Național

Egiptul strambă din nas la graul romanesc

Ziarul de Vrancea
9 sep 2016 1051 vizualizări
Statul african, cel mai mare importator de greu din lume, a refuzat să cumpere cereale din Romania, acuzand infestarea acestora n procentul de infestare al grâului respins de Egipt este de o mie de ori sub limita admisă, au reacţionat oficialii romani

Ministerul Agriculturii vine cu precizări suplimentare privind grâul românesc respins de autorităţile egiptene pe motiv de infestare cu ciuperca fitoparazită „cornul secarei”. Ministerul menţionează că procentul de infestare din lotul de 63.000 de tone de grâu deţinut de un trader în portul Constanţa a fost de 0,0001%, adică de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%. „Considerăm că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, cât intenţia de a mări presiunea asupra preţului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condiţiile de calitate solicitate pe piaţa cerealelor”, arată comunicatul Ministerului Agriculturii.
Precizările vin după ce, joi, ministrul de resort, Achim Irimescu, a declarat că grâul românesc este sănătos, iar importatorul de stat din Egipt, care a refuzat lotul de grâu din România, nu vizează propriu-zis o problemă a calităţii grâului românesc, ci foloseşte o astfel de metodă pentru a negocia în jos preţul grâului achiziţionat de la mai multe state exportatoare.
Potrivit ministrului, astfel de practici sunt folosite frecvent de către Egipt, care aşteaptă oferte mai bune şi renunţă la contractele iniţiale, care au fost încheiate cu producătorii români. De exemplu, Egiptul a procedat asemănător anul trecut şi cu Franţa, SUA, Polonia, Serbia, aplicând aceeaşi strategie pentru a achiziţiona grâu mai ieftin.
Producţia de grâu a României a depăşit anul trecut 7,8 milioane de tone. Ţara noastră exportă într-un an 1,5 milioane de tone de grâu în Egipt, care a devenit cel mai mare client al României, cu între 20 şi 25% din totalul grâului exportat.
Recent, inspectorii de stat din Egipt au respins un transport de 63.000 de tone de grâu din România, chiar în portul Constanţa, după verificarea pentru o ciupercă numită cornul secarei, fiind pentru prima oară când au respins o achiziţie chiar la sursă de când autorităţile au adoptat politica toleranţei zero faţă de parazitul respectiv.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.