Național

Ora de democraţie: Romania, scoasă de Europa la tablă

Ziarul de Vrancea
22 mar 2017 661 vizualizări
Europarlamentarii au vrut să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din România în contextul adoptării OUG 13.Filosoful Gabriel Liiceanu a avut un discurs extrem de dur la adresa Guvernului. Dragnea a reacţionat din ţară.Ministrul Justiţiei s-a făcut că plouă

Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat, ieri, în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că guvernarea actuală a început cu un ”atac penal” la adresa Justiţiei din România şi a spus că "ţinta numărul unu" sunt Parchetul General şi DNA. ”Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei. OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei doi şefi de partide din coaliţia de guvernare. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat penal şi cu dosar penal, şi-a asumat conducerea Camerei Deputaţilor. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi el cu dosar penal, a rămas preşedintele Senatului. România are în fruntea celor două camere ale Parlamentului condamnaţi penal sau cu dosar penal”, a declarat Gabriel Liiceanu în cadrul dezbaterilor pe tema democraţiei şi justiţiei din România. Liiceanu le-a mai spus europarlamentarilor prezenţi la dezbatere că România "a fost jefuită fără scrupule" în ultimii 27 de ani. ”De la preşedintele Iliescu, arhitectul mineriadelor, şi până la actualul şef al PSD, trecând prin Guvernul Năstase şi Ponta, ex-premierul autor al unei lucrări de doctorat plagiate, au făcut din România, jefuind-o fără scrupule, poate cel mai sărman popor din Europa. Ţinta numărul unu a acestor oameni sun Parchetul General şi DNA”, a mai declarat filosoful. El a adus în atenţia parlamentarilor europeni şi câteva date din bilanţul DNA, spunându-le că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a devenit faimoasă în toată lumea. ”Ceea ce ca ţară ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente europene este corupţia. Nimeni nu poate spune cu câte miliarde de euro a fost jefuită România în aceşti 27 de ani. Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste zece ani a apărut DNA, condusă în ultimii patru ani de procurorul Kovesi, al cărui nume a devenit faimos în Uniunea Europeană. Un raport DNA din 2015 vorbea de banii daţi mită, 431 de milioane de euro. În 2016, peste 800 de demnitari – miniştri, parlamentari, magistraţi şi primari – au primit sentinţe definitive pentru corupţie”, a mai spus Gabriel Liiceanu.
În cadrul discuţiilor cu europarlamentarii, au mai vorbit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României au fost prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE.

Dragnea: Liiceanu minte

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis, apoi, o scrisoare preşedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, în care l-a informat că o afirmaţie a lui Gabriel Liiceanu din cadrul dezbaterii pe care a organizat-o potrivit căreia şeful PSD ar fi spus că doreşte demiterea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este „falsă în totalitate”.
„Mă văd nevoit să vă adresez această scrisoare întrucât unul dintre invitaţii la dezbatere, domnul Gabriel Liiceanu, a făcut în discursul său următoarea afirmaţie la adresa mea: „Iată declaraţia explicită a şefului PSD, rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: «Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi»”. Vă supun atenţiei faptul că această afirmaţie a domnului Gabriel Liiceanu este falsă în totalitate şi nu reflectă în niciun fel realitatea din România. Nu am rostit niciodată această declaraţie şi nici nu am făcut vreo altă afirmaţie în sensul sugerat de domnul Liiceanu”, şi-a început scrisoarea liderul PSD.
El a mai spus că, în toate declaraţiile publice pe care le-a avut pe acest subiect „nu a făcut nici măcar o sugestie din care să reiasă că doamna procuror şef ar trebui demisă de la conducerea DNA”. „Mai mult decât atât, am reamintit mereu presei şi opiniei publice din România ceea ce am spus şi în timpul recentei campanii electorale din România, respectiv că «noi, ca partid, nu am avut de gând şi nu avem de gând să cerem revocarea celor trei procurori şefi din România: procurorul general, procurorul şef DIICOT, procurorul şef DNA»”, a completat preşedintee Camerei Deputaţilor.

Tudorel Toader: Nu OUG 13 a fost problema

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în cadrul aceloraşi dezbateri, că problema nu a fost Ordonanţa de Urgenţă 13 prin care erau dezincriminate mai multe infracţiuni, ci faptul că actul normativ a fost adoptat noaptea. ”Ordonanţa de urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a declarat Tudorel Toader. De asemenea, el a criticat ancheta făcută de DNA asupra modului în care a fost adoptată OUG 13, spunând că decizia CCR de constatare a unui conflict juridic între puterea legislativă şi justiţie este una care îi place foarte mult.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.