Național

Peste 300 de persoane cercetate pentru infracţiuni informatice

Ziarul de Vrancea
18 sep 2016 735 vizualizări
în dosarele deschise de anchetatori au fost puse sub acuzare 330 de persoane, dintre care 143 suspectate de infracţiuni informatice au fost reţinute

Peste 20 de grupări ai căror membri au comis infracţiuni informatice au fost destructurate în primele opt luni ale acestui an şi 330 de persoane au fost puse sub acuzare, în cadrul anchetelor fiind făcute peste 5.600 de percheziţii informatice şi aproape 500 de percheziţii la locuinţele suspecţilor, potrivit Poliţiei Romane. În cele opt luni, poliţiştii au înregistrat 2.688 de sesizări penale privind infracţiuni din domeniul cybercrime, în urma anchetelor fiind destructurate 24 de grupări formate din 182 de membri. În dosarele deschise de anchetatori au fost puse sub acuzare 330 de persoane, dintre care 143 suspectate de infracţiuni informatice au fost reţinute, 118 arestate şi 83 puse sub control judiciar. Poliţiştii au făcut 5.655 de percheziţii informatice şi 451 de percheziţii domiciliare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate au fost instituite măsuri asiguratorii asupra  a 12 imobile, 19 autoturisme, a peste 140.000 de lei , 200.000 de euro şi a 370.000 dolari, a precizat Poliţia Romană. În anul 2015, Poliţia Romană a soluţionat primul caz de manipulare a unui bancomat, iar în 4 ianuarie 2016 au fost arestate opt persoane implicate în acest caz, cetăţeni romani şi moldoveni. Aceştia ar fi folosit un soft de tip malware, pentru a sustrage bani din bancomat. În ce priveşte fraudele pe internet, infractorii vizează platforme de comerţ, unde postează anunţuri de vanzări fictive, de la autoturisme, maşini agricole, bunuri de lux, echipamente electronice, la închirieri imobile şi la vacanţe. Un alt gen de fraude informatice sunt cele în care sunt vizate societăţile comerciale, în urma cărora sunt transferate sume importante de bani din contul firmelor în contul unor destinatari frauduloşi. Fraudele cu instrumente de plată electronică se manifestă în mediu online, prin producerea de echipamente destinate contrafacerii instrumentelor de plată electronică, compromiterea cardurilor utilizate la alimentarea cu combustibil sau în domeniul atacurilor de tip phishing, potrivit Poliţiei Romane. Accesul la sisteme informatice, cu depăşirea măsurilor de securitate poate fi urmată de alte activităţi infracţionale, precum modificarea sau alterarea de date informatice, instalare de programe maliţioase, perturbarea gravă a funcţionării sistemelor informatice. Frauda de tip „scrisoare nigeriană” constă în trimiterea unui mail prin care se transmite informaţia că o persoană necunoscută, din străinătate, de regulă dintr-o ţară africană, este moştenitoarea unei averi importante (cateva milioane de euro), însa pentru a intra în posesia moştenirii, are nevoie ca suma respectivă de bani să fie încasat printr-un intermediar, adică utilizatorul adresei de mail care va primi pentru acest serviciu un bonus substanţial. După mai multe mail-uri schimbate cu potenţialul moştenitor, victima va fi informată, că pentru a intra în posesia banilor, banca a solicitat ca acesta să efectueze o plată, reprezentand comisioanele necesare în vederea deblocării sumei.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.