Național

Cum şi-a făcut imagine Ponta pe spatele unui premier britanic - Tony Blair, plătit cu bani negri de Victor Viorel

Ziarul de Vrancea
6 sep 2016 613 vizualizări
Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA, sub acuzaţiile de folosire a influenţei în scopul obţinerii de bani şi complicitate la spălare de bani. Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, cel mai probabil, fostul premier britanic, Tony Blair. În schimbul banilor, el l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine", susţin procurorii. Ei arată că Ponta ar fi urmărit să câştige capital electoral. "Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", potrivit anchetatorilor.

S-a creat impresia că Blair voia să-l vadă pe Ponta

DNA susţine că vizita fostului lider străin a fost organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a făcut prin interpuşi. "Pentru a crea aparenţa că vizita fostului lider străin în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că iniţiativa îi aparţinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse.
În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă (n.r. – complicitate) cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte", precizează procurorii.
Pe timpul controlului judiciar, Victor Ponta trebuie să să se prezinte la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanţelor de judecată, ori de câte ori este chemat.  De asemenea, Ponta nu are voie să părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei.

Fundaţia, controlată de un "angajat" al PSD

Deputatul independent Sebastian Ghiţă a declarat, ieri, că în dosarul în care a fost citat, alături de Victor Ponta, la DNA Ploieşti, este cercetat modul în care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, în România, titlul de Doctor Honoris Causa. "Este vorba despre un nou dosar, din ce am înţeles eu este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Cred că acum cei de la DNA Ploiesti investighează problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghiţă. El a precizat că procurorii nu i-au comunicat ce calitate are în noul dosar şi a spus, ironic, că speră ca anchetatorii să nu îl întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Victor Ponta, Tony Blair şi Barack Obama.
Fostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la Bucureşti în martie 2012, în calitate de speaker la conferinţa cu tema "Viitorul Europei în noua ordine globală", organizată în 26 martie de Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală. De altfel, presa relata la acel moment că directorul fundaţiei era Bogdan Teodorescu şi că evenimentul a fost organizat la puţin timp după ce acesta bătuse palma cu PSD pentru acordarea de consultanţă politică. Conform Registrului fundaţiilor, în prezent fundaţia îl are ca director pe Dan Sultănescu. Cu ocazia prezenţie la conferinţă, Blair a avut întrevederi la sediul PSD cu preşedintele de atunci al partidului Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu.
La acel moment au existat numeroase relatări privind onorariile percepute de fostul premier Tony Blair, fiind considerat unul dintre cei mai mai scumpi speakeri din lume.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2781 zile, 10 ore, 24 minute, 31 secunde
Exista in Vrancea vreun deputat sau senator de la PDL sau PNL care nu si-a obtinut locul de candidat asa ? Doamna Parcalabescu, domnul Mustea , aveau vechime in partid de zero zile.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.