Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Şerban Nicolae: Nu este exclus să renunţăm cu totul la Legea graţierii

Ziarul de Vrancea
13 mar 2017 662 vizualizări
Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a declarat, ieri, că amendamentele propuse de el la proiectul Legii graţierii ar creşte numărul condamnaţilor eliberaţi cu aproximativ 1.500, faţă de forma legii propuse de Guvern, dintre care 340 ar fi persoane condamnate pentru corupţie, ceea ce tot nu rezolvă complet problemele din penitenciare, astfel încât nu este exclus ca Parlamentul să renunţe cu totul la această lege. "Impactul propunerii, aşa cum a făcut-o Guvernul, este de aproximativ 1.000 - 1.200 de persoane, care ar ieşi din penitenciare.

Impactul propunerilor, aşa cum le-am făcut eu, este undeva la 2.700. Tot n-am rezolva problema într-o proporţie semnificativă. Dacă vreţi, scădem cei 340 de corupţi care vor rămâne în penitenciar şi atunci vom analiza care este eficienţa unei asemenea măsuri. Nu e exclus să renunţăm cu totul la legea graţierii dacă ea nu produce niciun fel de impact, nu ajută în niciun fel societatea să scape de acea amendă (de la CEDO - n.r.)", a afirmat senatorul. Şerban Nicolae spune că a avut o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe această temă, informându-l că a solicitat de la Administraţia Penitenciarelor date cu privire la numărul persoanelor care ar beneficia de legea graţierii, inclusiv cei condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar şi cei care au fost condamnaţi pentru abuz în serviciu.

Referendumul pe Familie: PNL va susţine asigurarea de drepturi civile egale pentru toţi cetăţenii

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat ieri că Biroul Politic Naţional (BPN) al partidului a decis ca deputaţii şi senatorii liberali să susţină asigurarea de drepturi egale tuturor cetăţenilor, în cadrul dezbaterilor din Parlament privind revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei. ”Am decis în BPN ca PNL să susţină în Parlamentul României câteva valori esenţiale pentru societatea românească. Prima este aceea de a garanta familia, întemeierea şi funcţionarea familiei în România. A doua este de a asigura drepturi civile egale tuturor cetăţenilor acestei ţări. Poziţia politică a PNL este aşadar la modificarea Constituţiei, să definim familia ca fiind garantată de statul român şi căsătoria să fie definită ca relaţia dintre bărbat şi femeie, aşa cum au susţinut cetăţenii la iniţiativa de modificare a Constituţiei”, a declarat Raluca Turcan. ”Persoanele de acelaşi sex trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean din această ţară, dar căsătoria este relaţia între bărbat şi femeie”, a mai spus preşedintele interimar al PNL. Întrebată dacă PNL susţine şi parteneriatul civil, Turcan a spus că poate fi discutată o formulă prin care să se asigure civil aceleaşi drepturi, inclusiv pentru persoanele de acelaşi sex. ”Parteneriatul civil probabil că va îmbrăca o formă legală, legislativă. Nu ştiu dacă se va numi parteneriat civil sau se va numi altfel. Cert este că PNL va încuraja dezbaterea şi va susţine ca toţi cetăţenii acestei ţări, din punct de vedere civil, să aibă aceste drepturi”, a explicat Turcan. Liberalii au depus un amendament la iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, prin care elimină condiţia întemeierii familiei pe căsătorie, dar păstrează obligativitatea încheierii căsătoriei exclusiv între un bărbat şi o femeie.

Parchet: Investigaţia privind OUG 13 este în curs

Investigaţia privind OUG 13 este în curs la Parchetul instanţei supreme şi vizează sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, precum şi falsul intelectual, a anunţat, ieri, Ministerul Public. Instituţia precizează că, potrivit legii, procurorul are obligaţia de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei pe care a fost investit să o soluţioneze, controlul asupra actelor şi măsurilor dispuse de către procuror fiind realizat de către instanţa de judecată.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a susţinut, ieri, că cercetările în cazul OUG 13 au fost făcute în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprundenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia procurorul are obligaţia să desfăşoare o anchetă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situaţiile în care sesizarea priveşte adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial. DNA a precizat că deciziile Curţii Constituţionale vizează principii constituţionale care nu au mai fost analizate până la acel moment şi care pot duce la apariţia unor puncte de vedere diferite.
Curtea Constituţională a arătat în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de OUG 13 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.


Dragnea nu vrea să-l mai vadă la ochi pe Ponta

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că a rupt demisia în alb a lui Victor Ponta deoarece nu i se pare „ceva serios” şi nu vrea să rămână în aceste „jocuri”. „În ceea ce priveşte demisia domnului Victor Ponta, demisia în alb, aşa cum am spus, am rupt-o pentru că nu mi se pare ceva serios şi chiar nu mai vreau să rămân în aceste jocuri. Victor Ponta este un om de care este nevoie în partid, nimeni nu îl dă afară din partid, dacă vrea să rămână şi să activeze în partid este foarte bine, dacă nu, este decizia dumnealui. Eu nu mai vreau să particip la aceste jocuri”, a afirmat preşedintele PSD. Chestionat dacă Victor Ponta a avut parte de un tratament diferit în partid, Liviu Dragnea a răspuns negativ. „Nu, nu cred că este cineva din partid care criticând conducerea a fost dat afară din partid”, a subliniat liderul social-democraţilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor a ţinut să precizeze că nu va mai avea vreo întâlnire cu Victor Ponta, în condiţiile în care este „înghesuială în avion”. „Eu văd închisă situaţia. Nici nu mai am de gând să fac vreo întâlnire cu Victor, cum mai propunea să ne vedem în trei şi cu premierul Sorin Grindeanu. Din moment ce s-a spus că este foarte mare aglomeraţie în avion, eu zic să nu ne mai înghesuim acolo”, a conchis Liviu Dragnea.
Victor Ponta a declarat, vineri seară, că a avut în jurul prânzului o întâlnire cu Dragnea, care a durat aproximativ o oră. Ponta a spus că i-a lăsat lui Dragnea demisia sa din partid, nedatată şi că aşteaptă ca liderul PSD să ia o decizie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ioana, acum 2599 zile, 1 ora, 56 minute, 43 secunde
In sfarsit i-a venit mintea ....acestui fost muncitor de la Timpuri Noi Bucuresti , care nu mai suporta atata justitie in tara asta si vrea sa modifice Codul penal. Dupa el un corupt nu trebuie să citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.