Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Florin Georgescu, ultima variantă de premier

Ziarul de Vrancea
20 dec 2016 783 vizualizări
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că menţine condiţia ca viitorul premier să fie membru de partid, "şi nu de o zi, două", şi a comentat, cu privire la varianta ca Florin Georgescu să fie nominalizat.

"Eu am văzut foarte multe guverne, diferă în funcţie de televiziune, dar candidatul pentru prim-ministru va fi propus de PSD, susţinut de ALDE. Dacă preşedintele va accepta propunerea noastră, Guvernul va fi făcut de PSD-ALDE, nu de presă", a spus Dragnea, întrebat dacă Florin Georgescu ar putea fi propus premier.  Liviu Dragnea a mai spus că îşi doreşte că noul Guvern să fie învestit în funcţie înainte de Crăciun, pentru ca bugetul să poată fi adoptat în prima jumătate a lunii ianuarie.
Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu ar fi opţiunea PSD pentru funcţia de premier, au declarat pentru News.ro surse oficiale, care au precizat că acesta ar lua în calcul propunerea. Potrivit unor surse citate de hotnews.ro, Georgescu ar fi refuzat în primă fază propunerea, dar social-democraţii insistau aseară ca acesta să accepte nominalizarea.
Încă de la alegerile parlamentare, în spaţiul public au fost vehiculate mai multe nume de posibili premieri, unii dintre aceştia negând ei înşişi această variantă.
Liviu Dragnea a declarat că va anunţa astăzi, după consultări în partid şi cu aliaţii de la ALDE, ce decizie ia în privinţa nominalizării propunerii de premier şi a adăugat că nu doreşte un ”război politic” pe acest subiect. El a precizat, într-o intervenţie la RTV, că "nu va fi niciunul dintre cei care au apărut la televizor".
Florin Georgescu are 63 de ani şi a fost membru al PDSR, fiind ministru al Finanţelor în Guvernul Văcăroiu, în perioada 1992-1996, iar apoi deputat PDSR în două legislaturi consecutive. Începând cu 2004, el a fost prim-viceguvernator BNR, fiind suspendat din această funcţie pentru a fi vicepremier şi ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, în perioada 7 mai - 21 decembrioe 2012.

ActiveWatch: Gabriela Firea a închis ca o fortăreaţă Primăria Capitalei

La şase luni de la câştigarea alegerilor, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD şi ALDE din Consiliul General, au reuşit să închidă aproape complet primăria pentru cetăţeni - este concluzia unui raport realizat de ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR şi Funky Citizens.
"Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administraţie ocultă care împiedică participarea publică a cetăţenilor. Organizaţiile semnatare au analizat modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul transparenţei decizionale şi implicării cetăţenilor în deciziile publice. Primele şase luni la Primăria Generală au fost unele opace, în care exerciţiul de dezbatere publică a fost mai degrabă un accident", se arată într-un comunicat transmis ieri Agerpres. Organizaţiile semnatare fac un apel public către primarul general să aplice şi să respecte cadrul legal ce vizează transparenţa decizională şi să transpună în fapte principiile de transparenţă enunţate în campania electorală.
Principalele concluzii ale raportului reliefează că dintre cele 149 de acte normative doar 7 au fost în dezbatere publică. De asemenea, dintre cele 751 de dispoziţii de primar doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale. "A fost închisă "cantina", sala din incinta Primăriei Generale în care cetăţenilor le era permis să vizioneze şedinţa de Consiliu General. Practic, în acest moment, este imposibil pentru un cetăţean să participe la o şedinţă de Consiliu General. Mai mult, în lipsa conexiunii la internet şi a unui computer, acesta nu poate afla ce se discută în cadrul şedinţelor de Consiliu, chiar dacă ele sunt transmise live pe site-ul PMB. Se păstrează practica de a descuraja orice demers de studiere şi analiză a bugetului Primăriei Generale prin postarea pe pagina instituţiei a unor forme de buget scanate şi care nu sunt prezentate şi în secţiunea de dezbatere publică a site-ului PMB", sunt alte concluzii ale raportului.
Se menţionează că membrii Consiliului General (în principal reprezentanţii USR, PNL şi PMP) sunt împiedicaţi de preşedintele de şedinţă să dezbată proiectele. "Intervenţiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public. Primăria Generală nu a publicat datele de contact şi programul de audienţe ale consilierilor generali, anulând practic posibilitatea de interacţiune instituţională între cetăţeni şi aleşii locali", se mai arată în comunicatul citat.

Traian Băsescu s-a pozat pentru Elena Udrea

Traian Băsescu a fost fotografiat, ieri, la prima şedinţă a Senatului, în timp ce îi trimitea Elenei Udrea o poză cu el în băncile acestei camere a Parlamentului. Fostul preşedinte a declarat pentru News.ro că i-a trimis Elenei Udrea fotografia după ce aceasta l-a sunat să îl întrebe cum se simte din nou în Parlament. ”Pentru că m-a întrebat cum mă simt şi am răspuns: «În bancă, ca la şcoală». A sunat să mă întrebe cum mă simt din nou în Parlament, că eu am mai fost până în 2000. I-am spus: «În bancă, ca la şcoală»”, a explicat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a devenit senator în urma alegerilor din 11 decembrie, după o pauză de 16 ani în cariera de parlamentar, el fiind deputat şi în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000. Elena Udrea a candidat şi ea, ca independent, pentru un nou mandat de deputat, însă nu a fost aleasă.
Prima şedinţă a Senatului în legislatura 2016 - 2020 a avut loc ieri şi a fost condusă de decanul de vârstă al Senatului, neurochirurgul Leon Dănăilă, ales pe listele PNL Bucureşti. El a fost asistat de către cei mai tineri patru senatori, în calitate de secretari: Cătălin George Stângă (34 ani, PNL), George Edward Dircă (36 ani, USR), Alexandru Marius Dunca (36 ani, PSD) şi Bogdan Constantin Matei (36 ani, PSD).

Dragnea: Analizăm abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că nu mai doreşte ca acest Parlament să voteze legi prin care sunt oferite beneficii senatorilor şi deputaţilor. Întrebat despre legea pensiilor speciale pentru parlamentari, liderul PSD a spus că este analizată varianta abrogării. "Am dat în lucru colegilor mei să vadă dacă nu cumva ne opreşte vreo prevedere constituţională, fiind vorba de drepturi câştigate. Dacă nu o să avem o constrângere constituţională, va fi una din măsurile care sunt sigur că va fi foarte susţinută", a explicat liderul PSD.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.