Național

"Nu vindeţi iluzii în prag de alegeri, nu păcăliţi oamenii" - Majorarea salariilor din educaţie şi din sănătate a trecut de Parlament

Ziarul de Vrancea
7 nov 2016 511 vizualizări
Ministrul Muncii a avertizat în timpul dezbaterilor că legea este discriminatorie şi nu produce efecte acolo unde ar trebui u la randului lui, liderul PSD, Liviu Dragnea a acuzat Guvernul de minciună

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate, cu 184 de voturi "pentru". Legea a fost adoptată în aplauzele deputaţilor prezenţi. Parlamentarii liberali au lipsit de la vot. Anterior, legea a fost adoptată de deputaţi pe articole, în forma votată de comisiile din Camera Deputaţilor. Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creşteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistenţă socială pot ajunge pană la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate nivelul creşterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei. În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%. Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţămant, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei). Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat. Conform unui document obţinut de News.ro, decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei. Pe cale de consecinţă, această decizie va genera şi modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene si din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.

Ce spune ministrul

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a susţinut în plen, din partea Guvernului, ca majorările propuse de Comisia juridică să fie respinse, astfel încat să rămană în vigoare forma promovată de Executiv. Dragoş Pîslaru spunea că dacă proiectul va trece şi de votul final, Guvernul are "datoria" să se adreseze CCR, pentru că nu sunt indicate sursele de finanţare. "Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportabil, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat, să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţională să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc", a spus ministrul. Pîslaru a spus că legea discriminează şi nici nu îşi face efectul acolo unde ar conta cel mai mult. "Dacă intrăm prin această abordare de OUG ce scoate în evidenţă nişte sectoare, faţă de alte sectoare, ajungem imediat la o problemă de echitate. (...) Dacă vom insista pe două sectoare, uitand celelalte sectoare în urmă, vom lua nişte resurse, care ştiţi ca estimare că e vorba de 4,85 mld. de lei, de la o mărire potenţială pe care am putea-o aplica şi altor sectoare. Prin urmare, cei din administraţia publică locală vor fi condamnaţi să stea pe loc o perioadă de timp, dacă din 14 miliarde de lei vom lua acum 4,85", a spus Pîslaru. Ministrul a încheiat cerand ca parlamentarii să "nu păcălească oamenii în ţară", să-şi "păstreze demnitatea funcţiei" şi să înţeleagă că singurul mod de a aplica astfel de creşteri salariale este doar după calcule şi analize de sustenabilitate.

Dragnea a ameninţat cu puşcăria

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat penal a acuzat Guvernul că "minte" şi "dezinformează" în privinţa impactului Legii de aprobare a OUG 20/2016 privind majorările salariale, avertizand că, potrivit Codului Penal, răspandirea de informaţii false care afectează siguranţa naţională se pedepseşte cu închisoare. "Vreau să vă anunţ public că Parlamentul nu va mai sta spectator. În art. 404 din Codul penal se prevede: comunicarea sau răspandirea prin orice mijloace de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Asta nu este o ameninţare, este doar o avertizare", a spus Liviu Dragnea. Liderul PSD a respins argumentele aduse de Guvern, potrivit cărora Legea responsabilităţii fiscal-bugetare ar fi oprit Parlamentul să adopte astfel de măsuri înainte de alegeri, afirmand că respectivele prevederi se referă doar la Guvern.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.