Misterul pensiilor de peste un miliard de lei vechi
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, să trimită o adresă la Casa Naţională de Pensii prin care solicită situaţia foştilor magistraţi care au ieşit la pensie cu venituri de peste 100.000 de lei lunar.
Decizia a fost luată după o serie de discutii pe marginea Memorandului privind justiţia, la care au participat, pe lângă membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei, Raluca Prună şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan. Preşedintele UNJR i-a reproşat ministrului Justiţiei că a afirmat public că există 60 de foşti magistraţi care încasează pensii lunare de peste 100.000 de lei, fără să spună pe ce îşi bazează afirmaţiile. “Era obligaţia ministerului Justiţiei să vină cu explicaţii şi date concretet”, a spus Gîrbovan, în şedinţa de ieri a plenului CSM. În replică, ministrul Raluca Prună a arătat că îşi asumă poziţia, că a vorbit cu ministrul Muncii pe acesta temă şi l-a rugat să verifice la Casa Naţională de Pensii care sunt datele concrete.
Ministrul Justiţiei a afirmat recent, într-un interviu pentru News.ro că, din datele ministerului, rezultă că există în acest moment 60 de foşti magistraţi care încasează pensii lunare de peste “un miliard de lei vechi”.
Ce s-a întamplat
Mecanismul prin care cei 60 de magistraţi au ajuns să încaseze pensii de 1 miliard de lei vechi fiecare (22.000 euro) s-a întamplat înainte de 2011, în mandatul fostului CSM, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistemul judiciar. Astfel, magistraţii s-au pensionat în luna în care au încasat o serie de sporuri caştigate prin hotărari judecătoreşti. În această situaţie, legea specială prin care se pensionează magistraţii prevede că pensia reprezintă 80% din indemnizaţia de încadrare şi sporurile avute în ultima luna de activitate înainte de data pensionării.