Ministerul Muncii a intrat în vizorul procurorilor
Salariile magistraţilor cresc în noua Lege a salarizării unitare, o majorare mai mare fiind la judecători, iar sporurile pot fi acordate în continuare, au declarat ieri oficiali din Ministerul Muncii. "Nu scade salariul niciunui magistrat. Atât salariile procurorilor, cât şi ale judecătorilor cresc în noua Lege a salarizării unitare, dar creşterea este mai mare la judecători. În toată Europa este la fel, judecătorii au salarii mai mari decât procurorii”, au spus oficiali din Ministerul Muncii. Potrivit acestora, magistraţii pot primi în continuare sporuri, pentru că plafonul de 30% este stabilit pe ordonatorul de credite, nu pe angajat. "Dacă angajatorul consideră că un anume angajat are rezultate bune în muncă, nu îl impiedica nimeni şi nimic să-i dea acelui angajat sporuri şi de 80%. Singura conditie este ca ordonatorul de credite să se angajeze, per total, să nu depăşească plafonul de 30% din salariile tuturor angajaţilor”, a precizat sursa citată.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi s-au declarat, ieri, nemulţumiţi că nu au fost invitaţi de Ministerul Muncii la discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare şi că nu ştiu ce conţine acesta. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a asigurat că salariile magistraţilor nu o să scadă după aplicarea noii Legi a salarizării unitare, precizând că cel mult unele sporuri „sunt în pericol”.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat ieri că noua Lege a salarizării unitare nu trebuie să facă diferenţe între veniturile procurorilor şi ale judecătorilor, pentru că aceştia au statut unic de magistrat şi trebuie respectat, altfel s-ar crea o problema de constituţionalitate. “Ne dorim un proiect de lege care să fie definitiv şi să ştim despre ce discutăm. Am înţeles că sunt mai multe proiecte. Există un singur statut, de magistrat, şi asta trebuie respectat”, a spus Augustin Lazăr. "Sper sincer că va fi un proiect raţional, care să nu facă o diferenţiere de statut. Procurorii şi judecătorii au acelaşi statut, de magistrat”, a adăugat el. rocurorul general a atras atenţia că, în caz contrar, "s-ar crea o problema de constituţionalitate", având în vedere că există o decizie a Curţii Constituţionale care a stabilit că judecătorii şi procurorii "au acelaşi statut de magistrat".