Național

Proiect UDMR: Mai multe drepturi pentru potenţialii infractori

Ziarul de Vrancea
24 feb 2017 1200 vizualizări
ersoanele acuzate că au comis infracţiuni trebuie să aibă garantat dreptul de a nu coopera cu anchetatorii, arată iniţiativa legislativă n autorităţilor publice le va fi interzis să considere, chiar şi prin simple declaraţii, o persoană anchetată ca şi cum ar fi condamnată definitiv

Mai mulţi parlamentari UDMR au depus, la Senat, din nou, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii nr 135/2010 privind Codul de procedură penală, pentru asigurarea anumitor aspecte privind dreptul persoanelor suspectate sau acuzate de a beneficia de prezumţia de nevinovăţie. Proiectul prevede, între altele, că declaraţiile şi deciziile oficiale provenind de la autorităţile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate, iar aceste persoane beneficiază de dreptul de a nu coopera în cadrul procedurii penale.
Potrivit iniţiativei legislative, la articolul 4, după alineatul 2 se introduce un nou alineat care va avea cuprinsul: „Înainte de pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitive, declaraţiile publice şi deciziile oficiale provenind de la autorităţile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”. De asemenea, la articolul 10, după alineatul 4 se introduce alineatul: „Exercitarea dreptului de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizată împotriva inculpatului într-o etapă ulterioară procedurii şi nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor”. Şi la articolul 99, alineatul 2 se modifică: „Suspectul sau inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, nefiind obligat să îşi dovedească nevinovăţia, respectiv are dreptul de a nu se autoincrimina şi de a nu coopera în cadrul oricărei proceduri penale”.
La articolul 99, după alineatul 2 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: „Exercitarea dreptului de a nu se autoincrimina sau a dreptului de a nu coopera nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii penale şi nu poate fi utilizată la coroborareea faptelor”.
Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă are în vedere „asigurarea anumitor aspecte referitoare la dreptul persoanelor suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale de a beneficia de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei prin hotărâre definitivă, precum şi consolidarea dreptului de a fi prezent la propriul proces”.
UDMR a mai înregistrat la Senat această propunere legislativă în 6 aprilie 2016, ea find clasată ulerior deoarece nu s-a depus, în timp util, raportul Comisiei din cauza „tergiversărilor” Ministerului de Justiţie, condus de Raluca Prună.      



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.