Național

Rudotel de la Tudorel

Ziarul de Vrancea
5 apr 2017 1035 vizualizări
Social-democraţii îşi stăpanesc cu greu nervii după ce două proiecte dragi lor - pragul la abuzul în serviciu şi dezincriminarea conflictului de interese - au fost desfiinţate de ministrul Justiţiei n Tudorel Toader îl sfidează pe Dragnea şi l-a luat peste picior pe Iordache n Adrian Năstase îl compară pe Toader cu Monica Macovei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat ieri că instituţia a dat aviz negativ proiectului de lege din Parlament privind modificarea articolului 301 din Codul penal prin care angajarea rudelor la birourile parlamentare nu ar mai reprezenta conflict de interese. Toader a precizat că Ministerul are propriul proiect de modificare, care pune în acord articolul privind conflictul de interese cu decizia Curţii Constituţionale. "Tot am vorbit şi cred cu convingere faptul că aveam o inflaţie legislativă, de aia avem o practică neunitară. Anumite legi nu au coerenţă, n-au unitate, n-au cursivitate, pentru că multe modificări survin pe parcurs, de natură să adauge, să elimine din textul de lege, fără că ele să se completeze, să aibă şi coerenţă. Sub semnătura mea a plecat o avizare negativă de nesusţinere a proiectului de lege de la Parlament, pentru că venim cu proiectul nostru prin care le punem de acord”, a spus Tudorel Toader. “Curtea a declarat neconstituţională doar sintagma «raporturi comerciale»”, a explicat Toader.
Deputaţii din Comisia juridică au dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi care dă liber angajaţilor la stat să-şi angajeze rudele în instituţie.

Fără prag pentru abuz în serviciu

Tudorel Toader a mai anunţat, ieri, că a fost elaborat şi va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală în conformitate cu deciziile CCR şi a reafirmat că nu va pune un prag pentru abuzul în serviciu. “În dispozitivul Curţii Constituţionale nu se vorbeşte de prag, ci de natura reglementării obligaţiei. Proiectul de lege îl voi da cu aprobarea Guvernului şi îl voi trimite în dezbatere parlamentară. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor două camere. Vă rog să acceptaţi ideea că ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referitor la abuzul în serviciu, pentru că eram judecător la CCR şi ştiu considerentele deciziei, pentru că am participat la redactare”, a adăugat Toader. Întrebat despre faptul că fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a spus că nu se aşteaptă de la actuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a legislaţiei penale în vigoare, în condiţiile în care ministrul Justiţiei intepretează „de la sine putere” deciziile CCR şi spune că la abuz în serviciu nu trebuie să existe prag, Toader a răspuns: „Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am şansa de a privi în trecutul lui. Când proiectul va ajunge la Parlament, unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache, dumnealui având şi experienţele de legiuitor, poate să intervină asupra textului de lege, pentru că noi suntem iniţiatori, iar dânşii sunt decidenţi”. Ministrul Justiţiei a mai spus că, aşa cum a arătat şi la Parlamentul European, nu a fost o problemă cu OUG 13 în sine, dar aceasta prevedea un prag de 200.000 de lei. "Judecătorul poate să constate în concret şi să se uite la limita minimă şi maximă în individualizarea judiciară în funcţie de particularităţi”, a precizat Toader.
Ministrul Justiţiei a spus că modificările propuse vizează articolul 5 din Codul penal, care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile, articolul 159 alineatul 3 privind împăcarea părţilor, dar şi, din procedura penală, lămurirea situaţiei în care o persoană care a mai fost arestată poate fi din nou arestată preventiv.

