Național

Corupţia din sănătate: Circa 30% din achiziţiile directe făcute de spitale sunt suspecte

Ziarul de Vrancea
6 dec 2016 581 vizualizări
Managerii unităţilor medicale “sparg” achiziţiile importante în unele mai mici pentru a nu fi obligaţi să organizeze licitaţii n rezultă preţuri supraevaluate şi posibile “comisioane”

Circa 25-30% din contractele de achiziţii directe efectuate de spitalele din România sunt suspecte, în condiţiile în care în sănătate se fac cele mai multe nereguli în domeniul achiziţiilor publice, a declarat ieri preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Bogdan Puşcaş.
Domeniul sănătăţii din România a fost zguduit, în ultimul an, de o serie de scandaluri legate de achiziţii de medicamente şi echipamente medicale la preţuri supraevaluate. Una din metodele cele mai utilizate de păcălire a autorităţilor este spargerea unei achiziţii importante în mai multe, mai mici ca valoare, pentru materiale similare, pentru a nu fi organizată o licitaţie transparentă, susţine şeful ANAP.  ”Dacă sunt mai multe achiziţii directe de produse similare, dar cu coduri diferite şi menţionate separat, e posibil să fie o neregulă. Încercăm să impunem o uniformizare a produselor şi o standardizare a procedurilor. În domeniul sănătăţii sunt cele mai multe nereguli. 25-30% din numărul de achiziţii directe sunt suspecte”, a afirmat Puşcaş.
Potrivit noii legi din domeniul achiziţiilor publice, publicată în Monitorul Oficial în luna mai a acestui an, o autoritate contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 132.519 lei.
În cazul achiziţiei de lucrări, regula se aplică dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 441.730 lei. În scopul evitării declanşării de licitaţii, multe instituţii sparg contractele mai mari în unele mai mici, pentru a putea cumpăra direct produsele respective de la anumiţi furnizori.
La finalul lunii noiembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul spitalului, precum şi faţă de doi şefi ai biroului de achiziţii al unităţii sanitare şi doi reprezentanţi ai societăţii Gemedica pentru abuz în serviciu şi spălare de bani. Acuzaţiile vizează achiziţionarea de echipamente medicale supraevaluate în valoare de 18,64 milioane lei, prejudiciul adus spitalului fiind evaluat la peste şase milioane de lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.