Național

Poveşti de groază la spitalul de copii

Ziarul de Vrancea
11 dec 2016 1766 vizualizări
Un reputat medic ortoped este acuzat de procurori că a făcut experimente neautorizate pe copii şi că a inventat probleme de sănătate pentru pacienţii minori în scopul de a-şi vinde protezele experimentale n el ar fi ţinut şpaga primită de la părinţi ascunsă în cărţile din biblioteca spitalului

Reputatul medic ortoped, Gheorghe Burnei, a fost reţinut sambătă de procurori şi pus sub acuzare pentru luare de mită, el fiind suspectat şi de experimente neautorizate pe copii.
Aproximativ 50 de plicuri cu bani care ar fi fost primite de chirurgul ortoped au fost găsite la percheziţiile făcute la secţia de Ortopedie de la Spitalul "Marie Curie”. Anchetatorii au găsit oase de copii ţinute în pungi în congelatorul unui frigider de la spital şi plăci metalice folosite la fixarea oaselor rupte, care erau împachetate în pungi folosite în comerţ, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor. Multe dintre cele 40-50 de plicuri cu bani găsite la percheziţiile făcute la Spitalul "Marie Curie” erau puse în cărţi din biblioteca unităţii sanitare. Anchetatorii au informaţii că Gheorghe Burnei, şeful secţiei de Ortopedie a Spitalului “Marie Curie”, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro pentru o operaţie. De asemenea, într-un frigider al secţiei de Ortopedie de la  Spitalul "Marie Curie”, în care angajaţii îşi ţineau mâncarea, au fost găsite, în congelator, pungile cu oase de copii mici, unele probabil de cinci ani.

Unii copii au rămas cu infirmităţi permanente

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri. Surse judiciare au mai declarat că Gheorghe Burnei ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită, pe care le fierbea şi bucăţi din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit şuruburi luate din comerţ. Burnei le spunea părinţilor copiilor care veneau la el că este singurul medic din lume care poate face anumite operaţii, dădea impresia că este mereu ocupat şi că dacă acceptă un caz este un privilegiu, iar în unele cazuri recomanda intervenţia chirurgicală, deşi ştia că unele deficienţe fizice nu puteau fi corectate.
Sursele citate au precizat că medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operaţii, dar i-ar fi internat pe copii mult timp, în mod repetat, şi ar fi amânat intervenţiile chirurgicale până când i-ar fi determinat pe părinţii acestora să îi dea bani. În unele situaţii, deşi nu era nevoie de implantarea unor proteze sau dispozitive medicale, medicul le-ar fi spus părinţilor că trebuie făcut implant pentru corectarea unor deficienţe fizice, motivele reale fiind fie să obţină bani pentru acele proteze, fie să facă experimente.
Burnei le-ar fi spus părinţilor că protezele sunt greu de obţinut şi le-ar fi condiţionat intervenţia chirurgicală de cumpărarea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, deşi dispozitive medicale erau asigurate gratuit de către spital în astfel de cazuri. Chirurgul ortoped ar fi folosit atât dispozitive medicale omologate, cât şi unele create special pentru el, care însă nu erau omologate. Aceleaşi surse au precizat că, uneori, problemele de sănătate erau inventate de medicul Gheorghe Burnei, iar în unele cazuri ar fi implantat dispozitive greşit. Anchetatorii mai au date că unele intervenţii chirurgicale făcute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedură medicală, că au fost situaţii în care copii operaţi de el au murit, dar şi cazuri în care copiii au rămas cu infirmităţi permanente.
Denunţul împotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.
În 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, în urma a 11 operaţii efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, după ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

Voiculescu: O problemă de corupţie sau o problemă gravă de sistem?

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, sâmbătă, că nu ar fi existat nicio sesizare la Colegiul Medicilor din România împotriva chirurgului Gheorghe Burnei, iar în acest caz medicul fie are doar o problemă de corupţie, fie există o problemă gravă de sistem şi de încredere în instituţii-cheie. "Am transmis ieri (vineri, n.r.) o adresă către preşedintele Colegiului Medicilor din România pentru a înţelege dacă au existat plângeri referitor la cazurile profesorului Burnei şi cum au fost ele soluţionate. Din discuţia telefonică pe care am avut-o azi dimineaţă (sâmbătă, n.r.) cu dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor - instituţia care oficial este cea îndreptăţită să evalueze (şi prin asta să prevină) astfel de cazuri -, se pare că nu a existat nicio astfel de sesizare. Vor reveni cu detalii la începutul săptămânii", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Ministrul Sănătăţii mai arată că, în acest caz, există două posibiltăţi, fie chirurgul Gheorghe Burnei are doar o problemă de corupţie, fie există o problemă gravă de sistem. Ministrul s-a referit şi la investigaţia publicată de jurnalista Luiza Vasiliu pe site-ul Casa Jurnalistului. “«De frica oamenilor de a vorbi, de asta mi-e groază, uite câţi şi câtă vreme au tăcut», îmi scrie cineva în această dimineaţă pe Facebook. «Nu te băga, că nu te pricepi la medicină. Cine eşti tu să-ţi dai cu părerea dacă un medic a operat bine sau nu? Asta am tot auzit în ultimul an, inclusiv de la colegi jurnalişti», ne spune Luiza Vasiliu, autoarea investigaţiei de mai jos. Colegii şi prietenii Luizei Vasiliu au dreptate. Munca unui medic poate fi şi uneori trebuie să fie evaluată de alţi medici. În completare, un citat din articolul de ieri: «Medicii au vorbit doar sub protecţia anonimatului pentru că îi paralizează frica de Burnei. Gheorghe Burnei e unul dintre Profesorii care controlează sistemul medical din România. Din cauza asta, pe el nu-l mai controlează nimeni»" a mai scris Vlad Voiculescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.