Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Băsescu va vota duminică în Republica Moldova cu Maia Sandu

Ziarul de Vrancea
10 nov 2016 570 vizualizări
Fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, paşaportul moldovenesc, anunţand că va vota duminică la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, întrucat este cetăţean moldovean, precizand că va vota cu Maia Sandu, pentru parcusrul european al Republicii Moldova.

”Sunt cetăţean al Republicii Moldova şi voi vota Maia Sandu ca soluţie de menţinere a cursului pro-european a Republicii Moldova. Altfel, cu Dodon Republica Moldova va fi îngropată în uniunea vamală a Moscovei. (...) De bună seamă, în mod egal, îi rog pe cetăţenii Republicii Moldova cu cetăţenie romană care lucrează în Italia, Franţa, Germania să meargă şi ei la vot şi să voteze pentru cursul european al Republicii Moldova. Adică Maia Sandu. Le-aş aduce aminte că, premergător acordului de asociere la UE, Republica Moldova a primit dreptul la libera circulaţie în UE. E un caştig pe care nu trebuie să rişte să-l piardă, iar cetăţenia romană le-a dat dreptul să şi muncească. Eu voi merge duminică, 13 noiembrie, la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti”, a declarat Băsescu. El i-a îndemnat pe toţi cetăţenii Republicii Moldova ”şi în mod special pe cei care deţin şi cetăţenie romană şi cei care trăiesc în Romania” să meargă duminică la vot. ”După cum ştiţi bine, suntem singurul partid care are ca obiectiv de ţară scris în progamul politic unirea Romaniei cu Republica Moldova. Cu certitudine nu facem parte din grupul celor exaltaţi care spun că e posibil să se facă unirea în 2018, pentru că acesta este un proces care trebuie asumat oficial de Romania, un proces care înseamnă şi schimbare de mentalităţi. Din acest punct de vedere, vă pot aspunecă în 2005 procentul unioniştilor în Republica Moldova era de 3%, în 2014, înainte de a termina mandatul meu, procentul era 28%, iar în 2016 s-a ajuns la un procent de 32% în Republica Moldova. În Romania procentul e între 75-80% constant”, a spus Băsescu. Fostul şef al statului Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au depus, pe 3 noiembrie, jurămantul ca cetăţeni moldoveni, evenimentul avand loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Şefii de la Radio şi Televiziune, absenţi de la dezbaterea privind taxa radio-tv

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în debutul dezbaterii organizate de ActiveWatch pe tema taxei radio-tv, că aşteaptă "argumente puternice", pentru a se decide dacă va promulga sau nu legea PSD privind eliminarea unor taxe. De la eveniment lipsesc şefii celor două instituţii publice de presă, care se află la Praga. Dezbaterea este moderată de Ovidiu Nahoi, redactorul şef al RFI. La eveniment participă mai mulţi specialişti în media şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar lipsesc reprezentanţii conducerii TVR şi Radioului public. Afland că cei doi se află la Praga, la un eveniment, Iohannis a comentat zambind că "e foarte importantă întalnirea şi bine că s-au dus". În cuvantul adresat la începutul dezbaterii, Iohannis a afirmat că probabil ar fi promulgat legea PSD privind eliminarea unor taxe, deşi ar fi fost nevoie de o dezbatere mai amplă şi în cazul lor, însă nu este convins de oportunitatea eliminării taxei radio-tv. "Sunt şi eu ca şi mulţi romani de părere că avem pur şi simplu prea multe taxe, trebuie să reducem din ele în aşa fel încat situaţia să devină mai uşor de înţeles, de aplicat, să eliminăm o anumită birocraţie, dar din păcate Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu îl cunosc, fiindcă nu mi s-au adresat, eu bănuiesc că din cauza unui puseu de autosuficienţă, au intrat în procedură de urgenţă cu această iniţiativă şi în nici două săptămani au trecut iniţiativa prin ambele Camere şi a primit şi vot final", a spus preşedintele. Iohannis a subliniat că eliminarea acestei taxe s-a făcut fără o discuţie publică şi nu a fost propusă o altă soluţie în loc. "Acea afirmaţie care s-a vehiculat că în continuare TV şi Radioul public vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat este o chestiune care după părerea mea se poate tehnic şi contabil realiza uşor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim şi pentru că nu sunt foarte convins am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere", a mai spus şeful statului.

