DNA înfinge săgeata în PNL
Şeful Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a fost pus sub acuzare, vineri, într-un dosar în care este acuzat de şantaj şi luare de mită. La ieşirea de la DNA, Petrache a spus că este vorba de un denunţ al fostului primar din Jilava, Adrian Mladin, condamnat definitiv anul trecut la cinci ani şi zece luni de închisoare. El a precizat că ar fi vorba de fapte care s-ar fi petrecut în urmă cu nouă ani. "Acum nouă ani l-am şantajat eu. Şi-a adus aminte", a spus Petrache, referindu-se la Adrian Mladin. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov a adăugat că nu are motive să se teamă de acest dosar. "Am fost la detectorul de minciuni. Cum să-mi şantajez eu propriul primar? Nu vi se pare că e strigător la cer?", a spus Petrache. Întrebat dacă a fost prieten cu Mladin, Petrache a răspuns că e prieten cu toţi primarii din Ilfov. "Inclusiv cu cei de la PSD am o relaţie bună", a spus Petrache. El a mai precizat că denunţul lui Mladin îi afectează credibilitatea şi, ca atare, îşi dă demisia din funcţiile deţinute în PNL, nu însă şi din ceea de preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov. Întrebat ce vor spune acum ilfovenii, Marian Petrache a răspuns, nervos: "Or să spună de bine. Bineînţeles că nu mai am credibilitate. Îmi dau demisia, da, îmi dau demisia din toate funcţiile... Nu din PNL, demisionez din funcţiile pe care le am. Preşedinte la filială, secretar general interimar. N-am de ce să demisionez din Consiliul Judeţean. V-am spus, asta s-a întâmplat acum nouă ani. De la Consiliul Judeţean de ce să-mi dau demisia? Prima dată vreau să-mi trimit avocatul să vedem despre ce e vorba, că pe mine m-a luat prin surprindere".
Sejururi la Monte Carlo şi Saint Moritz
Potrivit DNA, Marian Petrache a primit, în 2008, de la Adrian Mladin contravaloarea unor sejururi la Monte Carlo şi Saint Moritz (aproximativ 57.000 de lei), precum şi 10.000 de euro pentru partid, ca să nu dispună prefectului de Ilfov, aflat pe atunci în subordinea sa, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Marian Petrache era la data faptelor secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene Ilfov a PNL. "Foloasele necuvenite au fost obţinute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul judeţului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Anterior, pentru a-şi înmatricula un autoturism în Bucureşti, primarul şi-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului", mai spun anchetatorii.
“Acum nouă ani, primarul de la Jilava, celebrul primar de la Jilava care şi-a schimbat buletinul după ce a ieşit primar, pe Bucureşti, vezi Doamne că s-a dus la prefect şi a vorbit cu prefectul că el îşi face buletinul înapoi imediat, să nu-l demită şi l-am şantajat pentru asta”, a mai spus Marian Petrache, la ieşirea de la DNA. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov nu a negat că a fost la Monte Carlo, dar a susţinut că erau ai lui banii cu care Mladin a cumpărat excursia. "Am fost la Monte Carlo, dar în alte condiţii. El mi-a cumpărat biletul prin ordin, deci nu aşa. (...) Din fondurile personale", a spus Marian Petrache.
Primarul Adrian Mladin a fost condamnat definitiv, în 14 iulie 2016, de instanţa supremă, la cinci ani şi zece luni de închisoare cu executare, în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri, astfel că şi-a pierdut mandatul la Primăria Jilava.
Primarii Timişoarei ar fi prejudiciat statul cu 40 milioane euro
Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu (PNL), şi fostul edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, aanunţat vineri Direcţia Naţională Anticorupţie.
Alături de fostul şi de actualul primar al Timişoarei mai sunt urmăriţi penal, tot pentru abuz în serviciu, viceprimarul Dan Diaconu, fostul viceprimar Traian Stoia şi fostul director în Primăria Timişoarei Martin Staia. "În perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legale şi au deposedat statul român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului", arată procurorii. DNA precizează că Legea 112/1995 le dădea dreptul foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru ele. "Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată", explică anchetatorii. Ei arată că funcţionarii publici din cadrul Primăriei Timişoara au vândut imobile, la preţuri modice, unor persoane influente, care nu erau îndreptăţite să le dobândească. "Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preţuri modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane", spun anchetatorii. Procurorii mai arată că în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane care, la data faptelor, erau funcţionari în cadrul Primăriei Timişoara.
Nicolae Robu a declarat vineri că ancheta era necesară.