Toader: Nu mă justific în faţa lui Dragnea

Tudorel Toader a afirmat că dacă îl invită preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să dea explicaţii în cazul concluziilor raportului privind evaluarea activităţii Parchetului General şi DNA, va merge, dar nu ca să se justifice de ce i-a menţinut în funcţii pe procurorii şefi Augustin Lazăr şi Codruţa Kovesi. "De ce trebuie să răspund eu? Eu am făcut evaluarea mea. Nu cred că trebuie să le răspund dânşilor. Dacă mă vor întreabă, le voi spune, dar nu prin intermediul presei”. Ministrul Justiţiei a precizat că dacă va fi invitat într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare în calitate de membru al Guvernului, este firesc să meargă. "Dar, reţineţi, dacă voi fi invitat, cu nuanţă că nu mă duc să mă justific, ci mă duc să fac mai bine explicat conţinutul acelui raport şi concluziile”, a mai spus Toader. El a adăugat că, până la acest moment, nu a primit nicio astfel de invitaţie din partea lui Liviu Dragnea.
Ministrul Justiţiei a mai spus că nu îi este teamă de o posibilă remaniere după o analiză pe care Dragnea a anunţat-o asupra activităţii miniştrilor din Guvernul Grindeanu. „Nu are de ce să-mi fie teamă, indiferent de soluţie. Eu sunt rectorul Universităţii, nu...”, a adăugat Toader.

Adrian Năstase: Există un precedent, Monica Macovei

Anunţul lui Tudorel Toader că va propune un audit extern privind activitatea procurorilor l-a enervat pe fostul premier infractor Adrian Năstase. El a declarat ieri că ideea îi aduce aminte de un proiect similar, iniţiat de Monica Macovei. "Înţeleg că ministrul Tudorel Toader va organiza un audit extern referitor la activitatea parchetelor. Pentru a nu se căuta proceduri complicate, eu cred că poate fi folosit modelul Macovei, 2005, care este, în acelaşi timp, şi un precedent agreat de Comisia Europeană. Câtă ruşine i-ar fi astăzi actualului CSM pentru avizarea în 2005 a cererilor ex-ministresei Monica Macovei de revocare din funcţie a tuturor şefilor fostului Parchet National Anticoruptie, pe baza jenantului raport al Freedom House? Probabil că nu prea mare", a scris Năstase, pe blogul personal. El a susţinut totodată că modul în care, în anul 2005, "odată cu venirea la putere a tandemului Băsescu — Macovei, a fost epurat fostul PNA şi transformat într-un DNA cu procurori obedienţi a constituit cel mai mare atentat la independenţa Justiţiei post-decembriste".

USR vrea să atace la CCR proiectul privind conflictul de interese

Deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, a declarat ieri, că, după adoptarea proiectului de lege de modificare a Codului penal prin care noţiunea de conflict de interese a fost desfiinţată, toate persoanele care sunt cercetate pentru săvârşirea acestei infracţiuni vor fi scoase de sub acuzaţie, motiv pentru care parlamentarii Uniunii intenţionează să atace proiectul la Curtea Constituţională. „Obervăm că preocuparea de căpătâi a puterii actuale, zi de zi sau mai degrabă noapte de noapte, este aceea de atacare a justiţiei şi de zădărnicire a luptei împotriva corupţiei. Un nou episod s-a petrecut ieri, în Comisia juridică, în care s-a adoptat cu majoritate de voturi, USR a votat împotrivă, un raport favorabil unui proiect de lege care desfiinţează conflictul de interese”, a afirmat deputatul.
El a mai spus că în proiectul de lege respectiv este stabilită o condiţie care „goleşte de conţinut” aproape întregul text incriminator. Deputatul USR a susţinut că, după adoptarea proiectului de lege de modificare a Codului penal, toate persoanele care sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese vor fi scoase de sub acuzaţie. „Consecinţa pentru viitor este că se dă liber nepotismului, se dă liber exercitării funcţiei publice în astfel de condiţii în care principiul de bază al imparţialităţii să nu mai fie respectat. Primarii, toţi funcţionarii publici vor putea încheia acte, contracte cu persoane apropiate, cu parteneri, foşti parteneri de afaceri, foşti angajaţi, cu firme ale unor rude, ale soţiei, ale cumnatului fără absolut nicio problemă dacă vor dovedi că această încheiere sau acest contract este în interes public”, a explicat deputatul USR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ace, acum 2549 zile, 4 ore, 55 minute, 28 secunde
Nu sunt de acord in general cu PSD - ul , dar cea ce face in privinta incompatibilitatii si a conflictului de interese este perfect. Aceste masuri inchizitioniste le mai aplicau legionarii odata nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.