Național

Trecem la ora de vară. Cea mai grea zi va fi luni

Ziarul de Vrancea
24 mar 2017 2329 vizualizări
Mai ales persoanele care suferă de anxietate şi depresie, precum şi varstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări

România trece duminică la ora oficială de vară, iar ceasurile vor fi date înainte cu o oră la 3.00, care va deveni 4.00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017. În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie pană în noaptea de 28 spre 29 octombrie, cand se va reveni la ora oficială de iarnă. Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă pană în noaptea de sambătă spre duminică, la ora 03.00. După trecerea la ora de vară, trenurile vor pleca din staţii la orele programate. Trenurile de călători care vor fi în trafic la ora 03.00, care va deveni ora 04.00, vor avea întarzieri.

“Pentru organism nu e benefic”

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi, în schimb, persoanele care suferă de anxietate şi depresie, precum şi varstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări, explică medicii. "Cei mai mulţi dintre noi ne adaptăm repede ceasul biologic la această trecere şi o asimilam cu o senzaţie pozitivă, respectiv cu venirea verii, mai mult soare, mai multă lumină... Totuşi, cercetările spun că persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări”, spune dr. Cătălin Luca, psiholog clinician prinicpal.
Trecerea la ora de vară afectează ritmul biologic zilnic, mai ales în cazul varstnicilor, explică şi chirurgul Gabriela Dascăl, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. "Organismul este o constantă şi este legat de foarte mulţi factori. Cu cat îl modifici mai puţin, este mai bine. Nu cred că poate dovedi un stat care sunt economiile făcute prin trecerea la ora de vară, dar pot spune că pentru organism nu este benefic, iar cu varsta te adaptezi şi mai greu", a spus ea.
La randul ei, Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Romane de Pneumologie, precizează că modificarea programului de somn cu o oră în minus se recuperează într-o zi. "Astfel, cea mai grea zi va fi luni pentru salariaţi, apoi se vor adapta. Sigur, vorbim de oameni sănătoşi şi cu program ordonat de somn", a explicat medicul Deleanu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.