Național

"Poate greşi cineva un preţ de achiziţie cu 800 la sută?"

Ziarul de Vrancea
23 feb 2017 743 vizualizări
Codruţa Kovesi a explicat, la bilanţul DNA pe 2016, de ce infracţiunea de abuz în serviciu este esenţială pentru stoparea furtului din bani publici n şefa DNA a dat mai multe exemple de bunuri sau servicii cumpărate de stat la preţuri exagerate n DNA a indisponibilizat anul trecut circa 667 de milioane de euro

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a anunţat, ieri, la şedinţa de bilanţ a DNA pe 2016, că au fost trimişi în judecată 1270 de inculpaţi, peste un sfert dintre aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu. Kovesi a precizat că 2016 a fost un an dificil, cu provocări legislative, atacuri fără precedent la adresa activităţii şi a procuorilor DNA. Ea spus că printre cei trimişi în judecată pentru corupţie se află trei miniştri, şase senatori, 11 deputaţi, 47 de primari, 16 magistraţi şi 21 de directori de companii naţionale. Mai mult de un sfert dintre cei trimişi în judecată au comis abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 260 de milioane de euro. Kovesi a precizat că există acum "o largă dezbatere despre abuzul în serviciu", subliniind că CCR nu a dezincriminat abuzul în serviciu. Ea a spus că instanţele au aplicat decizia interpretativă şi că au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu, 15 achitate, încălcând doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fuseseră trimise în judecată anterior deciziei CCR.

Comisioane între 10 şi 20 la sută la contractele din sănătate

Procurorul-şef a DNA a subliniat că identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice a reprezentat un domeniu prioritar în 2016. "Tipologiile identificate în anchetele noastre dovedesc că există vulnerabilităţi majore ale sistemului de achiziţii publice. Atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor este condiţionată frecvent de primirea unor sume de bani. Se întocmesc, uneori, caiete de sarcini pentru a favoriza anumite firme. Se fac, uneori, plăţi pentru lucrări neefectuate sau statul plăteşte un preţ mai mare pentru unele produse sau servicii. Se achiziţionează frecvent produse inutile sau aparatură care nu poate fi instalată şi utilizată. Se achiziţionează lucrări a căror execuţie nu poate fi verificată şi cuantificată", a spus Kovesi. Ea a adăugat că, deşi pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare dată că nu este vorba de simple greşeli, ci de abuzuri care, cel mai des, maschează o mită sau un folos. "Cât timp planificarea achiziţiilor nu va fi transparentă, se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate şi plăţi pentru lucrări neefectuate. Multe dintre acestea se fac cu încălcarea legislaţiei secundare, ceea ce lasă într-adevăr societatea neapărată în faţa unor astfel de practici după decizia Curţii Constituţionale de anul trecut", a mai spus Kovesi. Şefa DNA a menţionat că procurorii au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50 la sută şi 800 la sută. "Poate greşi cineva un preţ de achiziţie cu 800 la sută?", s-a întrebat Kovesi. Ea a mai spus că, pentru infrastructură sau construcţii, statul plăteşte de cele mai multe ori preţul lucrării dublu. "În cazul imobilelor retrocedate ilegal, preţul plătit în plus de stat a fost şi de 10 ori mai mare decât preţul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii?", a adăugat Kovesi. Procurorul-şef al DNA a adăugat că, în sănătate, statul a plătit pentru echipamentele medicale preţuri mai mari cu 50 la sută sau 60 la sută faţă de preţul real. "Procentul comisioanelor ilegale identificate de procurorii DNA este cuprins între 10 la sută şi 20 la sută din valoarea contractelor în sănătate", a spus procurorul-şef al DNA.

Sechestre pe imobile din Europa

În dosarele DNA din 2016 au fost luate măsuri asiguratorii de 667 de milioane de euro, a mai spus Kovesi. Ea a subliniat că de multe ori, în cauzele instrumentate de DNA sunt implicate persoane care obţin profituri uriaşe, care achiziţionează bunuri în alte ţări sau deschid conturi bancare în alte jurisdicţii. "Niciun infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă, indiferent unde şi-a ascuns banii", afirmat şefa DNA. Laura Codruţa Kovesi a afirmat că DNA a trimis peste 80 cereri de comisii rogatorii internaţionale pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri. "În acest fel, am reuşit să sechestrăm două proprietăţi în Franţa de peste 3,5 milioane euro. În Spania am instituit sechestru pe două imobile de peste 500.000 euro. Am solicitat blocarea unor conturi în Cipru, Elveţia şi Germania", a precizat procurorul-şef al DNA.
Prezent la bilanţul DNA, preşedintele Klaus Iohannis a spus că recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie rămâne un subiect extrem de important. ”O societate în care lupta anticorupţie este eficientă este una în care cei care au fost găsiţi vinovaţi nu se mai bucură în continuare de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii”, a conchis şeful statului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.