Național

Încrederea romanilor în Uniunea Europeană se prăbuşeşte

Ziarul de Vrancea
18 nov 2016 548 vizualizări
"simpatia" romanilor faţă de UE a scăzut cu 11 procente faţă de anul trecut n numai în Grecia s-a consemnat o scădere mai abruptă, în condiţiile în care elenii nu şi-au revenit din criză, iar Romania a înregistrează cea mai mare creştere economică din UE n chiar şi aşa, 53% dintre romani cred în continuarea în proiectul european

Numărul romanilor care cred că apartenenţa la UE e un lucru bun a scăzut în 2016 cu 11 puncte faţă de anul trecut, arată cel mai recent Eurobarometru. Este a doua cea mai drastică scădere din UE, după Grecia. Dar, spre deosebire de Grecia, România a înregistrat în acest an cea mai mare creşterea economică din UE. Scăderea vine însă şi pe fondul unei campanii electorale prelungite (locale şi parlamentare) în care naţionalismul şi demonizarea UE a fost calul de bătaie al multor partide şi lideri de opinie, pe fondul înteţirii propagandei ruse, scrie hotnews.ro. De asemenea, ultimul an a adus în UE o avalanşă de evenimente cu impact emoţional major (Brexit, atentate teroriste, criza refugiaţilor).
Chiar dacă numărul romanilor care cred că apartenenţa la UE e un lucru pozitiv pentru ţara lor a scăzut, el a rămas totuşi la 53%, exact valoarea medie a Uniunii Europene.
De asemenea, în România a crescut într-un an cu 9 puncte procentajul romanilor care cred că apartenenţa la UE e un lucru rău (pană la 17%)
De asemenea, a scăzut cu 8 puncte (pană la 64%) procentul romanilor care cred că România a beneficiat de apartenenţa la UE. Media europeană e de 60%. Faţă de anul trecut a crescut dramatic numărul romanilor care cred că UE se îndreaptă într-o direcţie greşită (^19 puncte, pană la 40%).
Dintre cei care consideră că statutul de membru a adus beneficii, 44% nominalizează printre acestea accesul la noi locuri de muncă.

Cele două extreme: Irlanda şi Grecia

Eurobarometrul mai arată că susţinerea pentru Uniunea Europeană rămane stabilă, dar europenii sunt pesimişti în ceea ce priveşte viitorul blocului comunitar. Ceea ce îi uneşte pe cetăţenii UE este mai puternic decat ceea ce îi desparte, sunt de părere 71% dintre europeni, în timp ce 53% cred că este benefic pentru ţara lor să fie membră UE, acestui ultim sondaj de tip Eurobarometru, comandat de Parlamentul European.
Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi în cadrul sondajului sunt de părere că apartenenţa la Uniunea Europeană este un factor pozitiv pentru ţara lor (media la nivelul UE este de 53%, în scădere cu 2 puncte procentuale faţă de anul 2015, însă cifrele diferă foarte mult de la un stat membru la altul, de la 74% în Irlanda, la doar 31% în Grecia). Sondajul arată că indicatorul de susţinere a UE a rămas relativ stabil comparativ cu anul 2009, cand era la acelaşi nivel, de 53%.

Romanii, printre cei mai optimişti

Printre elementele de identitate europeană, pentru 50% dintre respondenţi, democraţia şi libertatea răman valori-cheie. În schimb, importanţa monedei euro ca element de identitate europeană este menţionată de 33% dintre participanţii la chestionar, înregistrandu-se o scădere de 6 puncte procentuale faţă de anul 2015, în special în Zona Euro. Deşi în scădere cu 9 procente faţă de sondajul din 2015, 34% dintre români văd în moneda Euro drept un element de identitate europeană. Astfel, România este singura dintre cele 9 ţări non-Euro care se află peste media europeană la acest capitol.
Europenii sunt de părere că vocile lor contează din ce în ce mai puţin, în special la nivel naţional. Numai 53% dintre respondenţi cred că vocea lor este auzită în ţara lor (-10 procente comparativ cu anul 2015). În general, numărul europenilor care consideră că opinia lor contează la nivel naţional este mai mare decat al celor care cred cu vocea lor contează la nivel european, cu excepţia romanilor şi lituanienilor. Astfel, 38% dintre români consideră că vocea lor contează la nivel european şi 32% că acest lucru se întamplă la nivel naţional.
Oamenii nu au o viziune pozitivă asupra viitorului, majoritatea au menţionat că lucrurile se îndreaptă către o direcţie greşită la nivelul UE (54%, ^13 procente comparativ cu anul 2015), sau în ţările lor (58%, ^14 procente comparativ cu anul 2015). Această întrebare îi situează pe romani printre cei mai optimişti europeni în legătură cu perspectivele UE, întrucat 42% consideră că lucrurile merg în direcţia bună în Uniunea Europeană (25% este media la nivel UE) faţă de cei 40% (54% este media la nivel UE) care cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită. 60% dintre români cred, în schimb, că lucrurile merg într-o direcţie greşită în propria ţară, faţă de 58%, media europeană.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.