Se schimbă ora. Avantaje şi dezavantaje
România trece duminică la ora oficială de iarnă, iar ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Astfel, ora 04.00 va deveni 03.00, iar 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi să se reducă seara folosirea luminii artificiale. De aceea, primăvara cesurile se dau înainte cu o oră, iar toamna se dau înapoi, câştigându-se practic o oră. Vor da ceasurile cu o ora înapoi 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii, în cel puţin o parte a teritoriului lor.
Unicul stat important care nu a introdus acest sistem este Japonia. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu recurg, în general, la ora de vară. De la 1 mai 1980, China are o singură zona de timp şi a utilizat ora de vară din 1986 până în 1991, încetând să o mai facă de atunci. Mai multe ţări din Asia Centrala au renunţat în anii 2000 la schimbarea orei. Rusia a luat aceasta decizie începând din primavara lui 2011. În acest an şi Turcia a anunţat că renunţă la schimbarea orei, pentru a oferii turcilor "mai multe momente însorite".
De asemenea, Ucraina a renunţat şi ea în 2011 la schimbarea orei, prin decizia Parlamentului care a luat în considerare statisticile medicale care arătau că numărul persoanelor cu probleme cardio-vasculare creşte cu aproximativ 60 la suta în prima săptămană după schimbarea orei, iar numărul apelurilor la pediatri sare de 130 la sută.
Scade numărul accidentelor rutiere
Ideea orei de vară a fost lansată pentru prima oară de omul de ştiinţă american Benjamin Franklin în 1784. Conceptul său a fost susţinut şi de constructorul englez William Willet care propunea în 1907 ca în fiecare din cele patru duminici ale lunii aprilie să se dea ceasul înainte cu câte 20 de minute, şi apoi cu câte 20 de minute în urmă în cele patru duminici ale lunii septembrie. Dar ora de vară a fost adoptată de britanici abia în mai 1916, la un an după moartea lui Willet şi la o lună după ce Germania a luat, prima, o hotărâre similară.
În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1932. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţară noastră. Uniunea Europeană a standardizat în 1996 perioada de vară pentru toate statele membre.
Susţinătorii ideii schimbării orei spun că măsura duce la economisirea unor cantităţi de energie mici, dar semnificative. În Statele Unite se face o economie de un procent, în special în consumul casnic, la fel şi în Brazilia, iar în Noua Zeelandă s-a constatat că trecerea la ora de vară aduce o scădere chiar cu 3,5% a consumului energetic. Studii făcute în SUA şi Marea Britanie au relevat şi un alt beneficiu al orei de vară: scăderea numărului de accidente rutiere cu aproximativ un procent.
Mulţi operatori din turism spun că o oră în plus de lumina seară impulsionează turismul, se poate chiar mări sezonul turistic în anume zone şi aduce un plus de venituri şi altor domenii conexe industriei ospitalităţii: în vânzări, transporturi sau în organizarea de festivaluri sau evenimente.
Nici vacilor nu le pică bine
Cei care se opun schimbării orei vorbesc despre inconvenientul potrivirii mai multor ceasuri şi pe cel al adaptării la un alt orar de somn. Cei mai mulţi oameni se obişnuiesc rapid cu noul orar, dar persoanele cu tulburări de somn găsesc că această tranziţie este extrem de dificilă. Se invocă şi numărul mai mare de accidente auto dimineaţa şi productivitatea scăzută la locul de muncă. Inconveniente sunt şi pentru oamenii care se trezesc în zori sau al căror program depinde de răsăritul soarelui, crescătorii de păsări sau fermierii care se plâng că schimbarea orei le nelinişteste pe vaci când sunt mulse cu o oră mai devreme.
În Israel, evreii sefarzi, ultraortodocşi au iniţiat chiar o campanie împotriva schimbării orei, pe motiv că ei trebuie să-şi recite rugăciunile de penitenţă, Slihot - în primele ore ale dimineţii pe perioada lunii evreieşti, Elul.
O oră mai puţin de lumină seară îi incomodează pe cei care au activităţi după amiază în aer liber, constructorii, agricultorii, grădinarii, părinţii care lucrează pană după amiază târziu vor avea mai puţin timp de petrecut cu copiii, va fi mai puţin timp pentru a socializa sau pentru activităţi sportive în aer liber.