Național

Marşul tăcerii pentru victimele din Colectiv

Ziarul de Vrancea
30 oct 2016 517 vizualizări
5.000 de persoane au participat ieri la un marş dedicat victimelor incendiului u s-a împlinit un an de cand a avut loc tragedia

Aproape 5.000 de persoane au participat la marşul tăcerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alăturandu-se pe parcurs. Marşul s-a încheiat în faţa clubului Colectiv, după mai bine de o oră, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei. Din Piaţa Universităţii au pornit în marş peste 2.000 de oameni la ora 14.00, însă pe drum numărul a crescut, apropiindu-se de 5.000 pană în momentul în care grupurile au ajuns în faţa fostului club Colectiv. În faţa clubului, oamenii s-au oprit cateva secunde pentru a aprinde o lumanare şi a păstra un moment de reculegere.  Coloana de oameni s-a întins pe mai bine de un kilometru. Deasupra clubului Colectiv au fost eliberate 64 de baloane, care reprezintă victimele incendiului din urmă cu un an. Baloanele au fost aduse de un grup de elevi din Slatina. În timpul marşului, oamenii au mers în tăcere, mulţi ţinand în mană lumanări, poze cu prieteni sau rude răniţi sau care şi-au pierdut viaţa în tragedie, precum şi mesaje de susţinere. Oamenii s-au strans din jurul orei 13.00 în Piaţa Universităţii, iar numărul lor a ajuns la circa 2.000 în mai puţin de o oră. Ei eu plecat la ora 14.00 în marş tăcut către clubul Colectiv, pe un traseu pe care au fost instituite restricţii de trafic. La marş participă şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, iar dintre politicieni printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi proaspătul candidat USR la alegerile parlamentare Vlad Alexandescu, fost ministru al Culturii, precum şi candidatul independent Theodor Paleologu. Primii care au ajuns în Piaţa Universităţii au fost părinţii, rudele şi prietenii victimelor din Colectiv, precum şi supravieţuitori ai incendiului. Ei au venit cu bannere, flori şi lumanări. În Piaţă a venit şi un grup de elevi din Slatina, care ţin în maini 64 de baloane albe, cu aripi. Mai multe zeci de persoane sunt şi în faţa clubului Colectiv, unde încă de dimineaţă au fost depuse coroane de flori şi aprinse lumanări. Printre primii care au venit pentru a aduce un omagiu victimelor au fost preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadorul SUA, Hans Klemm. Un monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost inaugurat ieri, în Piaţa Bucur, după un an de la tragedia în urma căreia au murit 64 de persoane. Soclul monumentului este realizat din piatră de Dobrogea, iar statuia, reprezentand un înger, este sculptată în bronz. Acesta a fost realizat de artista Elena Surdu Stănescu şi a fost ales de Asociaţia Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa după incendiul din seara de 30 octombrie 2015.

„Mi-aş fi dorit să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, în faţa clubului Colectiv, că la un an de la această tragedie unele lucruri s-au schimbat în bine, dar au rămas restanţe, afirmand că şi-ar fi dorit ca pană acum să se afle "cine s-a făcut vinovat" de incendiul din Colectiv. "Acum, după an an de zile, tragem linie, vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine. Verificările sunt mai clare, mai dese, la astfel de locaţii unde se organizează evenimente, există proceduri mai clare într-o serie de domenii. Alte lucruri încă nu s-au schimbat, după părerea mea, suficient de mult. Mi-aş fi dorit ca după un an de zile să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil", a spus preşedintele. Şeful statului a depus o coroană de flori. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adresat, ieri, un mesaj cu ocazia comemorării unui an de la tragedia din Colectiv, afirmand că avem "datoria morală" faţă de victime, dar şi faţă de supravieţuitori, să ne asigurăm că astfel de evenimente nu se repetă. Pe sediul Guvernului a fost întinsă o panză neagră în semn de doliu pentru victimele incendiului din Colectiv, de anul trecut, fiind eliminat mesh-ul instalat în iunie pentru campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pămantului". Panza neagră a fost instalată pe sediul Guvernului în dimineaţa zilei de duminică, pentru a comemora victimele tragediei din clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

 
















 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.