Național

Zi neagră pentru infractorul Dragnea

Ziarul de Vrancea
25 ian 2017 1098 vizualizări
Ordonanţele menite să-l ţină în libertate pe liderul PSD au fost respinse în mod oficial de Consiliul Superior al Magistraturii şi reprezentanţii executivului european n raportul MCV publicat ieri laudă activitatea DNA şi a instanţei supreme, dar critică Parlamentul şi mass-media aservite “penalilor”

Plenul CSM a dat, ieri, aviz negativ asupra proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Şedinţa plenului a durat aproximativ o jumătate de oră. La ieşirea din sediul CSM, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că decizia de fi avizate negativ cele două proiecte de ordonanţă a fost luată cu majoritate de voturi. Înainte de vot, Lazăr a spus că adoptarea celor două acte normative ar duce la reconsiderarea aprecierilor pozitive din raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). „Raportul MCV pune în evidenţă faptul că autorităţile statului român au obţinut rezultate bune şi foarte bune. Sunt progrese remarcabile care au fost obţinute de instituţiile româneşti în lupta contra corupţiei şi criminalităţii în general. Dacă aceste proiecte ar fi adoptate, ar conduce la o reconsiderare a aprecierilor pozitive care s-au făcut până acum”, a arătat Augustin Lazăr.
"Instanţele şi parchetele ne-au comunicat punctul lor de vedere cu privire la cererea Ministerului Justiţiei în vederea acordării unui aviz pe cele două proiecte de ordonanţe", a spus Mariana Ghena, preşedintele CSM, înainte de începerea şedinţei plenului. Plenul CSM a arătat, ulterior, că procedura adoptării proiectelor prin ordonanţe de urgenţă încalcă Constituţia şi că, din acest motiv, nici nu a mai analizat conţinutul acestor ordonanţe.  
Proiectele de OUG au fost transmise de Ministerul Justiţiei pe 19 ianuarie la CSM pentru avizare. Consiliul le-a comunicat pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

“Un bilanţ impresionant”

Nu a fost singura lovitură primită ieri de Guvernul PSD. Comisia Europeană a avertizat în raportul privind MCV că modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate. Documentul menţionează expres cele două OUG puse în consultare publică de Guvern. Comisia mai precizează că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie.
În privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt, documentul notează că DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au înregistrat ”un bilanţ impresionant” în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt. Executivul european subliniază că ”legislaţia anticorupţie trebuie să se aplice tuturor în mod egal şi la toate nivelurile”, iar dezbaterile din Parlament cu privire la criteriile obiective pentru justificarea refuzului de ridicare a imunităţii nu au condus la schimbare în sensul recomandărilor anterioare din rapoartele MCV.  În raport se mai arată că Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniştrilor la perioada mandatului.  În ceea ce priveşte combaterea corupţiei la toate nivelurile, Comisia Europeană consideră că prevenirea corupţiei are un nivel încă scăzut şi nu constituie încă o obligaţie centrală consacrată a administraţiei publice.
Noua Strategie naţională anticorupţie (SNA) prezentată de Guvernul Cioloş în august 2016 are potenţialul de a deveni o politică eficace de prevenire a corupţiei dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător şi monitorizată pe teren, inclusiv la nivel local, se mai arată în document.

Guvernul salută MCV, “penalii” din PSD şi ALDE spumegă

Guvernul a salutat ieri raportul Comisiei Europene privind MCV, pe care îl consideră a fi bun, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. Ea a mai spus că Guvernul va continua să lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandări care ”nu reflectă întocmai progresele României aşa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare cât şi de prezentul raport”.
Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că va propune Guvernului să transmită CE că România nu mai doreşte să coopereze în cadrul MCV, deoarece ţara noastră este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt, în opinia sa, ”aberaţii”.
“Nu funcţionează imunitatea în România altfel decât funcţionează în altă parte”, a mai spus liderul ALDE, anchetat penal pentru mărturie mincinoasă.
Şi liderul deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea, a declarat ieri că discuţia despre Parlament în raportul MCV este "abuzivă" deoarece acesta vizează justiţia, iar Mecanismul ar trebui ridicat, "mai ales pentru faptul că nu trebuia introdus".

Denunţ penal împotriva lui Grindeanu şi Iordache

Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”, au anunţat ieri că au depus un denunţ penal la DNA, în care îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului. În opinia semnatarilor, ”demersurile lui Sorin Grindeanu şi Florin Iordache de promovare a graţierii şi modificării Codului penal şi Codului de procedură penală prin ordonanţe de urgenţă au avut loc cu încălcarea legii şi cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală şi executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnaţi, trimişi în judecată sau anchetaţi penal în ultimii ani”. Ei susţin că premierul şi ministrul Justiţiei ”au dezinformat Parlamentul României şi preşedintele României cu privire la intenţiile de a promova graţierea şi modificarea codurilor penale prin procedura ordonanţei de urgenţă”. Autorii denunţului acuză ”caracterul conspirativ al iniţierii şi redactării ordonanţei de urgenţă privind graţierea”, ”încălcarea cu bună ştiinţă a prevederilor constituţionale privind obligaţia adoptării unei legi organice în cazul graţierii” şi că Guvernul a justificat oportunitatea graţierii în România ”pe baza unor falsuri”, de exemplu ”s-au inventat aşa-zise măsuri reparatorii cu caracter financiar la care state europene ar fi fost obligate prin condamnări CEDO”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.