Național

Fiecare roman, obligat să plătească 100 de euro pentru campania PSD - Nouă miliarde pentru ranjetul infractorului Dragnea

Ziarul de Vrancea
1 nov 2016 906 vizualizări
Aleşii PSD şi ALDE forţează trecerea prin Parlament a zeci de amendamente populiste, care ar costa bugetul de stat aproximativ 4 miliarde de lei n măsurile, cu vădit caracter electoral, se adaugă altor creşteri salariale în sistemul bugetar, impuse de aceleaşi partide, în cuantum de circa 5 miliarde de lei n "Amintiţi-vă de 2010", a atras atenţia premierul Cioloş, referindu-se la măsurile populiste care au amplificat criza economică din Romania

Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, ieri, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aprobă majorări salariale în sănătate şi educaţie, în medie cu 15%. Deputaţii au adoptat anexele privind grilele de salarizare din sistemul sanitar, unde au fost incluşi şi asistenţii sociali, şi grila de salarizare privind sistemul de învăţământ. Faţă de modificările adoptate în şedinţa de luni, deputaţii din cele două comisii au mai adoptat un amendament care prevede că, începând de la 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare se majorează în medie cu 15%. Astfel, cu toate aceste amendamente adoptate de Comisiile reunite de muncă şi buget, toţi angajaţii din sistemul sanitar şi cei din învăţământ vor avea de la 1 decembrie, respectiv 1 ianuarie 2017, majorate salariile în medie cu 15%.
Atât fostul ministru al Muncii Rovana Plumb, cât şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, susţin că toate amendamentele adoptate la Legea de adoptare a OUG au un impact bugetar de aproximativ 4 miliarde de lei, în plus faţă de ceea ce prevede în forma adoptată de Guvern Ordonanţa.
Comisiile au mai adoptat o serie de amendamente propuse de "Alma Mater". Astfel, s-au clarificat funcţiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific. De asemenea, cercetători sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ au trecut la personal didactic auxiliar, având toate drepturile respective. De asemenea, s-au mai făcut o serie de corecţii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepanţe.
Modificările urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Raportul comisiilor a fost adoptat în unanimitate, în condiţiile în care la şedinţă au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE şi minorităţi.

Sporuri pentru profesorii care predau la mai multe clase

Anterior, deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat luni seară mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici.
Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii prin votul PSD-ALDE-UDMR, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/îndemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016. Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.
De asemenea, se va acorda un spor de 7%, 10% şi 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi. Totodată, a fost aprobată o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat şi personalul didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate.  Un alt amendament adoptat prevede ca începând de la 1 ianuarie salariile de bază ale personalului din învăţământ, existente în plată la 20 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%.  În plus, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Analişti: Deficitul bugetar al României ar urca la 4,4% din PIB în 2017

Deficitul bugetar al României ar creşte la 4,4% din produsul intern brut (PIB) al României în 2017 dacă se vor aplica doar amendamentele votate luni de către parlamentari – nu şi cele votate ieri -, care prevăd majorarea salariilor şi sporurilor angajaţilor de la stat, arată un raport al analiştilor grupului financiar ING. "Implementarea deciziilor menţionate anterior şi lipsa unor măsuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4% din PIB, în condiţiile în care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice începând cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal", arată raportul ING. Analiştii consideră că, în urma acestor măsuri, şi alte categorii de bugetari vor cere creşteri de salarii. "Notificarea Curţii Constituţionale de către Guvern sau retrimiterea înapoi în Parlament de către preşedinte sunt singurele posibile obstacole. Preşedintele a anunţat deja că va trimite înapoi spre reexaminare o lege care taie 102 taxe parafiscale (impact de 0,2% din PIB)", a menţionat raportul.
În cazul în care măsurile vor fi aplicate, totuşi, analiştii ING se aşteaptă la tăierea puternică a investiţiilor după alegeri.

"Se vand iluzii pentru voturi"

De altfel, premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creşteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor. "Amintiti-vă de 2010. Legea 284 a salarizării care, la fel, a fost votată cu măriri foarte consistente care nu s-a putut aplica apoi. Riscăm să ajungem în aceeaşi situaţie", a afirmat premierul pentru Adevărul. Reamintim că tot în 2010 a avut loc tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA din cauza acumulării unor deficite bugetare uriaşe în anii de boom economic.
"E un impact bugetar care înseamnă sau creşterea deficitului - ceea ce ar fi catastrofal pentru Romania - sau, dacă nu, reducerea investiţiilor", a spus Cioloş.
Pe de altă parte, preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, ieri, că adoptarea de către majoritatea PSD-ALDE a amendamentelor privind majorările salariale reprezintă ”o crimă politică", ea făcând apel să nu se cadă în capcana ”vânzătorilor de iluzii” de la PSD. ”Sper că PSD va înţelege că nu poţi să manipulezi sindicate doar de dragul unor voturi şi că va înţelege că a vinde iluzii faţă de categorii care nu o duc bine în România doar pentru a lua nişte voturi, ştiind că acele majorări salariale nu pot fi aplicate, mi se pare o crimă politică. Mi se pare un cinism fără margini şi un lucru pe care nu am cum să nu-l contest”, a spus preşedintele PNL.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
mosul, acum 2731 zile, 1 ora, 37 minute, 26 secunde
danb te-ai vandut ? Rusine cu calculele astea poti sa ii convingi doar pe cei de la spatii verzi . Pacat de tine !
Stefan, acum 2731 zile, 2 ore, 55 minute, 33 secunde
Bre danb, amatale esti exemplul perfect de intelectualul prost. Te dai rotund ca intelegi concepte, cand tu esti un habarnist de profesie. Taci ca esti mai castigat
danb, acum 2731 zile, 16 ore, 41 minute, 10 secunde
Nu inteleg cum au ajuns Ciolos si PNL-ul la concluzia ca fiecare roman va plati 100 Eur pentru campania PSD. Din articol rezulta ca toata lumea primeste bani, nu se spune nicaieri ca cineva ar da citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.