Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cine este noul ministru de Interne

Ziarul de Vrancea
6 sep 2016 606 vizualizări
Premierul l-a numit pe şeful Cancelariei, Dragoş Tudorache, la conducerea MAI n cand a intrat în Guvern, Tudorache a povestit că a renunţat la salariul de peste 10.000 de euro de la Comisia Europeană pentru unul de 3.000 de euro la Executiv

Dragoş Tudorache este nominalizarea premierului Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Într-o declaraţie de presă susţinută ieri la Palatul Victoria, prim-ministrul i-a mulţumit lui Petre Tobă pentru activitatea desfăşurată la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi şi-a exprimat speranţa ca acesta "să îşi clarifice cât mai repede situaţia, atât în acuzaţiile din partea DNA, cât şi suspiciunile de plagiat pe care CNATDCU trebuie să le clarifice într-un fel sau altul cât mai repede". "Am hotărât în cele din urmă să nu merg cu un interimat. E un minister important, care are atribuţii importante în perioada următoare, inclusiv în organizarea alegerilor şi cred că un interimat nu ar face decât să prelungească starea de incertitudine, care nu este deloc utilă şi fructuoasă. Am decis să îl propun pe Dragoş Tudorache, şeful de Cancelarie de aici de la Guvern", a anunţat Dacian Cioloş. "De când este la Guvern a colaborat îndeaproape şi cu domnul Tobă şi cu MAI şi cred că este în măsură să facă faţă la provocarea care este în faţă acolo la Ministerul de Interne", a spus Cioloş. Potrivit premierului, Dragoş Tudorache nu intenţionează să candideze la alegerile parlamentare, ci mai mult, după încheierea mandatului, doreşte "să îşi vadă de treabă".
Dragoş Tudorache, numit marţi în funcţia de ministru de Interne, a venit în Guvern odată cu instalarea Cabinetului, lucrând îndeaproape cu premierul Dacian Cioloş ca şef al Cancelariei, după ce în ultimii 11 ani a lucrat în Comisia Europeană pe mai multe posturi, iar alţi cinci ani a activat la OSCE şi ONU. Într-un interviu acordat HotNews, Tudorache a explicat că a renunţat la salariul de peste 10.000 de euro de la Comisia Europeană pentru unul de 3.000 de euro în Guvern pentru că a "crezut în proiectul" lui Cioloş. Dragoş Tudorache are 41 de ani, are studii juridice, iar între 1997 şi 2002 a fost judecător la Galaţi. În 2005, Dragoş Tudorache a fost Task Manager în cadrul departamentului Justiţie şi Anticorupţie la Delegaţia Comisiei Europene, iar din 2007 a devenit coordonator la Facilitatea Schengen din cadrul Comisiei Europene. A absolvit cursurile Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi a urmat un master în drept european la Universitatea din Stockholm, Suedia.
Potrivit declaraţiei de avere, Tudorache deţine două terenuri în oraşul Bicaz, judeţul Neamţ, în suprafaţă totală de peste 1.200 de metri pătraţi, precum şi un apartament de 115 metri pătraţi în Bucureşti, o casă de 75 de mp în Bicaz, o casă în Belgia, la Bruxelles, de 180 de metri pătraţi, şi un apartament de 59 de metri pătraţi tot în Bruxelles. Toate proprietăţile le deţine alături de soţie. Tudorache are datorii de 848.332 de euro.
Petre Tobă a demisionat joia trecută din funcţia de ministru al Afacerilor Interne, după ce DNA l-a acuzat de favorizare a făptuitorului în dosarul foştilor şefi DIPI.

Pocora: Legea privind indemnizaţiile de creştere a copiilor este bună

Deputatul liberal Cristina Pocora a declarat, ieri, că legea privind indemnizaţiile pentru creşterea copiilor este bună şi nu trebuie modificată pentru un caz izolat, ea arătând că ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, poate veni cu o soluţie dacă există o presiune pe buget. "În momentul de faţă avem un fals subiect în dezbatere, care nelinişteşte foarte mulţi proaspăt părinţi şi viitori părinţi, pentru că am văzut că ministrul Muncii a prezentat o situaţie care se întâmplă: o indemnizaţie care ajunge la o valoare foarte mare. Dar, dincolo de asta, legea este bună. Este nevoie să stimulăm natalitatea, este nevoie să stimulăm şi să susţinem familiile. Legea este bună, părinţii să stea liniştiţi, dacă domnul ministru are în cap o idee, are în minte un plan, cred că cel mai bine este să îl spună public, să îl discutăm. Dincolo de asta, să luăm în continuare măsuri care să susţină natalitatea, nu să agite pe toată lumea", a afirmat Pocora, la Parlament. Ea a mai spus că, dacă ar fi o presiune pe buget, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, ar veni cu o soluţie, adăugând că Guvernul are toate instrumentele să remedieze eventualele probleme de aplicare.
Ministerul Muncii a prezentat un studiu care arată că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 de beneficiari de ICC (indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului), adică 242 de persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 de euro.

Guvernul, obligat să plătească diferenţa pentru ”Cuminţenia Pământului”?

Parlamentarii din Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor au adoptat, ieri, un amendament la ordonanţa de urgenţă privind achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, potrivit căruia Guvernul va fi obligat să plătească diferenţa de bani până la 11 milioane de euro, indiferent de suma strânsă pentru achiziţionarea acesteia. ”În situaţia în care la 30 septembrie nu se strâng cei 6 milioane de euro din subscripţie publică, Guvernul va mări marja de 5 milioane până la cuantumul sumei de 11 milioane ca acest bun de patrimoniu naţional să fie cumpărat. Deci, Guvernul are libertatea să mărească cuantumul de cinci milioane de euro”, a declarat Preşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu
Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a susţinut că suma de 11 milioane de euro reprezintă ”o afacere” pentru statul român. ”Lucrarea poate fi scoasă din ţară, aşa cum nenumărate piese din tezaur sunt scoase şi participă la expoziţii în afara ţării. Proprietarul o poate da în custodia marilor muzee ale lumii, cu obligaţia să se reîntoarcă în ţară peste ani de zile. Eu de aceea am spus, 11 milioane este un preţ excelent”, a susţinut Paleologu.
La rândul său, deputatul PSD Liliana Mincă a propus, în colaborare cu Ministerul Economiei, organizarea a două extrageri speciale ”6 din 49” pentru strângerea banilor necesari achiziţionării sculpturii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.