MOZAIC STIRI NATONALE: Ponta şi Şova tergiversează dosarul Turceni-Rovinari
La rândul său, chemat să dea declaraţii de inculpat, fostul premier Victor Ponta a arătat că doreşte să facă acest lucru, dar că nu este pregătit pentru acest termen şi, în plus, avocatul titular lipseşte de la proces. "Nu sunt pregătit în totalitate. Dacă îmi puteţi da ceva timp... o să-mi pregătesc declaraţia. Cer un termen scurt pentru a pregăti declaraţia, rămâne la latitudinea dumneavoastră", a spus Ponta în faţa judecătorilor.
Procurorul DNA a cerut audierea lui Victor Ponta la termenul de vineri, având în vedere că această procedură a fost stabilită la un termen anterior. Completul de judecată a stabilit, însă, să audieze martorii din proces şi apoi, la final, inculpaţii care vor să dea declaraţii. În continuare, DNA a arătat că va depune probe noi în cadrul procesului, în timp ce avocatul lui Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari a susţinut că instanţa ar trebui, din oficiu, să dispună o expertiză financiară. În plus, avocatul a mai cerut confruntarea clientului său cu trei martori.
Avocatul lui Dan Şova a spus că doreşte să conteste toate probele administrate la urmărirea penală şi că vrea reaudierea tuturor martorilor.
Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021
Oraşul Timişoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii (CEaC) 2021, a anunţat un juriu internaţional delegat al UE, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti, la sediul Bibliotecii Naţionale a României.
La prezidiu s-au aflat Steve Green – preşedintele juriului European Capital of Culture (ECoC), Karel Bartak – şeful departamentului de Cultură din cadrul Comisiei Europene şi Corina Şuteu – Ministrul Culturii din România.
Oraşul desemnat câştigător va primi din partea UE şi un premiu de 1,5 milioane de euro. Ministerul Culturii a lansat, în decembrie 2014, un apel oraşelor din România care vor să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) pentru anul 2021. Un juriu de experţi a evaluat 14 candidaturi, iar oraşele rămase în competiţie au fost anunţate în decembrie 2015 - Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare. Programul a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană, în 1985.Anul acesta, localităţile San Sebastián (Spania) şi Wrocław (Polonia) sunt deţinătoarele titlului. Sibiu a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007. În 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din ţările candidate la UE (Serbia şi Muntenegru), una din Grecia şi una din România.
Cioloş, despre debirocratizare: Mai puţine drumuri la ghişee, mai puţine cheltuieli
Premierul Dacian Cioloş a precizat, vineri, că, după doar două luni de la implementarea măsurilor de debirocratizare la nivelul administraţiei publice, încep să se vadă rezultatele, iar reducerea birocraţiei este un proces de durată şi ireversibil. ”La numai două luni de la adoptarea primului pachet pentru simplificare, începem să vedem primele rezultate: mai puţine documente pe care oamenii trebuie să le aducă la instituţii, mai puţine drumuri la ghişee, mai puţine cheltuieli. Reducerea birocraţiei este un proces de durată şi, totodată, un proces ireversibil. Am încredere că, treptat, toate instituţiile vor înţelege importanţa unei relaţii mai prietenoase cu oamenii şi că relaţia dintre cetăţeni şi autorităţi va fi deveni una corectă, normală, egală”, a spus premierul Dacian Cioloş.
Măsurile de simplificare a relaţiei dintre cetăţeni şi administraţie adoptate de Guvernul Dacian Cioloş sunt în proces avansat de implementare la nivelul instituţiilor din administraţia centrală, arată un prim bilanţ al acestui pachet legislativ. Potrivit sursei citate, demersurile pentru debirocratizare, incluse în acest pachet, includ acceptarea copiei după buletin prin email, eliminarea copiilor legalizate ale documentelor, furnizarea unor adrese de email pentru comunicarea electronică cu cetăţenii, punerea la dispoziţie a unor metode alternative de plată pentru serviciile publice, pe lângă plata în numerar la ghişeu.