Național

Acţionarul majoritar de la Roşia Montană, arestat în Israel

Ziarul de Vrancea
19 dec 2016 954 vizualizări
Poliţia israeliană l-a arestat pentru interogare pe Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, într-o anchetă iniţiată de Guvernul din Guineea, pentru fapte de corupţie, a anunţat compania sa BSG Resources (BSGR), cel mai important acţionar în proiectul aurifer de la Roşia Montană.

Omul de afaceri israelian este cercetat şi în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

“Această situaţie este urmare a investigaţiilor în curs, pe care BSGR le consideră depăşite, privind mită şi corupţie vizând BSGR”, se arată într-un comunicat al companiei, care adaugă că acuzaţiile nu au nicio bază. Potrivit societăţii, ancheta a fost iniţiată de Guvernul din Guineea şi de organizaţii internaţionale de poliţie din SUA, Marea Britanie şi Elveţia. Compania a precizat că Steinmetz este consultant în cadrul său.

În dosarul în care a fost reţinut, Steinmetz şi alţi israelieni, majoritatea care locuiesc în străinătate, sunt suspectaţi că au plătit zeci de milioane de dolari mită unor înalţi oficiali din Guineea, în cadrul proiectului Simandou. Acest proiect de 20 de miliarde de dolari a fost, la un moment dat, unul dintre cele mai importante de minerit din lume. 

Omul de afaceri Beny Steinmetz este vizat şi de anchetatorii români. În 18 mai, el a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov. 

“Benjamin Steinmetz, 60 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi pământeni. Cu o avere de peste două miliarde de dolari, este considerat cel mai avut om din Israel”, scria în aprilie, la scurt timp după emiterea mandatului de arestare, Rise Project.

Omul de afaceri este însă mai cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roşia Montană, una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), fiind cel mai important acţionar din proiectul aurifer. De altfel, BSGR, alături de ceilalţi acţionari, a dat în judecată statul român la curtea de arbitraj din Washington unde poate cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Dacă va câştiga, fiecare român va trebui să-i plătească lui Steinmetz o sumă consistentă de bani, remarcau jurnaliştii de la Rise Project.

Pe baza informaţiilor scurse din Panama, Rise Project a descoperit documente care arată că aceeaşi firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roşia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României, afacerile ţesute în jurul rafinăriilor RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, mamuţi industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni.

Vin ninsorile, dar după Crăciun

Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, temperaturi în general normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor, precum şi precipitaţii sub formă de ninsoare, în special după data de 28 decembrie, reiese din prognoza valabilă pentru perioada 19 decembrie 2016 - 1 ianuarie 2017, publicată ieri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Prognoza relevă că, în Moldova, pe întreg intervalul de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific perioadei şi chiar uşor mai ridicat decât acesta. Variaţiile de temperatură vor fi, în general, spre creştere la valorile diurne, în special în perioadele 21 — 23 decembrie şi 25 — 29 decembrie, iar la cele nocturne în perioada 19 — 20 decembrie şi 26 — 31 decembrie. Ca medie pe regiune, vor fi maxime cuprinse între un grade şi 3 grade — în prima săptămână, şi între două şi patru grade, în cea de-a doua. Minimele se vor încadra, în medie, între —7 şi —3 grade, în fiecare săptămână din intervalul de referinţă. Precipitaţii, în general slabe, vor fi în zilele de 19 şi 20 decembrie şi în perioada 28 decembrie 2016 — 1 ianuarie 2017, în restul timpului probabilitatea de apariţie a acestora urmând a fi foarte scăzută.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.