Poliţişti de la rutieră, reţinuţi pentru luarea de mită

Şeful Biroului Rutier Piatra Neamţ, Viorel Andronic, şi alţi şase subordonaţi de-ai săi reţinuţi de DNA pentru luare de mită şi fals intelectual au fost arestaţi preventiv, ieri, de Curtea de Apel Bacău. Poliţiştii sunt acuzaţi că ar fi primit bani de la şoferi pentru modificarea unor procese verbale de contravenţie. Decizia poate fi atacată la instanţa supremă. Curtea de Apel Bacău a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele a şapte poliţişti din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ, inclusiv pe cel al şefului structurii, comisarul-şef Viorel Andronic, sub acuzaţiile de luare de mită, dare de mită şi fals intelectual, pentru un număr total de 115 acte materiale. Magistraţii băcăuani au admis cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care i-a reţinut pe agenţii de la Biroul Rutier şi pe şeful lor în cursul serii de miercuri, după mai multe ore de audieri. În aceeaşi cauză, alţi şapte agenţi ai aceluiaşi birou, acuzaţi de luare de mită, cu o singură excepţie în formă continuată, vor fi cercetaţi sub control judiciar de către procurorii anticorupţie.

La fiecare două zile, o persoană moare în incendii

O persoană moare în incendii produse în locuinţe la fiecare două zile, iar anual în Romania se produc, în medie, 6.000 de incendii în locuinţe, în urmă cărora aproximativ 180 de persoane îşi pierd viaţă, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Conform IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 - 30 iunie 2016 la nivel naţional s-au produs aproximativ 20.800 de incendii la locuinţe, cele mai multe dintre acestea - 1.714 - fiind înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Suceava (1.013), Bacău (952), Iaşi (836), Neamţ (795) şi Prahova (793). În urma acestor incendii, 639 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 1.041 au fost rănite. Principalele cauze ale incendiilor sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%), iar cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul nopţii, mai arată statisticile.  Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, iar în acest context a fost începută campania comună de informare RISC, derulată de IGSU şi E.ON Romania.









Senatorul Marius Isăilă, condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare

Senatorul PRU Marius Isăilă, acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici, a fost condamnat, joi, la cinci ani şi patru luni de închisoare. Decizia instanţei supreme este definitivă. În acelaşi dosar, Cristian Ene, fostul consilier personal al lui Isăilă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. De asemenea, instanţa supremă a menţinut decizia anterioară, de confiscare a sumei de 180.000 de euro, mita primită de Isăilă de la un om de afaceri pentru a intervini in vederea stoparii unui control la ANAF la firma unui om de afaceri. Decizia instanţei supreme este definitivă. Senatorul Marius Isăilă candidează la alegerile parlamentare pentru un loc de deputat de Bacău, din partea PRU. În acest dosar în care este acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici, senatorul Marius Isăilă a fost condamnat, în 12 aprilie 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare, instanţa dispunand şi confiscarea de la acesta a 180.000 de euro. În acelaşi dosar, judecătorii ICCJ au respins cererea lui Cristian Ene, fostul consilier personal al lui Isăilă, de aplicare în cazul său a procedurii de judecată în cazul recunoaşterii învinuirii şi l-au condamnat pe acesta la doi ani de închisoare cu suspendare, termenul de supraveghere stabilit fiind de patru ani. Decizia a fost contestată de Marius Isăilă şi Cristian Ene, precum şi de procurorii DNA la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.