Național

Hollande întoarce o cheie în lacătul Spaţiului Schengen

Ziarul de Vrancea
13 sep 2016 644 vizualizări
Prezent la Bucureşti, preşedintele francez a sugerat, ieri, o schimbare radicală a poziţiei Franţei faţă de aderarea Romaniei la Schengen. Hollande a spus că trebuie purtate discuţii la Bruxelles pentru a vedea "cum pot aduce aeroporturile romaneşti o contribuţie la Schengen". Franţa, Germania şi Olanda au fost principalii adversari ai integrării ţării noastre în zona de liberă circulaţie

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, Francois Hollande, au afirmat, ieri, la Palatul Cotroceni, că România a făcut eforturi pentru intrarea în spaţiul Schengen, dar decizia trebuie luată la Bruxelles, şeful statului român spunând, ”cu toată modestia”, că ţara noastră s-a achitat de îndatoririle ei în privinţa protecţiei graniţelor. Klaus Iohannis a precizat că, în urma discuţiilor cu Hollande, România se simte sprijinită de Franţa în dosarul Schengen. "Dacă vorbim de securitatea externă, este clar că o bună parte din concept se referă la asigurarea graniţelor externe. România, în momentul de faţă, din păcate, nu este încă membru Schengen şi aşa trebuie să ne îngrijim noi singuri de graniţele noastre, dar dacă am trage o concluzie despre cum s-a comportat România în timpul crizei migraţiei, cu toată modestia, trebuie să spun că am făcut faţă foarte bine acestei situaţii. Asta înseamnă că România ştie foarte bine cum să apere graniţa externă a UE şi România acţionează de mult timp deja ca un membru de facto al spaţiului Schengen", a explicat preşedintele.
Iohannis a spus că este în beneficiul UE ca România să vină cu expertiza ei în Schengen, fapt evidenţiat şi de Francois Hollande, dar, "din motive practice", acest lucru nu se poate întâmpla "dintr-odată", iar eforturi trebuie depuse la Bruxelles.
Un subiect atins de cei doi preşedinţi a fost securitatea în aeroporturile din România, Iohannis afirmând că ţara noastră s-a dotat prin programul PNR (Programul Naţional de Reformă), astfel încât aeroporturile să ajungă la cele mai înalte standarde europene. Acest subiect a fost confirmat şi de Hollande. "România s-a dotat prin programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile româneşti o contribuţie în spaţiul Schengen prin eficacitatea lor", a spus şeful statului francez.
Preşedintele francez a mulţumit României pentru solidaritatea arătată în urma atentatelor din Franţa, dar şi pentru sprijinul acordat în alte domenii.
"România nu este o ţară ca oricare alta. Avem rădăcini comune, avem o cultură, împărtăşim multe şi avem multe legături. Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă şi vă mulţumesc pentru acest lucru", a conchis Hollande.
Ulterior, preşedintele francez a mers alături de Iohannis la Centrul de Cercetare ELI-NP din Măgurele, unde a vizitat Camera de Control Laser.
Apoi, Hollande s-a întalnit cu premierul Dacian Cioloş în cadrul unui prânz oficial, după care cei doi au mers la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav. Aseară, Klaus Iohannis a oferit o cină oficială pentru preşedintele francez.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.