Dezbaterea ordonanţelor, dialogul surzilor
Peste o sută de oameni au participat ieri la dezbaterea publică a proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a precizat la începutul dezbaterii că de proiectul privind graţierea nu vor beneficia violatorii, criminalii, cei acuzaţi de fapte de corupţie şi nici recidiviştii, iar condiţia pusă este legată de recuperarea prejudiciilor.
La dezbatere au fost prezente mai multe persoane certate cu legea, printre care fostul avocat al fraţilor Cămătaru, Mihai Costea, condamnat la 13 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, Florentin Scaletchi, fostul preşedinte al OADO, condamnat la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie sau Gigi Becali, condamnat la închisoare în trei dosare penale. De asemenea, în sală au fost prezenţi reprezentanţi ai unor ONG-uri finanţate de actuali şi foşti puşcăriaşi, cu toţii lăudand proiectul care le-ar face scăpaţi “patronii”.
Deşi a fost vorba despre o dezbatere publică, televiziunilor li s-a interzis să filmeze discuţiile, dialogurile fiind înregistrate de unii ziarişti cu telefoanele mobile.
Iese Voiculescu? "Treceţi mai departe”
Florin Iordache a declarat, la finalul consultărilor, că proiectele nu vizează persoane sau politicieni, ci politica penală a statului.
Anterior, în timpul dezbaterii, un participant l-a întrebat pe ministru dacă de graţiere va beneficia vreun om politic. "Nu", a răspuns Iordache. Un alt participant la dezbatere l-a întrebat pe ministrul Justiţiei dacă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi “avantajat” de cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, răspunsul lui Iordache fiind acelaşi: “Nu”.
Întrebat dacă securistul Dan Voiculescu iese din penitenciar în baza OUG privind graţierea, Iordache a răspuns: "Treceţi mai departe”.
Un alt participant la dezbatere i-a spus ministrului Justiţiei că nu trebuie să subestimeze gândirea celor care ies în stradă, pentru că aceştia protestează întrucât nu pot să înţeleagă cum infracţiunile comune sunt puse pe acelaşi palier cu „infracţiunile gulerelor albe”.
“Urgenţa pentru ţară nu este să eliberăm puşcăriaşii. Sunteţi ministrul Justiţiei. Acum faceţi istorie. Dacă treceţi ordonanţele faceţi o mare ruşine justiţiei române. Toate ordoananţele sunt cu dedicaţie pentru toţi oamenii politici care sunt infractori. Trebuie să nu greşiţi. Dragnea şi Tăriceanu au greşit. Ceilalţi politicieni care sunt penali nu au ce caută în viaţa poporului român. Sunteţi într-o funcţie istorică. Vă rog din suflet, ţineţi cu poporul. Preşedintele României are drept de graţiere. Preşedintele este alesul a 8 milioane de români. Vom face manifestaţii şi ajungem până acolo când veţi cere singuri alegeri anticipate", i-a spus ministrului un alt participant la dezbatere.
Gabriel Buiculescu, iniţiatorul unei petiţii on-line împotriva proiectelor de ordonanţe de urgenţă, a cerut eliminarea plafonului de 200.000 pentru abuzul în serviciu, eliminarea persoanelor condamnate cu suspendare din categoria celor care vor beneficia de graţiere, retragerea proiectelor de OUG şi adoptarea modificărilor la codurile penale prin lege dezbătută cel puţin trei luni.
Becali, sclavii şi carnaţul
Creditorul FCSB, Gigi Becali, a spus luni, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, că OUG privind graţierea este "un proiect şmechereşte”, pentru că cel care a furat un cârnat este la puşcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane este graţiat. Becali a mai spus că directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi şi a cerut ca şeful ANP Marius Vulpe, care era prezent la dezbatere, ”să fie dat afară”.
"Vă dau cazul Vişinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei şi patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali în intervenţia sa.
Iordache: Dezbatere înseamnă şi asumare de răspundere
Florin Iordache, a declarat, ulterior, că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că inclusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere. ”Eu am întrebat în sală pe cei care se opuneau ordonanţei şi aţi văzut că foarte mulţi spuneau să fie o dezbatere în Parlament. Vreau să vă spun că dezbatere înseamnă şi atunci când îşi asumă Guvernul, pentru că în acele cinci zile tot dezbatere înseamnă, când se depun amendamente şi Guvernul şi le poate asuma sau nu”, a susţinut Iordache. Ministrul Justiţiei a spus că varianta iniţială a proiectelor va fi amendată, dar nu a putut spune ce anume va scoate şi ce va lăsa în textul celor două ordonanţe de urgenţă.
Iohannis: Solicit Guvernului să abandoneze proiectele
Preşedintele Klaus Iohannis cere Guvernului să "abandoneze" demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, afirmând că Executivul nu poate trece peste voinţa cetăţenilor, după protestele de duminică seară. "Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă", se arată într-un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis, postat pe Facebook.