de pe alte poziţii, în alţi termeni. Să nu uităm că pe teren în Siria avem opoziţie siriană, kurzi, Turcia care ocupă acei 100 de kilometri la vest de Eufrat, trupe americane pe teren, plus trupe speciale. De altfel, mă aştept ca într-un viitor foarte apropiat capitala siriană a kurzilor Raqqa să fie cucerită şi cu un steag iranian sus, acolo trupe iraniene, Hezbollahul libanez pro-iranian, miliţii şiite irakiene de partea lui Al Assad ... Deci este un conglomerat cu foarte multe categorii de trupe pe teren în care intervenţia Rusiei din septembrie 2015 nu a făcut decât să complice lucrurile şi să accelereze acest război sectar cu consecinţele pe care, iată, le vedem astăzi", a completat Chifu.

Toţi actorii sunt “la mutare”

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a calificat vineri drept "un moment semnificativ" atacul american, adăugând, că, în urma acestuia, actorii implicaţi vor trebui să reacţioneze într-un fel sau altul. "În acest moment, ceea ce putem spune, cu datele pe care le avem, este că nu suntem în faţa unei invazii americane în Siria, dar suntem în faţa unui moment care ar putea să fie — ca să nu spun, neapărat, decisiv — foarte semnificativ în ceea ce priveşte evoluţiile de pe teren, pentru că toţi actorii implicaţi acolo trebuie să reacţioneze într-un fel sau altul. Că e vorba de Siria, că e vorba de Federaţia Rusă, că e vorba de Iran. Toţi actorii sunt acum — dacă vreţi — la mutare", a explicat profesorul universitar. El a adăugat că implicaţiile sunt "semnificative", chiar dacă, prin stilul atacului, americanii au indicat mai degrabă că este vorba de a da o lovitură punctată, nu de a deschide o intervenţie majoră în Siria. "Cum va reacţiona regimul Assad, cum va reacţiona Siria? Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl urmărim: în ce măsură Siria va retalia, sigur, cu puterile pe care le are. Şi al doilea, legat de asta, în ce măsură sau cum va reacţiona Federaţia Rusă. Nu este clar dacă au existat soldaţi ruşi acolo. Au fost tot felul de mesaje care încă nu sunt clare, dacă americanii i-au anunţat pe ruşi sau nu i-au anunţat despre această lovitură", a evidenţiat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.