Național

PSD i-a dat şah premierului Cioloş

Ziarul de Vrancea
8 nov 2016 710 vizualizări
Impunerea legii măririi lefurilor în sănătate şi educaţie are pe langă rolul de a atrage de partea PSD cat mai mulţi votaţi şi scopul de-al marginaliza pe Cioloş, el fiind propus de PNL pentru funcţia de premier u el spune că actul normativ are atatea încălcări ale legii şi Constituţiei încat este greu de crezut că politicienii care au votat nu au ştiut de ele u cu alte cuvinte, Cioloş vrea să sugereze că nici ei nu au vrut ca legea să fie promovată, dar au votat convinşi că va fi atacată, iar cel care o va face va pierde capital electoral

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie. Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public. El a subliniat că solicitarea de control de constituţionalitate vizează legea de aprobare a Ordonanţei, astfel că, orice decide Curtea, OUG rămane în vigoare şi se aplică. ”Analizand un pic la rece lucrurile după votul de ieri, prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD şi cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. Şi o să vă spun de ce: pentru că constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislaţiei şi ale Constituţiei, pe care nu e posibil să nu le fi conştientizat în momentul respectiv”, a afirmat premierul, la începutul declaraţiei sale. Cu alte cuvinte, premierul sugerează că legea a fost impusă intenţionat de PSD ca să caştige capital electoral în defavoarea lui, care acum se vede nevoit să atace legea. Gestul său se va reflecta în votul împotriva liberalilor, Cioloş fiind candidatul anunţat de ei pentru fotoliul de prim ministru. Premierul a spus că ”nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor propuse”, în comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar. Dacian Cioloş a amintit că, la dezbaterile din comisii, fiind întrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii dacă s-a făcut o analiză de impact, preşedintele Comisiei de muncă ”a răspuns că da şi că impactul este devastator”. Cioloş a mai susţinut că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi ştiut despre Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înainte de alegeri parlamentare nu se mai adoptă acte normative legate de majorări de salarii. Premierul a precizat că legea spune că instituţiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este instituţie publică. În opinia lui Cioloş, dacă se dorea ca legea să fie aplicabilă, se respecta principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială. "Legea a trecut de Senat fără nicio modificare şi a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, fără ca Senatul să fie consultat şi să se ceară votul pe acele amendamente", a spus şeful Executivului.

I-a bătut obrazul lui Dragnea

Premierul a afirmat referitor la avertismenul liderului PSD, Liviu Dragnea, care a ameninţat cu plangeri penale împotriva Guvernului şi a ministrului Muncii, că Dragos Pîslaru a informat Parlamentul asupra situaţiei bugetului, precizand că, indiferent dacă este sau nu perioadă electorală, Guvernul şi politicienii trebuie să ia decizii responsabile şi de bun simţ. ”Eu ştiu că domnul ministru (Dragoş Pîslaru - n.r.) a informat Parlamentul, aşa cum se cade şi aşa cum e responsabilitatea unui ministru, a informat asupra impactului bugetar al acestor decizii, a situaţiei bugetului. E treaba fiecăruia să interpreteze cum doreşte. Dar, chiar dacă ne apropiem de campania electorală, eu vreau ca deciziile şi poziţia Guvernului să rămană una responsabilă, pentru că eu cred că, indiferent că suntem sau nu în campanie electorală, un Guvern şi politicienii trebuie să ia decizii responsabile şi de bun simţ. şi, pentru mine, bunul simţ înseamnă şi responsabilitate”, a declarat premierul Dacian Cioloş.Preşedintele ţării nu a vrut ieri să spună dacă promulgă sau nu legea.

Şedinţă de urgenţă la Camera Deputaţilor

Şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor a fost convocată astăzi, de la ora 10.00, urmand să se discute contestaţia depusă de liberali împotriva voturilor date luni în plen, despre care PNL acuză că au fost date fără cvorum de şedinţă. Biroul Permanent a fost convocat după aproximativ 30 de minute de cand PNL a înregistrat oficial contestaţia la biroul preşedintelui Florin Iordache, chiar în timp ce liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, anunţa demersul. Potrivit Regulamentului, conducerea Camerei poate dispune reluarea unui vot, în cazul în care acesta a fost contestat de un grup, iar contestaţia admisă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stefan, acum 2722 zile, 7 ore, 24 minute, 40 secunde
Dragnea umbla cu golanii, ca toti comunistii. Pacat de prostii care pun botul
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.