Național

Numărul bacteriilor din bucătărie, de 100.000 de ori mai mare decât în baie

Ziarul de Vrancea
13 mar 2017 775 vizualizări
Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni, dar cercetări internaţionale atenţionează că pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă

Peste 70 la sută dintre femeile din România cred că, pentru a preveni îmbolnăvirea familiei, este foarte important ca, pentru curăţenia de rutină a casei să fie folosite şi produse de curăţat care omoară bacteriile, arată un studiu Ivox realizat de către brandul Dettol, în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 şi 16 ani, în perioada 25-30 ianuarie 2017. Studiul "Cum îşi curăţă românii casele” a investigat comportamentul femeilor din România cu privire la rutina de curăţenie a casei şi a evaluat nivelul de cunoştinţe cu privire la bacteriile existente în locuinţe şi posibilele surse de infecţie din casă.
Majoritatea femeilor (90 la sută) care au participat la studiu cunosc faptul că pe suprafeţele din casă se găsesc germeni periculoşi, precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de răceală şi gripă), care pot afecta sever sănătatatea familiei, în special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scăzută. O proporţie majoritară dintre participantele la studiu cunosc şi modul corect în care aceşti germeni se pot răspândi în casă: opt din zece au susţinut că microbii se răspândesc prin contact direct cu suprafeţele sau prin aer, şase din zece au declarat că germenii se pot răspândi şi prin contactul cu animalele, muşcături sau zgârieturi, iar şapte din zece cred că microbii pot fi contractaţi prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Microbii din toaletă pot fi împroşcaţi

Potrivit studiului, mai mult de o treime dintre femeile din România (41 la sută) dezinfectează în mod uzual toate suprafeţele din casă, iar o proporţie similară (39 la sută) dezinfectează baia şi bucătăria cu produse de curăţat care omoară bacteriile. De asemenea, şase din zece femei dezinfectează casa o dată pe săptămână.  "Copiii sunt o categorie mai vulnerabilă, cu o imunitate mai scăzută, fiind predispuşi să contracteze infecţii mai uşor decât adulţii. De aceea, dezinfectarea camerei copilului, a jucăriilor, patului, saltelei, lenjeriei şi spaţiilor unde acesta îşi petrece cel mai mult timp trebuie realizată cu regularitate, cel puţin o dată pe săptămână”, a declarat Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni de către cele mai multe femei participante la studiu (43 la sută), urmat de buretele de bucătărie (25 la sută), podea (16 la sută), tocătoare (6 la sută), chiuvetă (4 la sută), blat de bucătărie (3 la sută) şi frigider (3 la sută). Medicii atrag atenţia asupra zonelor din casă unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut.
De exemplu, contrar opiniei publice, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare faţă de baie, iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă. "Deşi este foarte probabil ca vasul de toaletă să conţină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroşcaţi pe alte suprafeţe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa şi pot fi purtaţi în toată baia şi casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafeţe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele şi mânerul uşii”, adaugă Marin Burlea. De asemenea, dormitoarele şi spaţiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni şi germeni, care cresc riscul de infecţii şi îmbolnăviri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.