Național

Experţi de la Washington: În România, propaganda rusă exploatează păturile sociale sărace

Ziarul de Vrancea
22 nov 2016 572 vizualizări
Propaganda generată de Rusia în România şi Bulgaria exploatează corupţia, inegalitatea dintre veniturile populaţiei şi paturile sociale care nu au beneficiat de aderarea la Uniunea Europena, avertizează un think tank de la Washington.

"În România şi Bulgaria, propaganda generată de Kremlin exploatează persistenţa proastei guvernări, omniprezenţa corupţiei oficiale, inegalitatea tot mai mare dintre veniturile populaţiei şi ascensiunea paturilor sociale care nu au beneficiat în mod semnificativ de la aderarea la UE", scriu analiştii Janusz Bugajski şi Peter B. Doran, de la Center for European Policy Analysis, citaţi de hotnews.ro.
Analiza de la Washington, sub titlul "Imperativele de la Marea Neagră", mai arată că România "se luptă să ţină sub control corupţia, să crească  transparenţa în administraţie şi să îşi pună la punct cadrul slab de reglementare, care a înhibat investiţii mari în industria militară şi continuă să împiedice dezvoltarea tehnologică". De asemenea, Rusia manipulează aprovizionarea cu energie şi manipulează aceste contracte cu ţările din regiunea Mării Negre pe sistemul "zăhărelul şi băţul".
Referitor la Bulgaria, studiul CEPA menţionează vulnerabilitatea energetică faţă de Rusia, precum şi politica externă şi relaţia cu Rusia în continuă chimbare în funcţie de modificarea puterii de la Sofia. "Bulgaria este deosebit de vulnerabilă din cauza dependenţei sale mari de combustibilii fosili din Rusia", se mai arată în analiza CEPA.
Analiştii de la Washington oferă ca soluţii pentru întărirea NATO în zona Marii Negre creşterea importanţei economice a portului Constanţa, fructificarea cunoştinţelor din România şi Bulgaria în domeniul securităţii cibernetice, precum şi utilizarea centrului NATO de excelenţă în HUMINT (informaţii obţinute din surse umane), aflat la Oradea.
"Porturile Constanţa (România) şi Batumi (Georgia) ar putea juca un rol major în comerţ şi investiţii economice. Investiţii mai mari pot fi alocate securităţii cibernetice, profitand de bagajul de cunoştinţe tehnologice românesc şi bulgar. Mai multe resurse sunt necesare pentru activităţile militare cibernetice, prin care militarii romani şi bulgari să fie mai bine pregătiţi să participe la eforturile comune ale NATO pentru a combate atacurile cibernetice", scriu analiştii de la Washington.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.