Național

Ministerul Justiţiei pregăteşte confiscarea extinsă a averilor

Ziarul de Vrancea
11 sep 2016 626 vizualizări
Ministerul ar putea apela la o ordonanţă de urgenţă pentru a impune directiva europeană, în condiţiile în care parlamentarii întarzie să implementeze propunerea Bruxelles-ului n judecătorii vor putea decide să confişte averea obţinută de un condamnat cu pană la cinci ani în urmă, dacă vor avea convingerea că bunurile sunt produsul unei infracţiuni

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, ieri, că nu exclude pregătirea unei ordonanţe de urgenţă pentru aplicarea directivei europene privind confiscarea extinsă, care ar trebui să fie transpusă în legislaţia românească până la 4 octombrie. "Nu exclud posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă, sub condiţia ca premierul să fie de acord, dar am încrederea că Parlamentul mă va sprijini, fiind vorba de una dintre pârghiile care ar putea aduce mai mulţi bani la buget", a spus Raluca Prună, la Digi 24.
Ministrul Justiţiei a precizat că proiectul prevede şi confiscarea de la terţi, atunci când o persoană aflată în procedura penală îşi transferă averea, cu condiţia să existe probe că averea respectivă este ilicită.
Ministerul Justiţiei a pus, în august, în dezbatere publică proiectul de lege pentru aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.
Specialiştii ministerului au propus ca unui condamnat pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani să i se confişte bunurile, dacă judecătorul consideră că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni. În plus, “confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, se arată în proiectul de lege.
Potrivit proiectului de lege, prevederile Codul penal privind confiscarea extinsă se aplică în ceea ce priveşte bunurile dobândite înainte de intrarea în vigoare a normei numai în cazul comiterii unor infracţiuni grave, de la proxenetism, trafic de droguri şi spălare de bani, până la infracţiuni de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni informatice.

Prună: Câteva mii de oameni vor ieşi din detenţie

Raluca Prună a mai anunţat că va pune pe masa Parlamentului soluţii pentru eliberarea condiţionată a deţinuţilor. Ea a precizat că în urma aplicării noilor reglementări ar putea ieşi din închisoare câteva mii de oameni, cu condiţia să fi executat o fracţie de două treimi, respectiv trei pătrimi din pedeapsă, să fi plătit prejudiciile, să fi muncit şi să fi avut un comportament care să arate că s-au îndreptat.
Prună a mai spus că noile reguli de liberare condiţionată ar degreva sistemul penitenciar, în condiţiile în care pentru construirea unui singur centru de detenţie cu 1.000 de locuri este nevoie de 150 de milioane de euro. "Un penitenciar pentru 1.000 de persoane costă 150 de milioane de euro, în condiţiile în care avem un deficit de 10.000 de locuri ne trebuie un miliard şi jumătate de euro", a precizat ministrul Justiţiei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.